Práve čítate

Prišiel som na to, ako odfotiť domácich miláčikov tak, aby na fotkách vždy dobre vyzerali

5894  
Zdieľať: 

Prišiel som na to, ako odfotiť domácich miláčikov tak, aby na fotkách vždy dobre vyzerali

Tiež máte v mobile celú galériu rozmazaných fotiek vášho psa alebo ste už niekoľkýkrát namiesto rozkošnej mačičky odfotili len jej pyšný chrbát? Vyskúšajte niektorý z mojich tipov a verte, že aj vy zvládnete pekne zvečniť vašich domácich miláčikov.

4. 7. 2020 6 min. čítania Štěpán Černý
Prišiel som na to, ako odfotiť domácich miláčikov tak, aby na fotkách vždy dobre vyzerali

Som veľkým milovníkom zvierat a domácnosť s nami obývajú dvaja chlpatí členovia rodiny. Aj keď mi pred objektívom najčastejšie stoja ľudia, alebo fotím prírodu, aj tak, ako každý iný pyšný chovateľ, chcem mať pekne zvečnené spomienky aj na našich štvornohých priateľov.

Keď sa niekde pochválim fotkami, často príde na pretras otázka: „A ako to robíš, že ich zvládneš tak pekne odfotiť? Veď sú stále v pohybe!“. Nebudem klamať, veľmi mi pomáhajú moje skúsenosti fotografa, ale mám pár jednoduchých trikov, ktoré pomôžu aj tým, ktorí sa foteniu profesionálne nevenujú a najradšej fotia napríklad mobilom. V tomto článku sa dozviete pár rád, ako pekne odfotiť svojich domácich miláčikov a prípadne si fotky ľahko upraviť.

Telefónom, alebo foťákom?

Dobrá fotka podľa mňa nie je vždy o technike, záleží na množstve ďalších vecí. Takže ak máte k dispozícii iba telefón, nič sa nedeje. Viete totiž, aký je najlepší fotoaparát? Predsa ten, ktorý máte poruke. :-) Hlavný rozdiel medzi fotkou z telefónu a z foťáku je hĺbka ostrosti. Laicky povedané to, ako bude rozmazané pozadie. Ale nie vždy je to ten hlavný dôvod, prečo je fotka pekná. V ďalších bodoch si povieme, aké ďalšie podmienky sú pre peknú fotku podstatné.

1. Príjemné a funkčné svetlo

Správne svetlo je to hlavné pre vytvorenie zaujímavej a peknej fotky. Ak budete fotiť svoje zvieratko večer v izbe pod žltým svetlom, ktoré je zavesené na strope, tak pravdepodobne tú najlepšiu fotku nespravíte.

Ja sa najčastejšie držím toho, že je dobré fotiť ráno, alebo neskoro poobede, kedy je svetlo nízko. Ak budete fotiť doma v byte, alebo v dome, potom je fajn fotiť v blízkosti okna a držať si svetlo z boku. Najlepšie, keď nebude do okna svietiť ostré slniečko. Ak sa chystáte fotiť napríklad svojho psíka vonku, tak odporúčam ráno po východe slniečka, alebo naopak, práve v podvečer pred západom slnka. Je to takzvaná zlatá hodinka a atmosféra býva najlepšia. Ak je zatiahnuté, ako máme dnes my, potom na dennom čase takmer nezáleží.

2. Váš miláčik z najlepšieho uhla

Skvelú fotku vám neurobí iba svetlo a technika. Ďalšia dôležitá vec je vystihnúť správny moment, a preto musíte dobre poznať svojho miláčika.

Mali by ste vedieť, ako reaguje na rôzne zvuky, na maškrtky a ďalšie iné povely. Samozrejme to bude iné so psom, mačkou, alebo morčaťom. Náš Koudy (pes) síce vie pózovať, ale k tomu ešte musím vedieť, kedy sa mu chce, ako na neho zavolať a prípadne kedy a ako ho odmeniť.

Ak budeme fotiť morčatá, ktoré na žiadne povely nereagujú, tak im zase musíme naaranžovať hniezdočko a napríklad seno, alebo uhorku tak, aby sa správne natočili na nás. A čo taká mačka? Mačky si väčšinou robia, čo chcú. Ja napríklad viem, že naša mačka sa rada váľa a tak ju nechcem fotiť, keď práve labzuje po byte, ale počkám, kým sa uvelebí a ja budem mať kľud na fotenie. Každé zviera aj plemeno vyzerá dobre v rôznych pozíciách, polohách, aj pri rôznej činnosti. Koudymu to nepristane, keď sedí, a preto mu na fotku nebudem dávať povel sadni. Claudia (fenka – retríver), tá zase vyzerá dobre, keď si ľahne. Takže to chce trochu citu vypozorovať, kedy je váš miláčik najviac fotogenický.

focení zvířat

3. Správne nastavenie techniky

Ak budete fotiť na telefón, tak sa s najväčšou pravdepodobnosťou musíte uspokojiť s automatickým nastavením. Aj tak ale urobíte určite skvelú fotku. Ak máte fotoaparát, môžete fotiť na automat, ale máte tiež väčšie možnosti nastavenia.

Tu si nebudeme ukazovať a učiť sa dopodrobna nastavovanie, ale jeden z tipov na peknú fotku je nízka clona. Tým sa vaša fotka najviac odlíši od tej z telefónu a dodá jej menšiu hĺbku ostrosti (pozadie bude viac rozmazané). Ak teraz na fotoaparáte môžete, nastavte si clonu (označená ako F) na čo najnižšie číslo, ktoré vám umožní. Máme tu potom ďalšie hodnoty, ale o tom inokedy. Každá scéna a denná doba aj počasie majú iné špecifiká a ďalšie nastavenie foťáku sa v týchto rôznych podmienkach bude meniť.

