Práve čítate

7 tipov, ako šetrím vodu (bez toho, aby som sa nejako obmedzovala)

12505  
Zdieľať: 

7 tipov, ako šetrím vodu (bez toho, aby som sa nejako obmedzovala)

Nielen z detských rozprávok viem, že voda znamená život – a sucho presný opak. Žijeme v dobe, kedy len otočíme kohútikom a hurá, tečie! Neberiem to ale ako samozrejmosť. Snažím sa vodou neplytvať a pritom sa nevrátiť do stredoveku. Tu sú moje tipy.

30. 1. 2023 5 min. čítania Karolína Břinková
7 tipov, ako šetrím vodu (bez toho, aby som sa nejako obmedzovala)

Na teplé slnečné dni som sa tešila len do chvíle, kým som si nespomenula na vlaňajšie sucho, pri ktorom takmer vyschla riečka v mojom rodnom meste. A aj keď to má „na rováši“ zmena klímy a zásahy do krajiny, je to pre mňa dobrý dôvod začať pátrať, ako ja sama môžem každý deň vodu šetriť: hlavne v kuchyni, v kúpeľni a v záhrade.

Ako je to so spotrebou vody?

Viac ako miliarda ľudí na Zemi nemá prístup k pitnej vode a často si musia vystačiť iba s 10 litrami na deň. Môže sa to zdať ako dostatok, ale porovnajte si to s tým, ako žijeme my: obyvatelia Slovenska spotrebujú denne 100 l vody na osobu.

Myslím si, že normálne je neplytvať, a že šetrenie s vodou ocení nielen príroda, ale aj peňaženka. A postupne som si zvykla na také vodo-úsporné minimum, ktoré sa pre mňa stalo novým normálom. Inšpirujete sa?

1. Nekvapkajú vám kohútiky?

Začala som úplne najjednoduchším krokom: kontrolou kvapkajúcich kohútikov a toalety. Denne tak môžem ušetriť 24 až 150 litrov denne. A keď si čistím zuby, zastavím vodu. To sú ďalšie desiatky litrov k dobru.

2. Sprcha namiesto vane

Priemerné vaňa pojme 100–200 litrov, v sprche toho stihne pretiecť oveľa menej. Ak teda nestojíte pol hodiny pod horúcim prúdom ;-) Štatistiky hovoria, že spoločne s neplytvaním vodou pri čistení zubov (vyššie) ušetríme sprchou až 100 litrov denne.

Oplatí sa tiež investovať do úspornej sprchovej hlavice. Vďaka nej ušetrí štvorčlenná rodina asi 26 000 litrov vody ročne. Pri jej využívaní sa znižuje aj energia potrebná na ohrev teplej vody. A to je dobrá správa pre ročné vyúčtovanie. ;-)

Koľko vody spotrebujete vy?


Ak máte sprchu spojenú s vaňou, môžete si urobiť malý test: keď sa nabudúce pôjdete opláchnuť, zašpuntujte vaňu a pozrite sa, ako veľmi sa naplnila. Ak poznáte jej objem, ľahko odhadnete, koľko je vaša reálna spotreba. Niekedy sa človek sám sebe nestačí diviť…

3. Šedá voda alebo Toto by aj tak pretieklo rúrami

Za zmienku stojí aj znovuvyužitie tzv. šedej vody – tak sa hovorí nekontaminovanej „odpadovej“ vode, ktorá v bežnej domácnosti často vôbec odpadová nie je! Je to napríklad tá, čo vám zostane v rýchlovarnej kanvici alebo po varení niektorých potravín (napríklad vajíčok). Alebo voda, ktorú odpúšťate, aby ste ráno mali „čerstvoú“. Či napríklad voda, čo odtečie, kým sa konečne pustí teplá – to poznajú hlavne tí, ktorí majú vlastný kotol bez zásobníka. :-)

Niekedy je „odpúšťanie vody“ vlastne trochu zbytočné


Ak máte, rovnako ako ja, radi vychladenú vodu, čo tak si ju napustiť do džbánu alebo fľaše a dať do chladničky? Nemusím ju potom odpúšťať z kohútika a čakať, kým sa ochladí.

Zachytenú vodu, ktorá by bežne tiekla priamo do odpadu, môžete využiť napríklad na splachovanie WC alebo zalievanie kvetín. Moderné úsporné domy už dokonca so šedou vodou počítajú a dokážu napríklad odtok zo sprchy previesť práve na splachovanie. V praxi to vyzerá napríklad tak, že ovocie a zeleninu umývam v miske s vodou, a tou potom zalejem kvetiny v byte. V kúpeľni mám zase vedro, do ktorého zachytávam vodu pred sprchovaním, keď čakám, kým sa mi ohreje. S tou môžem pre zmenu splachovať.

Koľko vody sa tak dá ušetriť?

Minulé leto som sa pridala k výzve Kbelík vody do přírody. Princíp bol jednoduchý: počas celého dňa som zachytávala čistú vodu z kúpeľne a kuchyne a večer ňou zaliala kríky v záhrade. Prekvapilo ma zistenie, koľko litrov by zbytočne odtieklo do kanalizácie. Za deň to bolo (v mojom prípade) cca 15 litrov.

