Osviežujúci letný dezert na veľa spôsobov
Sicílčania dobre vedia, ako sa neupiecť pod poludňajším slnkom. Po prvé naň obvykle veľmi nechodia, pretože si užívajú siestu, a podruhé vynašli granitu. Je to ľadová triešť ochutená azda všetkými príchuťami, ktoré vám napadnú. A čo je na nej najlepšie? Že sa vyrába iba z čerstvých surovín – žiadny chemický prášok, na ktorý sme zvyknutí v našich končinách.
Tradične sa tento dezert vychutnáva v jasne danom poradí. Najskôr granita s maslovou brioškou, až potom káva. Keď si ale dáte kávovú granitu, máte to 2v1… alebo si potom rovnako ako ja dáte ešte jednu kávu navrch.
Pozor, Sicílčania nie sú Taliani
Sicílčania sú veľmi hrdí na svoj ostrovný pôvod. Keď ich teda nechcene označíte ako Talianov, okamžite vás upozornia, že sa mýlite. Takže znovu: Sicílčania, Sicílčania, Sicílčania… :-)
Za najlepšou granitou sa vyberte do Caffè Sicilia
Ak sa chystáte na Sicíliu (a ja vám to veľmi odporúčam), nesmiete vynechať vyhlásenú cukráreň Caffè Sicilia v barokovom mestečku Noto. Jej majiteľ, Corrado Assenza, je veľký vizionár a svetovo uznávaný cukrár, ktorý sa usiluje o návrat pôvodných plodín, ako sú mandle a maličké sicílske jahody.
Ako si pripraviť domácu kávovú granitu
Vyskúšajte, prečo je okolo tejto ľadovej pochúťky taký ošiaľ. Bude vám stačit len pár prísad a troška trpezlivosti.
Ingrediencie:
- 70 g trstinového cukru
- 125 ml vody
- 1 vanilkový struk
- 350 ml filtrovanej kávy (odporúčam Tchibo Privat Kaffe, pro espresso Tchibo Barista)
- 33 % smotana na šľahanie
- maslová brioška
Tip: Jako zákusek k domácí granitě se perfektně hodí vláčná a nadýchaná máslová brioška.
Postup:
- Do hrnca nasypte 70 g cukru a zalejte ho 125 ml vody.
- Pridajte semienka z vanilkového struku a varte zmes zhruba 1 minútu.
- Vmiešajte 350 ml filtrovanej kávy.
- Nechajte zmes vychladnúť a potom ju prelejte do plytkej nádoby, ktorú uložte na 2 až 3 hodiny do mrazničky.
- Každú polhodinu nádobu z mrazničky vyberte a premiešajte jej obsah vidličkou, aby sa postupne vytvorili malé kryštáliky ľadu.
- Medzitým si pripravte šľahačku.
Tesne pred servírovaním triešť poslednýkrát premiešajte a môžete ju podávať. Najlepšie vynikne v dezertných miskách – ozdobená šľahačkou a podávaná spolu s mäkučkou maslovou brioškou. Buon appetito!
Leto v pestrých farbách
Trendové vzhľady v zelenej, žltej, béžovej a čiernej