Ideme fotiť!

Čím sa snažím riadiť ja? Aby som neurobil 10 podobných fotiek, ale radšej 10 rôznych.

Asi hlavné a najlepšie je, ak máme ostré oči. Takže v prvom rade chceme ostriť na oči. Nie je to určite pravidlo, ale väčšina fotiek by mala byť taká, že budú ostré oči. Máme tu nášho miláčika, svetlo by spravidla malo byť zo strany, nastavíme si nižšiu clonu a ostríme na oko.

Dobré je urobiť viac fotografií, z ktorých si potom vyberiete. Máme tu jednu peknú fotku, ktorú sme chceli? Tak si to prekontrolujeme na displeji, zistíme, či je ostrá a nie rozmazaná a či tam naše zvieratko vyzerá dobre. Ak sme spokojní, môžeme vymyslieť ešte pár podobných fotografií z iných uhlov. A potom sa môžeme pustiť do tých trochu iných fotiek. Ako som písal na začiatku tejto časti, nechceme urobiť 10 rovnakých, ale skôr 10 rôznych a urobiť malú a zaujímavú sériu.

Zameriame sa napríklad na detaily. Má váš psík zaujímavé znamienko, alebo má pekné veľké laby? Zuby? Alebo roztomilý pohľad? Poďme odfotiť jeden dva detaily. Ak  máte na fotoaparáte zoom, alebo výmenné objektívy, tak sa pohráme s nimi. Napríklad na detail si trochu priblížime. Takže teraz máme dve až tri fotky celého zvieratka, ďalšie dve fotky zaujímavého detailu a ešte nám niečo chýba.

Urobíme si ešte fotku z väčšej diaľky, kde bude celý miláčik, bude menší a bude zakomponovaný do nejakej scény, do krajiny, alebo domčeka. Ak sa nám to podarí, tak máme peknú sériu vykresľujúcu celú atmosféru od portrétu, detailu až po celok umiestnený v krajine.

Svetlo smerujúce zo strany nie je dogma. Peknú fotku urobíte napríklad aj proti slnku, povedzme pri východe slnka. Chce to ale trochu šikovnosti a vedieť fotku lepšie spracovať v postprodukcii (pri následnej úprave).

Moje tipy na upravovanie fotiek

Fotka sa vám môže podariť naozaj pekná aj bez úpravy, to je jasné, ale v dnešnom svete sociálnych sietí je fajn sa odlíšiť, alebo len vypichnúť atmosféru. Nebudeme sa tu detailne učiť ako, ale ukážem vám pár aplikácií a programov, ktoré sú fajn a ktoré vám pomôžu fotku doladiť.

Adobe Lightroom

Pre tých skúsenejších je jasnou voľbou Lightroom, ktorý môžete mať v telefóne, na tablete, ale tiež v počítači. Zvládnete v ňom veľa základných, ale aj pokročilých úprav. V mobilnej verzii je zadarmo a v tejto free verzii aj dobre použiteľný. Keď si zaplatíte cca 12 eur/mes., tak získate aj ďalšie pokročilé nástroje.

VSCO

Aplikácia na mobil a tablet, v ktorej zvládnete základné úpravy a máte na výber aj plno ďalších filtrov, ktoré si môžete ďalej upravovať. Používať ju môžete zdarma, alebo si jej funkcie rozšíriť platenou verziou.

Snapseed

Snapseed je naozaj jednoduchá aplikácia na základné aj ľahko pokročilé úpravy pre mobilné telefóny a tablety, s ktorou zvládne pracovať aj začiatočník.

Ja osobne používam Adobe Lightroom, ale základné a pekné úpravy urobíte určite s pomocou akejkoľvek ďalšej aplikácie. Záleží na tom, aký pokročilý užívateľ ste a tiež na tom, aký typ aplikácie vám jednoducho bude sedieť.

Na čo sa zamerať pri úprave fotiek?

  • nastavenie expozície – to, aká je fotka svetlá, alebo tmavá.
  • kontrast
  • zosvetlenie tmavých a svetlých miest – ak chcete napríklad tiene zosvetliť, alebo naopak svetlá stmaviť
  • saturácia – ak chcete výraznejšiu, alebo naopak menej farebnú fotografiu

Zhrnieme si to a ideme na vec!

Zoberieme nášho miláčika, vyberieme si pekné a zaujímavé miesto na fotenie. Počkáme si, kým bude dobré svetlo. Nechceme fotiť na pravé poludnie pod priamym slniečkom. Všetko by malo byť celkom rýchle, pretože zvieratá fotenie nudí a potom sú neposlušné. Musíme ich teda motivovať maškrtami, ak to ide.

Nastavíme si foťák, alebo len chytíme mobil. A v zaujímavom pohľade, alebo momente odfotíme niekoľko fotiek. Skúsime viac uhlov a prípadne detaily, alebo zakomponovanie v krajine, alebo v domčeku. Vyberieme si len tie najlepšie a podarené fotky a trochu ich upravíme v niektorej aplikácii. Ak máte obľúbenú inú, môžete určite použiť tú.

Zaujímavé miesta a momenty sú dôležité. Pripojím tu pár svojich fotiek zo života a výletov.

Pre dobrú fotku je potrebné urobiť občas viac ako pár krokov a vstať niekedy aj veľmi skoro. Slniečko je nízko a nikde nie sú ľudia, tak sa fotí skvelo. Zaujímavým prostredím dodáte fotke oveľa väčšiu atmosféru. Niektoré zvieratká vyzerajú pekne, keď sa hrajú a iné, keď sú v kľude. Spoznajte to svoje a urobte pekné fotky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články