Práve čítate

Existuje Ježiško? A ako deťom vysvetliť, že nie je milionár?

3633  
Zdieľať: 

Existuje Ježiško? A ako deťom vysvetliť, že nie je milionár?

Sama som na Ježiška verila pomerne dlho a ani svoje dcéry som nechcela o túto krásnu súčasť vianočných sviatkov pripraviť. Nepamätám si na konkrétny moment, keď zistili, že namiesto Ježiška kupujem darčeky ja, ale nastal akosi prirodzene a postupne. V poslednom čase však z času na času počúvam, že hovoriť deťom, že darčeky nosí Ježiško, je vlastne lož, a klamať sa nemá. Tak ako z toho von? Jedna moja známa hovorí: „Ja neklamem, len nehovorím celú pravdu.“ A možno v tom tkvie riešenie.

5. 12. 2016 5 min. čítania Kamila Šemberová
Existuje Ježiško? A ako deťom vysvetliť, že nie je milionár?
11799405824_a1f0bfb228_o
Zdroj: Flickr.com

Všetečné otázky

Odpovedajte pokiaľ možno tajuplne a nejasne. Deti si v hĺbke duše želajú veriť na Ježiška, často sú skôr zvedavé na „logistickú“ stránku veci, zaujíma ich, ako môže malé bábätko uniesť toľko darčekov, ako to, že vie čítať, alebo ako stihne počas štedrovečernej večere rozniesť darčeky všetkým deťom na svete. Často ich uspokojí menej konkrétna odpoveď, v tejto fáze sa väčšinou ešte nechcú dobrať úplnej pravdy.

Kedy s pravdou von?

Vždy je lepšie, keď dieťaťu pravdu o Ježiškovi (aj o čomkoľvek inom) oznámite vy, citlivo a úmerne jeho veku, než keď sa ju dozvie v surovej či skreslenej podobe od spolužiakov alebo kamarátov. V predškolskom veku má dieťa veľmi bujnú fantáziu, takže Ježiško k tomuto obdobiu detstva patrí a na ceste k úplnému odhaleniu existuje veľa medzistupňov ‒ od Ježiška s nošou darčekov až po Ježiška ako peknú tradíciu, ktorú chceme vo svojej rodine udržiavať.

Koľko darčekov je dosť?

Psychológ Václav Mertin na portáli Šanca tvrdí, že menšie deti viac ocenia väčšie množstvo finančne menej hodnotných darčekov, staršie deti zasa majú rady darčeky hodnotnejšie, ktoré si želajú už dlhšie. Deti by nemali dostať všetko, čo napíšu Ježiškovi, a to ani v prípade, že to pre rodičov neznamená finančnú záťaž. Dieťa by sa malo naučiť počkať na niečo, čo si veľmi praje.

16100903051_bc51b2da67_o
Zdroj: Flickr.com

A čo Santa?

Vďaka televízii a rôznym vianočným filmom sa môže stať, že deti majú vo vianočných postavách zmätok. Najmä keď sa o Ježiškovi raz hovorí ako o bábätku, v kostole zasa ako o dospelom, a navyše v amerických filmoch nosí darčeky sklerotický starček, ktorý vystupuje aj ako hlavná postava reklamy na Coca Colu. V rôznych kútoch sveta nosia darčeky rôzne postavy, dokonca aj v rôzne dni, takže keď to deťom takto vysvetlíme, nemalo by ich to miasť.

