Práve čítate

Do prenajatého bytu som si pustila farby a bývanie je o to útulnejšie a hravšie

2158  
Zdieľať: 

Do prenajatého bytu som si pustila farby a bývanie je o to útulnejšie a hravšie

Síce nie som zarytá minimalistka, ale okolo seba mám najradšej poriadok, čisté línie a tlmené farby v moderných nadčasových kombináciách. Zároveň ale neznesiem stereotyp, a preto som sa popozerala po spôsoboch, ako bytu s blížiacou sa jarou vdýchnuť nový život. 

23. 1. 2023 3 min. čítania Anna Kruchňová
Do prenajatého bytu som si pustila farby a bývanie je o to útulnejšie a hravšie

Podobne ako väčšina domácností mám navyše v byte základnú kombináciu farieb – biele steny aj väčšinu nábytku, podlahy s dekorom svetlého dreva a doplnky v tlmených tónoch šedej, béžovej a sem-tam nejaké čierne. A taký interiér po oživení výraznejšími farbami vyslovene volá.

Ako s farbami urobiť parádu aj v podnájme?

Hneď na začiatku som ale narazila na prvú prekážku – žijem v prenajatom byte, kde je potrebné každý väčší zásah do interiéru prebrať s majiteľom a nie každý nápad sa stretne s pochopením. Taká maľovka výraznejšou farbou, tapetovanie alebo zásahy do muriva sú passé. Svoje snahy o refresh bývania som ale nevzdala a oslovila som bytového architekta Františka Sulzera, ktorý mi poradil, ako sa s takouto situáciou popasovať menej invazívne.

 „Spôsobov, ako k interiéru pristupovať, je veľa. Môžete pracovať s kontrastom, akcentom, rytmom a odtieňmi (nielen) neutrálnych farieb, so zrkadlami, so vzormi, so štruktúrou aj tvarmi.“  – František Sulzer, architekt

Pri doplnkoch je navyše výhodou, že sa dajú relatívne ľahko obmieňať podľa nálady aj trendov, nevyžadujú rekonštrukciu celej miestnosti a neurobia vám dieru do vrecka.

Vhodne zvolené farby v kombinácii s väčším nábytkom navyše zásadne ovplyvňujú nielen celkový dojem z bytu a náladu, ale aj jeho optické vnímanie.. Ten môj má napríklad veľmi vysoké stropy, a keďže kedysi to bola povala, sú aj atypicky riešené. Vďaka vhodnej kombinácii a množstvu doplnkov a žiarivejším farbám sa mi podarilo dosiahnuť to, aby byt nepôsobil ako prázdny, ale naopak vzdušne a útulne zároveň. Menším a tmavším bytom naopak pristanú šikovné kombinácie zrkadiel, svetlejšie tóny stien aj podláh a tiež menej doplnkov.

Aj farby majú svoje pravidlá

Aby domácnosť pôsobila vyvážene, je podľa Františka dobré na začiatku zohľadniť jednoduché dizajnérske pravidlo 60–30–10. Sú to pomery prevládajúcich, doplňujúcich a akcentujúcich farieb. Pritom:

  • Prevládajúca farba je taká, ktorá u vás doma hrá prím, teda steny a podlaha. Vo väčšine našich domácností je to momentálne biela, šedá alebo béžová.
  • Doplňujúca farba môže byť napríklad výraznejšia maľovka na jednej stene alebo jej časti, farba nábytku alebo kontrastný koberec. Platí, že s prevládajúcou farbou by mala ladiť.
  • Akcentujúca farba je potom tá, ktorej je v interiéri minimum, typicky textílie, ďalšie doplnky a dekorácie. Môže byť výraznejšia, dovolené sú aj kombinácie a väčší kontrast.

Teória farieb môže byť párty!

Keďže som odmalička bola obklopená prírodou, ktorá mi uprostred mesta chýba, pustila som si do bytu najskôr kombináciu základných farieb s monochromatickými zelenými doplnkami vo všetkých možných odtieňoch, čo perfektne ladí s mojou izbovou džungľou. Zelenkavých tónov sa ani teraz nechcem úplne vzdať, nejaké väčšie vybočenie zo stereotypu si už ale moja domácnosť žiada.

S tým, aké farby k zelenej vybrať, mi pomohla teória farieb. Tá vychádza z farebnej schémy – kruhu a využíva „povolené“ kombinácie, kedy si farby navzájom lichotia. V základe ide o:

  • primárne farby: červenú, žltú a modrú,
  • sekundárne farby: zelenú, fialovú a oranžovú,
  • terciárnymi farbami sú potom susediace primárne a sekundárne.

 

Štyri základné kombinácie farieb a ako sa s nimi pracuje

  1. monochromatická: Volíme jednu farbu v niekoľkých odtieňoch.
  2. analogická: Kombinácia farieb, ktoré sa v schéme nachádzajú vedľa seba.
  3. kontrastná: Kombinujeme tri farby v rovnakom rozostupe (120 stupňov / rovnostranný trojuholník).
  4. komplementárna: Vyberáme také farby, ktoré sú v schéme priamo oproti sebe. Typicky napríklad žltá a fialová, modrá a oranžová alebo červená a zelená.

Vďaka teórii farieb tak viem, že k neutrálnemu základu a zeleným doplnkom budú skvelo ladiť červené aj žlté detaily, báť sa nemusím ani modrej alebo oranžovej. „Vždy je dobré počítať s tým, že sa súvisiace farby vzájomne ovplyvňujú. Ak dáte modrú komodu pred modrú stenu, tak zapadne. Ale ak ju dáte pred svetlú stenu, krásne vynikne,“ dopĺňa architekt František Sulzer.

A rada na záver? Život do interiéru nevnesú len žiarivé, ale aj pastelové a tlmené farby. Ak teda práve neholdujete napríklad krikľavo červenej, použite zemitejšie hnedo-červené tóny. A myslite na to, že najdôležitejšie je cítiť sa doma naozaj ako doma.

Pozvite si domov farby

Pozvite si domov farby

Nechajte sa inšpirovať hravým nábytkom a doplnkami.

Na e-shop
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články