Práve čítate

Rastlinné mlieka si vyrábam doma z orechov a semienok. Ľahko a rýchlo!

7130  
Zdieľať: 

Rastlinné mlieka si vyrábam doma z orechov a semienok. Ľahko a rýchlo!

Rastlinné mlieka v posledných rokoch zažívajú boom a už dávno neplatí, že jedinou náhradou kravského mlieka je to sójové. Či už máte intoleranciu na laktózu, alebo sa snažíte obmedziť živočíšne produkty z iných dôvodov, orieškové a semienkové mlieka sú skvelou náhradou plnou vitamínov, minerálov, zdravých tukov a v neposlednom rade aj výborne chutia.

24. 5. 2020 3 min. čítania Martina Ivanová
Rastlinné mlieka si vyrábam doma z orechov a semienok. Ľahko a rýchlo!

V obchodoch najčastejšie nájdete mandľové alebo ryžové mlieka. Určite vám však neunikne ich vyššia cena a pomerne malý výber. Výbornou alternatívou je výroba domáceho mlieka, ktorá je síce trošku pracnejšia, ale s minimálnou vám umožní vyrobiť mlieko s presne takou konzistenciou a zložením, aké vám vyhovuje. Naviac vám odpadne študovanie zloženia v obchode, pretože mnoho hotových výrobkov obsahuje zahusťovadlá. Pri domácom mlieku skrátka vždy presne viete, čo obsahuje.

Vyrábame mlieko – čo sa vám bude hodiť a ako na to?

Na výrobu domáceho mlieka mi väčšinou bohate stačí jedna nádoba, výkonný mixér a plátno, alebo sitko. Ak vás vyrábanie chytí za srdce, časom môžete investovať aj do špeciálneho robota, ktorý výrobu ešte viac zjednoduší.

Celý princíp výroby spočíva v namočení orieškovalebo semienok na niekoľko hodín do filtrovanej vody a následnom mixovaní. Keď chcem mať mlieko úplne jemné, bez textúry, ešte ho scedím cez plátno.

Ekologický tip

Odkedy si vyrábam rastlinné mlieka doma, kupujem oriešky vo veľkých baleniach (1 – 5 kg). Väčšinou také balenia zháňam online. Šetrím tak peniaze, čas i zbytočné plastové obaly, pretože doma máme naozaj veľkú spotrebu.

Domáce orechové maslá

Domáce orechové maslá

Milujete orieškovú chuť? Pozrite sa aj na recepty na orechové maslá

Prečítať článok

Ako dlho namáčam oriešky a semienka?

Riadim sa jednoduchým pravidlom – čím tvrdšie oriešky alebo semienka používam, tým dlhšie ich musím namáčať vo vode. Ale pozor! Sójové mlieko sa týmto spôsobom vyrobiť doma nedá. Ak sa do neho chcete pustiť, nechajte sójové bôby aspoň na chvíľku povariť.

V kuchyni mám poruke tento ťahák:

  • Mandle: 8 až 12 hodín
  • Lieskové orechy: 8 hodín
  • Pekanové orechy: 4 až 6 hodín
  • Píniové orechy: 3 hodiny
  • Kešu orechy: 2 hodiny
  • Tekvicové semienka: 6 hodín
  • Sezamové semienka: 6 hodín
  • Slnečnicové semienka: 4 hodiny
  • Mak: 3 hodiny
  • Ovsené vločky: nemusia sa namáčať

Vedeli ste?

Okrem toho, že sa po namočení oriešky ľahšie mixujú, namáčajú sa aj preto, aby sa z nich odstránili nečistoty a aby boli ľahšie straviteľné pre naše telo.

Mandľové mlieko v troch krokoch

  1. Namočte na noc 200 g mandlí do vody spolu s 1 lyžičkou soli.
  2. Preceďte vodu a vložte mandle spolu s 300 ml filtrovanej vody do mixéru.
  3. Mixujte 2 až 4 minúty dohladka a preceďte cez sitko alebo plátno.

Mlieko môžete tiež osladiť namočeným sušeným ovocím(datľami, slivkami a pod.), ktoré rozmixujete spolu s orieškami. Nebojte sa ho tiež pre zaujímavejšiu chuť vylepšiť napríklad škoricou, vanilkovým extraktom alebo javorovým sirupom. Takto pripravené mlieko najradšej používamdo smoothies, ľadovej kávy alebo večer do teplého kakaa. :-)

Čo s rozmixovanou dreňou?

Ak máte kvalitný mixér, stačí zmes nechať vysušiť a máte domácu múku alebo posýpku na koláče. Keď mlieko plánujem použiť na pečenie alebo do smoothies, hustejšie konzistencia mi nevadí a mlieko vôbec necedím. Snažím sa vždy využiť z potravín čo najviac a čo najmenej vyhadzovať.

Výnimkou pri úplnej spotrebe sú ale semienka, ktorých šupka býva naozaj tvrdá a nestráviteľná – napríklad zvyšok z konopného semienka je lepšie dať do bioodpadu.

Ako dlho mi rastlinné mlieko vydrží?

Keďže domáce mlieko neobsahuje žiadne konzervanty, skladujte ho vždy v chladničke a spotrebujte ideálne do 48 hodín. Záleží vždy na hlavnej surovine, z ktorej je mlieko vyrobené. Niektoré tuky sú náchylnejšie na oxidáciu a preto vždy radšej overte trvanlivosť podľa toho, z čoho ste mlieko vyrábali.

Môžete aj zamrazovať

Ak nestíhate domáce mlieko spotrebovať do dvoch dní od jeho výroby, zamrazte ho vo forme na ľad a použite neskôr do smoothies, keď budete chcieť nápoj zriediť. Neprídete tak o chuť, ako keby ste smoothie riedili obyčajnou vodou. Ako na to? To sa dozviete v mojom článku o smoothie bowls. Mrazenými kockami orechového mlieka si môžete tiež ozvláštniť ľadovú kávu.

Nielen na orechové mlieka

Nielen na orechové mlieka

Výbavu do kuchyne nájdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články