Ježiško a Ježiš

Ježiško je súčasťou vianočného príbehu, deti bývajú zvedavé na premenu malého nemluvňaťa v jasličkách na dospelého Ježiša a často ho nevnímajú ako jednu postavu. Dokonca často ani nevedia, že medzi Ježišovým príbehom a darčekmi pod stromčekom existuje priama súvislosť. Rozprávajte deťom o jeho narodení, ako jeho rodičia boli na úteku a takí chudobní, že nemali nič, do čoho by novorodeniatko zabalili. Ako ľudia uvideli kométu, ktorá im zvestovala Ježiškovo narodenie, vydali sa na cestu a priniesli mu rôzne dary. Keď deťom vysvetlíte celý príbeh, hneď si všetko lepšie predstavia. Veď to, že sa dnes dávajú darčeky na Vianoce, je vlastne tradícia z čias, keď ich ľudia priniesli narodenému Ježiškovi. Deti milujú príbehy z detstva svojich rodičov a starých rodičov a budú prekvapené, že vtedy sa dávali darčeky praktické, napríklad nové topánky či upletený sveter. Na konci rozprávania by malo byť deťom jasné, že Vianoce znamenajú spolupatričnosť a obdarovávanie, nie množstvo drahých darčekov.

Vianočná charita

K Vianociam určite patrí aj pomoc tým, ktorí práve neprežívajú také šťastie ako my. Vianočné obdobie je ideálny čas zapojiť deti do charitatívnych akcií. Rôzne nadácie organizujú zbierky hračiek pre deti v detských domovoch či deti inak znevýhodnené. Deti bývajú veľmi citlivé k nešťastiu druhých, takže môžete doma zaviesť peknú tradíciu, že si vyberiete niektorý z charitatívnych projektov a spoločne s deťmi darček pre dieťa v detskom domove vyberiete, zabalíte a odnesiete na miesto určenia. Cestou sa môžete porozprávať o rôznych situáciách, v ktorých sa deti v rôznych kútoch sveta nachádzajú. Malé deti sú väčšinou veľmi súcitné, postupom rokov sa však táto vnímavosť k nešťastiu druhých môže vytrácať, preto je dobré ju podporovať.

24058242106_677ac0821f_o
Zdroj: Flickr.com

Sklamanie z darčekov

Ak viete, že dieťa uviedlo v liste Ježiškovi darček, ktorý určite nedostane, napríklad preto, že je to nad vaše finančné (napr. playstation) alebo iné možnosti (napr. pes, kôň atď.), je rozumné mu situáciu priebežne naznačiť. Ak si totiž začiatkom decembra napíše o poníka a celý mesiac sa na neho teší, pretože verí, že list Ježiškovi je v podstate objednávka, ktorú zostáva len doručiť, nemôžete sa čudovať, že bude pri stromčeku plakať, keď tam poníka nenájde. Pritom možno sklamaniu veľmi ľahko predísť tým, keď sa s deťmi porozprávame o tom, čo poník potrebuje, že nemôže žiť v paneláku atď.

Ak si chcete Vianoce užiť, naučte svoje deti Vianoce milovať. Deti milujú pospolitú atmosféru, nevnímajú neumyté okná a neupratané skrine, zato veľmi ťažko znášajú stres a nepriateľskú atmosféru. Nepreháňajte to s upratovaním, zato spoločne pečte, zdobte, pripravujte a spievajte koledy. Môžete kúpiť rôzne maličkosti tým, ktorých máte radi, a potom sa spoločne radovať z toho, že ste im urobili radosť. Deti tak postupne zistia, že darčeky sa kupujú a odhalenie absencie Ježiška potom pre nich nebude takým prekvapením.

Christmas Surprise
Zdroj: Flickr.com

Takže to, že Ježiško prináša darčeky, je vlastne rozprávka, ktorá robí Vianoce ešte magickejšie. Darčeky si dávajú ľudia, ktorí sa majú radi, preto sa chcú navzájom obdarovať. V ideálnom prípade deti po čase samy pochopia, že Ježiško nenosí darčeky, ale že je súčasťou vianočnej tradície. V liste Ježiškovi si každý môže napísať, čo by si k Vianociam prial, čo by mu urobilo radosť, aby ten, kto darčeky kupuje, to mal trocha ľahšie. Veď Vianoce by nemali znamenať len pár minút pri stromčeku, keď rozbaľujeme darčeky, ale mal by to byť čarovný čas, keď sa na chvíľu v tom dnešnom uponáhľanom svete zastavíme a uvedomíme si, že sme radi, že sme všetci spolu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články