Práve čítate

Frappé ako z gréckej pláže: Vyskúšala som dva varianty, ako si ho jednoducho pripraviť doma

20015  
Zdieľať: 

Frappé ako z gréckej pláže: Vyskúšala som dva varianty, ako si ho jednoducho pripraviť doma

Pred niekoľkými rokmi na dovolenke v Grécku som sa zoznámila s café frappé a odvtedy si bez neho horúce dni skoro nedokážem predstaviť. Našľahaná ľadová káva je jednoducho spása pre tých, ktorí sa ani v lete nechcú vzdať kávy.

20. 7. 2023 4 min. čítania Andrea Krenková
Frappé ako z gréckej pláže: Vyskúšala som dva varianty, ako si ho jednoducho pripraviť doma

Tip: pokiaľ máte chuť skôr na „drink“ vyskúšajte letné drinky s Mazagrande.

Z dovolenky som si dokonca ako suvenír priviezla frapovač, ktorým tam priamo na pláži túto pochúťku pripravujú. Vo frapovači ale veľmi rýchlo došli baterky a potom tak nejako úplne prestal fungovať. Predstava leta bez frappé však pre mňa už bola úplne nereálna, a tak som vyskúšala niekoľko variánt, ako si túto kávu pohodlne pripraviť doma.

Frappé nie je „studená káva s mliekom“, ale ľadová našľahaná káva. Pripraviť ju nie je ťažké: namiesto frappovača vám poslúži malý ručný mixérik. Môžete skúsiť aj šejker, ale pokiaľ nie ste profík, tú pravú penu s ním asi nevytvoríte.

Mlieko pridať môžete a nemusíte. Poctivo som vyskúšala všetky možné varianty a v článku sa stretnete ako s frappé s mliekom, tak aj bez.

Čo budete potrebovať?

Hneď vám prezradím, že šľahač sa mi osvedčil oveľa lepšie ako pre frappé z instatnej kávy, tak aj z espressa. V šejkri jednoducho napenenú konzistenciu nedosiahnete, pokiaľ nie ste profík za barom.

Keď je najhoršie a vy nemáte vôbec nič, len chuť na dobrú ľadovú kávu :-), šejker alebo dokonca pohár na zaváranie s viečkom na závit vám pomôžu. Ale pokiaľ vám frappé zachutí, do mixéru, šľahača alebo frappovača odporúčam zainvestovať; ten rozdiel je obrovský.

Niečo navyše pre pôžitkárov:

  • Mlieko
  • Cukor
  • Ochutené sirupy (Moniny zoženiete v predajniach Tchibo)
  • Vanilková zmrzlina

Originálne frappé je z instantnej kávy

Kávoví fajnšmekri sa na ňu pozerajú s dešpektom, ale tú pravú hebučkú penu získate práve vďaka nej.

Podľa pôvodného receptu je frappé instantná káva, studená voda a pár kociek ľadu. Ja som si vyskúšala, že je dobré pridať máličko cukru, robí mi potom nadýchanejšiu penu.

  1. Do vysokého pohára dajte 2-3 lyžičky instantnej kávy podľa toho, ako výraznú kávu máte radi. Pridajte ideálne trstinový cukor a asi 10 lyžíc studenej vody – je dobré použiť vychladenú vodu z chladničky.
  2. Napeňovač ponorte do kávy a vyšľahajte do hustej peny.
  3. Zhruba do polovice pohára nasypte ľad.
  4. Potom dolejte mliekom (môžete použiť aj našľahané mlieko) a studenou vodou.
  5. Podávajte so slamkou.

Hodnotenie

Aj keď je z instantnej kávy, toto frappé u mňa vedie. Je ľahké, osviežujúce a zároveň uspokojí chuť na niečo dobré.

Test frappé (z instatnej kávy) v šejkri

V rámci pokusu som skúsila vyšľahať frappé v šejkri, v rovnakom pomere kávy a vody. Pretože ale nemám grif profíka, taká pena sa mi určite nepodarila. Neodporúčam hneď do šejkru pridávať mlieko, potom vám frappé zťažkne úplne.

Túto variantu som si ochutila Moninom, tentokrát vanilkovým, a bola veľmi dobrá. :-) Za frappé by som ju ale nevydávala.

Môžete skúsiť aj frappé z espressa

Frappé je možné pripraviť aj z espressa, a to ako z vychladeného, tak aj čerstvého. Potrebovať budete opäť šejker alebo mixér. Výhodou mixéru je, že rozmixuje aj ľad a vytvorí vám potom akúsi kávovú triešť.

  1. Pripravíte si espresso zo svojej obľúbenej kávy, u nás doma stále vedie tá brazílska. Pokiaľ sladíte, pridajte aj cukor.
  2. Odporúčam espresso vychladiť. V chladničke vám pár hodín vydrží a môžete tak napríklad poobede využiť čiernu kávu z rána.
  3. Espresso našľahajte do peny, ako len to pôjde. Penu ako z instatnej kávy ale nezískate.
  4. Pridajte ľad a ľadovú vodu alebo studené mlieko.
  5. Podávajte vo vysokom pohári so slamkou.

Hodnotenie

Tento typ frappé často dostanete v kaviarni (častejšie s mliekom, na fotke je frappé bez mlieka, iba s ľadom). Mne ale viac chutí to klasické, má oveľa lepšiu penu.

Test frappé (z espressa) v šejkri

Nie, nie, toto jednoducho nefungovalo. Espresso v šejkri sa nenapenilo a s mliekom zťažklo úplne. Povedala by som, že to bola veľmi dobre premiešaná ľadová káva s mliekom. :-) S frappé ale nemala nič spoločné.

Vyskúšajte frappé z ochutenej kávy

Viete, že teraz máme v limitovanej ponuke kapsule Cafissimo s príchuťou bielej čokolády a maliny alebo bielej čokolády a kokosu? Obe kávy nádherne voňajú a prijemne chutia, ale pritom nie sú sladké. Pokiaľ vyskúšate frappé z espressa, je to jasná voľba! Kapsule budú v ponuke do vypredania zásob.

Pár tipov navyše

  1. Frappé si môžu bez problémov pripraviť aj mamičky, ktoré dojčia. Instantná aj espresso káva už je dostupná aj v bezkofeínovej verzii a výsledná chuť nie je nijako ochudobnená.
  2. Máte radi ochutenú kávu? Skúste do našľahanej peny pridať kvapku svojho obľúbeného sirupu. Mne frappé chutí s kokosovým Moninom, pretože mi evokuje dovolenku, palmy a pláž.
  3. Klasické mlieko je možné nahradiť aj mliekom rastlinným, za mňa je frappé najlepšie s tým sójovým.
  4. Keď vás prepadajú chute, môžete si do frappé pridať aj kopček vanilkovej zmrzliny. Nikomu to nepoviem. ;-)
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články