4. Umývačka: riady áno, auto nie :-)

Eko program umývačky na riad vyžaduje cca 20 litrov vody – oproti tomu umývanie ručne pod prúdom potrebuje až 70 litrov. To ale samozrejme platí, ak ju zapínate až vtedy, keď je úplne plná. Ak umývačku nemáte, oplatí sa umývať riad v dreze naplnenom vodou a potom ho krátke opláchnuť. Riad, ktorý budete dlho čistiť (napríklad pripálený hrniec), je fajn odmočiť – a opäť ušetríte pár litrov na prietoku.

Umývanie riadu ručne podľa mojej svokry

Umývanie riadu ručne podľa mojej svokry

„Moja svokra na umývačku neverí. A keď umýva ručne, má to jasné pravidlá a systém – podľa môjho názoru je to taká kráľovná umývania riadu. A úprimne, ľudia by sa od nej mali učiť. Ja v každom prípade.“

Prečítať článok
Viete umývačku naplniť správne?

Viete umývačku naplniť správne?

„Umývačka je dokonalý vynález – ale až keď presne viete, ako na ňu. Vyžaduje cit pre priestorové vnímanie, istú remeselnú zručnosť a samozrejme znalosti o tom, kam s čím, a čo do nej naopak vôbec nepchať.“

Prečítať článok

Oproti tomu som si pomocníka odpustila pri umývaní auta: preferujem ručné umývanie. Pri ňom využívam hadicu s tlakovou pištoľou, ktorá šetrí vodu a dá sa ľahko zapnúť a vypnúť.

5. Vodu ušetrím aj pri praní

Jednoducho: práčku púšťam len vo chvíli, keď je skutočne plná. Často však stačí oblečenie iba zavesiť na čerstvý vzduch a nechať ho vyvetrať. Šetrím tak vodu aj oblečenie, ktorému časté pranie nesvedčí.

Mimochodom, vedeli ste, že typy práčok sa od seba môžu líšiť spotrebou až 30 l na jeden prací cyklus? Možno si na to spomeniete, keď si budete vyberať novú. Mňa to čoskoro čaká a určite je to jeden z parametrov, podľa ktorých sa rozhodnem.

6. Špeciálna pomôcka: perlátor

Toto zariadenie stačí namontovať na vodovodné batérie a ono vďaka usmerneniu prúdu a jeho prevzdušneniu redukuje prietok na cca 6 litrov za minútu (bežnou batériou môže pretiecť 12-15 litrov za minútu). Ako skvelý nápad sa potvrdila aj výmena batérií s dvoma kohútikmi za tie pákové, takže teraz ľahšie regulujem teplotu vody a nepreteká nimi také množstvo bez úžitku.

Tip: úsporné dnes môžu byť aj toalety

Ak sa chystáte na rekonštrukciu bytu, zamerajte sa aj na úspornejšie WC. Niektorým moderným typom stačí na spláchnutie aj polovica použitej vody. A napríklad pri štvorčlennej rodine to denne urobí obrovský rozdiel!

7. Kvetiny zalievam v správny čas

Kvetiny v záhrade zalievam ráno alebo večer, zabránim tak zbytočnému odparovaniu vody. Ak sa to dá, snažím sa využívať tú dažďovú a nikdy nepolievam, keď je veterno. Ale to určite viete.

PS: Nemusí to byť len voda z kohútika

Je totiž prítomná vo všetkých veciach, ktoré používame. Takže tu je 8 bonusových krokov, ktoré šetria vodu na planéte, aj keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá. Tie už vyžadujú trochu odriekania, ale možno si vyberiete aspoň pár, ktoré vás zaujmú.

  1. Jem viac zeleniny a obmedzujem mäso. Práve mäsový a mliekarenský priemysel využíva veľké množstvo vody na výrobu potravín.
  2. Obmedzila som vyhadzovanie potravín. Na ich pestovanie sa spotrebuje veľa veľa litrov vody, ktoré tak pomyselne vylievam spolu s nimi.
  3. Vyhýbam sa priemyselne spracovanému jedlu – je na vodu náročnejšie ako to základné. Ak vás zaujíma, akú uhlíkovú stopu majú jednotlivé potraviny, odporúčam túto kalkulačku.
  4. Na rozmrazenie zásob nepoužívam teplú vodu. Stačí dať balíček na noc do chladničky, prípadne ráno ho vytiahnuť úplne.
  5. Zbytočne si netlačím texty, ktoré nepotrebujem. Za každým listom papiera je nielen strom, ale tiež veľké množstvo vody pri výrobe papierenskej suroviny.
  6. Z podobného dôvodu v kuchyni nepoužívam papierové utierky.
  7. Snažím sa vyhnúť jednorazovým obalom: vodu si nosím vo vlastnej fľaši, v kabelke mám zabalený vlastný príbor (vyzerá to zvláštne, ale už som si zvykla), aby som nemusela využívať tie jednorazové, a nákupy nosím v látkovej taške.
  8. Nepoužívam kompostovateľné obaly. Aj keď sa zdajú ako dobrý nápad, často je ich recyklácia obmedzená pravidlami, ktoré väčšina technických služieb nie je schopná splniť, a tak končia na skládke.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články