Práve čítate

Kriedy na kreslenie vonku jednoducho vyrobíte doma

3541  
Zdieľať: 

Kriedy na kreslenie vonku jednoducho vyrobíte doma

Podobne ako kvitnúce stromy, teplé slnečné lúče a dobrá nálada patria k jari aj detské hry na dvore či v prírode.

22. 5. 2017 2 min. čítania Redakce
Kriedy na kreslenie vonku jednoducho vyrobíte doma

Chodníky a ihrisko sú pre deti ako nekonečné maliarske plátna a farebné kriedy nahradia majstrovské štetce. Maľovanie vonku vášho potomka nielenže zabaví, ale zároveň výborne rozšíri jeho priestorové vnímanie a umožní mu prejaviť kreativitu. A ak má možnosť si kriedu s vašou pomocou vlastnoručne vyrobiť, uvidíte, že ho od maľovania po chodníku len ťažko odtrhnete.

S takto zhotovenými kriedami možno samozrejme maľovať aj doma na klasickú tabuľu. Ich najväčšou výhodou je – na rozdiel od väčšiny kupovaných kried ‒ ich vysoká trvanlivosť. Materiál je tvrdší ako pri bežných kriedach, takže vydrží oveľa dlhšie ako u niektorých kúpených kried, ktoré doslova miznú pred očami. Hrúbka a dĺžka kried závisí len na vašej fantázii, rovnako ako ich farebné odtiene. Okrem sadry, ktorú zoženiete v každých maliarskych či stavebných potrebách, všetok potrebný materiál nájdete doma. Tak neváhajte a smelo do práce!

sadrove kridy (14)

Potrebujeme

sadru
vodu
tempery rôznych farieb (stačia základné, z ktorých potom môžete namiešať rôzne odtiene)
špachtľu
prázdne kotúče z kuchynských utierok alebo z toaletného papiera
papierovú lepiacu pásku
papier na pečenie

sadrove kridy (4)

Postup

Najprv si pripravte formy, do ktorých budete zmes nalievať. Pri ich výbere záleží na tom, ako dlhé a hrubé kriedy chcete vyrobiť. Vezmite prázdny kotúč, ktorého priemer ľahko upravíte rozstrihnutím a následným zlepením. Papierovou lepiacou páskou dôkladne zalepte dno kotúča a položte ho tak, aby zostal vzpriamene stáť (môžete použiť malé poháre, ktoré pridržia hrdlo kotúča). Nakoniec ho vysteľte papierom na pečenie alebo iným voskovaným papierom, aby sa sadra ku kotúču neprilepila.

Potom si namiešajte dostatočne hustú sadru (pomer s vodou je uvedený na obale). Pamätajte na základnú zásadu miešania sadry: sadru vždy prisypávame do vody, nikdy nie naopak! Množstvo namiešanej hmoty záleží na tom, koľko kried z nej chcete vyrobiť. Zmes si rozlejte do jednotlivých nádob a následne pridávajte tempery rôznych farieb opäť v takom množstve a odtieňoch, aby vytvorili pre vás ideálne farebné odtiene ideálnej sýtosti. Čím viac farby do sadry vmiešate, tým sýtejšiu farbu bude po zaschnutí krieda mať.

Nakoniec obsah každého pohára nalejte do pripravených kotúčov a počkajte do druhého dňa, než sadra úplne vyschne.

_MG_9748

sadrove kridy (29)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články