Práve čítate

Včelie úle alebo osie hniezda: Dali sme najobľúbenejším koláčikom nový kabát

1819  
Zdieľať: 

Včelie úle alebo osie hniezda: Dali sme najobľúbenejším koláčikom nový kabát

Vianočné prípravy už sú v plnom prúde a z kuchýň sa šíri vôňa koláčikov. Určite mi dáte za pravdu, že jedným z najobľúbenejších tradičných druhov, ktorých chuť by nemala počas sviatkov chýbať, sú osie hniezda alebo včelie úle. Nepečené koláčiky, vďaka ktorým možno v rodinách vznikajú dohady, ako sa teda správne volajú, ale nakoniec sa kvôli nim aj tak všetci stretnú pri jednom tanieri. Vybrať si môžete klasiku z piškóty, kakaa a rumu, ale určite stojí za to vyskúšať aj varianty, ktoré som si pre vás pripravila.

14. 12. 2023 4 min. čítania Romana Böhmová
Včelie úle alebo osie hniezda: Dali sme najobľúbenejším koláčikom nový kabát

Zákusok mnohých farieb a chutí

Na tomto koláčiku oceníte, že sa dá pripraviť na veľa spôsobov a máte ho za chvíľku pripravený bez zdĺhavého pečenia. Osie hniezda (alebo včelie úle) sa skladajú z cesta, náplne a „podstavca“. Obmieňať môžete každú z troch častí, a to podľa vlastných chutí. Ja v nich mám najradšej chuť karamelu alebo kávy.

Akú formičku použiť?

Základom ich prípravy sú formičky, ktoré dajú hniezda  či úľom správny tvar. V obchode ich nájdete nespočetné množstvo, od plastových cez silikónové až po drevené. Vyberať tiež môžete z otváracích, alebo tých vcelku. Praktickejšie sú za mňa otváracie formy, pretože sa mi tak nestane, že by hniezda nešli vyklopiť von. Formičky vcelku je nutné vysypať napr. práškovým cukrom, aby ste z nich cesto vyklopili. Poradíte si ale aj bez formičiek, ak sa inak nedá, stačí len použiť pohár poldecák a postupovať rovnako ako s formičkou.

Tip: Ak chcete mať včelie úle na pohľad dokonalé, kúpte si formu so včeličkou.

Linecké kolieska ako základ pre osie hniezda

Ako podstavu pre osie hniezda môžete určite použiť klasické piškóty. Ak sa s týmto zákuskom ale chcete ešte viac pohrať, tak si doma upečte linecké kolieska. Pokojne ale môžete vyskúšať aj orieškové alebo medovníkové cesto.

Na cesto potrebujeme:

  • 210 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • semienka z vanilkového struku alebo vanilkový extrakt
  • 1/2 lyžičky najemno nastrúhanej citrónovej kôry

Ako postupovať ďalej:

  1. Z hladkej múky, masla, práškového cukru, žĺtka, semienok vanilkového struku a citrónovej kôry vypracujeme cesto. Ja niekedy používam aj robot s nadstavcom typu „K“ a cesto sa mi vypracuje veľmi dobre.
  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho do druhého dňa odležať v chladničke.
  3. Na druhý deň si cesto vyberieme z chladničky, necháme pár minút pri izbovej teplote povoliť a na doske ho vyvaľkáme na cca 2 – 3 mm silný plát.
  4. Z cesta vykrajujeme kolieska a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pečieme na 170 stupňov cca 8 – 9 minút.

Radšej klasiku, alebo niečo netradičné?

Kto rád experimentuje, môže tradičnú chuť osích hniezd vymeniť za niečo nové a možno aj trochu zaujímavejšie. Čo takto hniezda s kávovým likérom, alebo karamelové osie hniezda zo sušienok Lotus, ktoré sú vďaka mandľovej múke plné orieškovej chute?

Osie hniezda z Lotusiek

Na cesto potrebujeme:

  • 125 g sušienok Lotus
  • 75 g mandľovej múky
  • 1 lyžica kakaa
  • 80 g práškového cukru
  • 50 g masla (izbovej teploty)
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 lyžica rumu

Na náplň:

  • 50 g masla (izbovej teploty)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
  • 1 lyžička rumu

A na dokončenie:

  • piškóty
  • práškový cukor na obalenie

A ako to všetko dáme dokopy:

  1. Sušienky si v mixéri rozdrvíme na jemný prach, pridáme mandľovú múku, kakao, preosiaty práškový cukor, maslo, mlieko a rum. Všetko dokonale premiešame a dáme vychladiť (ja si hmotu dávam aj za okno, aby bola pekne schladená a dobre sa s cestom pracovalo). Ak by sa vám zdalo, že cesto trochu lepí, pridajte ešte trochu mandľovej múky.
  2. Medzitým si pripravíme náplň. Do misy dáme zmäknuté maslo, práškový cukor a žĺtok. Všetko mixujeme tak dlho, kým nám vznikne svetlý krém (trvá to pokojne aj 5 minút). Nakoniec pridáme extrakt a rum a premiešame.
  3. Hotové cesto vyberieme z chladničky. Pripravíme si misku s preosiatym práškovým cukrom a z cesta si tvarujeme guľôčky (ja som si každú odvážila – cca 15 g). Každú guľôčku obalíme v práškovom cukre a tvarujeme do formičiek osie hniezda.
  4. Náplň si dáme do cukrárskeho vrecka, v ktorom si urobíme dierku (cca 0,5 cm). Do každého osieho hniezda dáme krém a nakoniec priklopíme piškótou.
  5. Hotové osie hniezda uchovávame v chlade. Ja ich ešte zdobím nasekanými pistáciami.
  6. Osie hniezda s kávovým likérom

Do krému osích hniezd a včelích úľov môžeme pridať chuť kávy, a to najlepšie v kombinácii so slaným karamelom – to je naozajstná pochúťka!

