Práve čítate

Ako vybrať darčeky pre deti, keď ešte nie ste rodičmi

2500  
Zdieľať: 

Ako vybrať darčeky pre deti, keď ešte nie ste rodičmi

Vianoce, ale aj ďalšie sviatky a návštevy znamenajú, že treba obdarovať deti kamarátov a príbuzných. S obligátnym autíčkom pre chlapcov a bábikou pre dievčatá nevystačíte dlho a potom si kladiete otázku: Čo teda deti poteší?

7. 12. 2016 4 min. čítania Kristina Zábrodská
Ako vybrať darčeky pre deti, keď ešte nie ste rodičmi

Novorodenci

Ak sa idete pozrieť na nedávno narodené bábätko, vyberáte darček skôr pre rodičov. Oblečenie nekupujte na vek 0 ‒ 3 mesiace, aj keď je tak roztomilo maličké, lebo dieťa z neho po pár dňoch či týždňoch vyrastie. Radšej siahnite po väčších veľkostiach. Práve narodené deti sa ešte veľmi nehrajú, reagujú hlavne zmyslami, preto ich poteší plyšová hračka, hračka hrajúca uspávanku, ponožky so zvieratkami či spiežovcami, za ktorými sa môžu naťahovať, ďalej krúžky, hrkálky a hračky jednoduchých tvarov, ktoré možno ľahko uchopiť a hrýzť, prípadne vydávajú tlmený zvuk. Hračka nemusí byť drahá, ale zábavná, farebná a príjemná na dotyk. Zhruba do jedného roka deti strkajú všetko do pusy, preto vyberajte hračky certifikované, s bezpečnou konštrukciou, z bezpečného materiálu a netoxických farieb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dojčatá (do 1 roka)

Od troch mesiacov už bábätko viditeľne reaguje na svoje okolie, takže sa s ním dokážu zahrať aj bezdetní. Hrkálky, ponožky s aplikáciami, hryzačky a plyšové hračky sú stále v kurze, ale čím je dieťa staršie, tým viac podnetov vníma a viac skúma svet. Nemusíte vyberať darčeky pre aktuálny vek, väčšina rodičov svojim miláčikom kupuje rôzne stimulačné hračky priebežne, preto viac ocenia, keď im donesiete hračku, s ktorou sa zahrajú až za pár mesiacov. Do jedného roka bodujú väčšie hračky jednoduchých tvarov ‒ autíčka, smetiarske autá s vyklápacím kontajnerom, handrové a plastové bábiky, kocky, duplo, loptičky, zvieratká do vody. Potešia aj knižky s riekankami, pesničkami či rozprávkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Batoľatá (do 2 až 3 rokov)

Len čo sa dieťa postaví a zvládne chôdzu, otvorí sa mu celkom nová perspektíva. Ťahacie hračky (na šnúrke či na tyčke), loptičky, záhradnícke náčinie ako fúrik, kanvička, kosačka, tatrovka a odrážadlá vždy slávia úspech. Z menších hračiek vhodných do bytu nikdy nesklame duplo alebo lego pre menšie deti, kufríky pre malých domácich majstrov, hry podporujúce motoriku (chytanie rybičiek, navliekanie väčších predmetov, kocky, magnetické tabule s kockami) a hudobné nástroje. Deti milujú rôzne zvuky, ale pozor: Myslite pritom aj na rodičov, inak sa nečudujte, že vás občas požiadajú o stráženie alebo dieťaťu hračku nemilosrdne zabavia. Od útleho veku sa deti učia napodobňovaním a najviac práve v tomto období, preto ich poteší všetko, čo majú dospeláci ‒ autá, bábiky, vysávač, mixér, kuchynka, garáž, domček pre bábiky, autodráha, vláčiky, kočík a pod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predškoláci (3 – 5 rokov)

Podporujte ich fantáziu a trénujte ich mozog aj motoriku. Lego, puzzle, pexeso, domino, autodráha, vláčiky, domáce spotrebiče, bábiky a autíčka patria k najobľúbenejším hračkám. Deti sa s nimi zahrajú samy, aj s dospelými. Predškolákov poteší aj plastelína, pastelky a maľovanky, vodové či prstové farby. Cédečko s detskými pesničkami a rozprávkové knižky alebo detské encyklopédie sú tiež dobré. Zabaví ich aj jednoduché športové náčinie.

Školáci (od 6 rokov)

Čím menšie dieťa, tým univerzálnejšie má záujmy. Ak neviete, akého hrdinu z animovaných filmov práve miluje, nič nepokazíte rozprávkami či príbehmi pre malých čitateľov. Lego a plyšová hračka taktiež poteší. Siahnuť môžete aj po doskových hrách pre celú rodinu alebo jednoduchých hlavolamoch.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tipy na záver

  • Keď kupujete hračku, vždy ju vyberajte pre dieťa o niečo staršie, ako je jeho skutočný vek, aby sa s ňou dlhšie hralo a taktiež aby ju ešte nemalo. Okrem toho: Každé dieťa sa vyvíja individuálne a najmä v prvých rokoch každé dokáže niečo iné, preto sa odporúčaný vek výrobcu nemusí zhodovať s tým, čo považuje za zábavné dieťa.
  • Darčeky nemusia byť drahé ani zložité, často poteší tá najjednoduchšia vec, ktorá je príjemná na dotyk, má pekné farby a dokáže rozosmiať.
  • Akustické hračky deti milujú a rodičia neznášajú. Chápeme, že sa chcete stať najobľúbenejšou tetou či strýkom, radíme vám však hračku najprv vyskúšať a ak vám zvuk pripadá čo len trochu otravný, radšej vyberte inú. Verte, že už po desiatich minútach by sa stala na nervy idúcou.
    Drevené hračky milujú viac dospelí než deti, ale určite sú zdravotne bezpečnejšie, trvanlivejšie a príjemnejšie na dotyk než plastové gýče. Často bývajú aj kreatívnejšie. Deti pre ne nadchnete tak, že sa s nimi spoločne zahráte.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články