Práve čítate

Kristína Tormová: Moja obľúbená káva? Filtrovaná. Ukážem vám, ako si ju pripravujem

2456  
Zdieľať: 

Kristína Tormová: Moja obľúbená káva? Filtrovaná. Ukážem vám, ako si ju pripravujem

Milujem filtrovanú kávu (čiže batch) – pila by som ju stále. Preto si ju robím doma rôznymi spôsobmi, aby ma ten jeden jediný neomrzel. Ukážem vám, ktorý je môj najobľúbenejší a ako jednoducho na to.

18. 11. 2023 4 min. čítania Kristína Tormová
Kristína Tormová: Moja obľúbená káva? Filtrovaná. Ukážem vám, ako si ju pripravujem

Možno vám to bude pripadať čudné, ale my sme roky rokúce nemali kávovar. Vlastne kávovar máme asi len rok a pol (a je to sen, je to láska a je to “prečo sme preboha nemali kávovar????!”).

Svadobný maratón v mletí kávy

U nás sa roky káva mlela ručne, bol to rituál, ktorý prevoňal celého človeka. Bola to činnosť, ktorá stála kúsok príjemnej námahy, “dať si kávu” bola taká malá cesta, na konci ktorej bol ten vytúžený dúšok. Tak, ako mi kávovar s jedným gombíkom pomáha prežiť dni, táto manuálna príprava kávy mi vždy pripomína, že svet sa neprestane točiť, ak na sekundu spomalím a venujem čas niečomu, čo mám rada…. Práve to potrebujem v živote častejšie ako len rýchle stlačenie gombíka. 

Keď sme mali svadbu v lese na chatičke, robili sme našim hosťom kávu… Ale tak, že sme ju mleli ručne a robili filtre a frenchpress… A skoro nás z toho porazilo – teda skutočne odporúčam aspoň elektrický mlynček. Manžel povedal, že keby mal mať ešte raz svadbu, všetko by bolo tak, ako bolo, lebo to bolo prekrásne. Akurát by sme si zabezpečili kávovar. Smejem sa, prepáčte.

Blahodarné účinky filtrovanej kávy?


Nie je to len o rituáli. Okrem toho, že ide o najlahodnejší nápoj, má filtrovaná káva mnoho ďalších benefitov. Tento spôsob prípravy je podľa vedcov z göteborskej univerzity najzdravším variantom. Filtrovaním sa totiž z kávy odstránia potenciálne škodlivé látky, ktoré môžu zvyšovať hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Batch je navyše slabší ako espresso, lebo má viac vody. Ale aj tak si užijete svoju voňavú dávku životabudiča.

Ako vyzerá môj kávový rituál

Napriek tomu, že som hrdou majiteľkou kávovaru, rada a často pripravujem kávu tým mojím pôvodným spôsobom. Buď si pomeliem kávu na koťogó, na frenchpress, alebo na filter. Vyhráva filter.

Na jednu šálku s obsahom 250 ml potrebujem:

Rozbaliť

Zbaliť

Ako na to

  1. Mám takú špeciálnu Tchibo šáločku, s nadstavcom určeným na filter (myslím teraz to vrecúško, cez ktoré preteká voda a vyrába kávu).
  2. Ak robíme filter, kávu musíme pomlieť na konzistenciu cukru krupice. Akú kávu odporúčam? To je jasné. Takú, ktorá vám naozaj chutí. Ja nemám rada také tie kyslé a čudné, ja som taká obyčajná (ne)hipsterka. 
  3. Papierový filter vložíme do čohokoľvek, čo je na to určené, sú rôzne šálky, nadstavce, nádoby. Aj v Tchibo ich nájdete niekoľko. Prevarenou vodou, na 95 °C, jemne polejeme papierový filter, aby priľnul k stenám. Potom doň nasypeme kávu – cca 15 gramov na jednu šálku. Do kávy urobíme prstom jamku a pomaly lejeme horúcu vodu. Podľa potreby.

A to je všetko. Ale to nie je všetko! Lebo vlastne až teraz prichádza pointa. Vôňa pomalosti, moment, kedy cvrliká voda padajúca do šálky, ten si nezabudnite užiť. Ak je nádoba presklená, sledujem tú kávu, ako pomaly tečie, ako sa mení na kávu…je to malá meditácia. A potom tá káva, ktorú sme si urobili skutočne my a nie stroj, chutí inak… Lebo je za ňou tá pomalosť. Lebo to je to, že mám čas. Že som si ho urobila v tom rušnom rýchlom svete. To je môj pomalý voňavý svet, kedy mám konečne čas na to najdôležitejšie. Na seba.

Nazdravie.

Zababušte sa do vianočnej pohody

Zababušte sa do vianočnej pohody

Oblečte celú rodinu do pyžamiek a domáceho oblečenia z novej vianočnej kolekcie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články