Na cesto potrebujeme (cca 15 kusov úľov):

  • 60 g piškót (rozdrvených)
  • 50 g jemne mletých orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 40 g zmäknutého masla
  • 1 lyžica kvalitného kakaa
  • 1 lyžica rumu
  • 1 lyžica mlieka

Na náplň:

  • 75 g masla
  • 2 lyžice slaného karamelu
  • 1 lyžica silnej kávy

Na dokončenie:

  • linecké kolieska alebo piškóty
  • práškový cukor na obaľovanie

A ide sa vyrábať:

  1. Najemno rozdrvené piškóty dáme do misky, pridáme orechy, práškový cukor, maslo, kakao, rum a mlieko. Všetko dobre prepracujeme, aby nám vzniklo cesto. Cesto si dáme do chladničky.
  2. Maslo na náplň dáme šľahať do robota alebo ho vyšľaháme pomocou ručného mixéru. Maslo sa musí šľahať aspoň 10 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem. Potom do neho pridáme slaný karamel a kávu.
  3. Hotové cesto vyberieme z chaldničky. Pripravíme si misku s preosiatym práškovým cukrom a z cesta si tvarujeme guľôčky (ja som si každú odvážila – cca 15 g). Každú guľôčku obalíme v práškovom cukre a tvarujeme do formičiek osie hniezda.
  4. Náplň si dáme do cukrárskeho vrecka, v ktorom si urobíme dierku (cca 0,5 cm). Do každého osieho hniezda dáme krém a nakoniec priklopíme piškótou alebo lineckým kolieskom. Hotové osie hniezda uchovávame v chlade.

Osie hniezda obaľované v pistáciách

A okrem najrôznejších variantov cesta a krémov môžete skúšať úle tiež obaľovať v čomkoľvek, čo máte radi. Moja obľúbená ingrediencia, ktorú v kuchyni veľmi často používam a milujem ju, sú pistácie. A preto som pre vás pripravila aj variant osích hniezd obalených v pistáciách.

Na cesto potrebujeme (cca 15 kusov):

  • 60 g piškót (rozdrvených)
  • 60 g jemne mletých orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 40 g zmäknutého masla
  • 1 lyžička kakaa (môžete vynechať)
  • 1 lyžica rumu
  • 1 lyžica mlieka

Na náplň:

  • 70 g masla
  • práškový cukor podľa chuti
  • 2 lyžice hustého vaječného koňaku

Na dokončenie:

  • linecké kolieska alebo piškóty
  • najemno namleté pistácie

Ako oblečieme hniezda do pistácií?

  1. Najemno rozdrvené piškóty dáme do misky, pridáme orechy, práškový cukor, maslo, kakao (môžeme vynechať), rum a mlieko. Všetko dobre prepracujeme, aby nám vzniklo cesto. Cesto si dáme do chladničky.
  2. Maslo na náplň dáme šľahať do robota alebo ho vyšľaháme pomocou ručného mixéru. Maslo sa musí šľahať aspoň 10 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem. Potom do neho pridáme práškový cukor (podľa chuti) a vaječný koňak.
  3. Hotové cesto vyberieme z chladničky. Pripravíme si misku s najemno namletými pistáciami a z cesta si tvarujeme guľôčky (ja som si každú odvážila – cca 15 g). Každú guľôčku obalíme v pistáciách a tvarujeme do formičiek osie hniezda.
  4. Náplň si dáme do cukrárskeho vrecka, v ktorom si urobíme dierku (cca 0,5 cm). Do každého osieho hniezda dáme krém a nakoniec priklopíme piškótou alebo lineckým kolieskom.
  5. Hotové osie hniezda uchovávame v chlade.

Ako úle a hniezda skladujem

Osie hniezda odporúčam pripravovať tak 1 až 2 týždne pred Vianocami, aby sa pekne prepojili všetky chute a aby skrehli, ale zároveň aby nestuhli. Najlepší spôsob skladovania je v uzatvárateľnej nádobe niekde v chlade. A hlavne čo najďalej od detských ručičiek, aby vám ich aspoň pár zostalo až do Vianoc.

Tip: Koláčiky si môžete pripraviť aj skôr, uložiť ich do mrazničky a pred Vianocami alebo kedykoľvek na ne príde chuť, tak ich vybrať.

Vychutnajte si sviatočný čas s Tchibo

Vychutnajte si sviatočný čas s Tchibo

Darujte sebe a svojej kuchyni nových pomocníkov na varenie aj stolovanie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články