Práve čítate

Aj keď nie je náš, rozveseľuje nám jeseň. Halloween nakoniec nie je zase taká hlúpa tradícia!

3622  
Zdieľať: 

Aj keď nie je náš, rozveseľuje nám jeseň. Halloween nakoniec nie je zase taká hlúpa tradícia!

Ako si doma na jeseň skrátiť čas? Napríklad tematickým dňom alebo večierkom. Inšpirujte sa mojím návodom, ako vytvoriť dokonalú atmosféru, čím sa zabaviť a čo dobré ochutnať.

24. 10. 2020 7 min. čítania Jana Duffková
Aj keď nie je náš, rozveseľuje nám jeseň. Halloween nakoniec nie je zase taká hlúpa tradícia!

Jeseň je moje najmenej obľúbené obdobie z celého roku. Som jednoducho letný typ a tma, dážď a čoraz chladnejšie počasie, to nie je nič pre mňa. Preto každá príležitosť, ako si tieto dni rozveseliť, je u nás doma vítaná.

Aj keď Halloween nie je slovenskou záležitosťou a veľa ľudí ho nemá rado, pretože tieto „prinesené“ udalosti neuznáva, ja si myslím, že keď si z neho „vyzobneme“ niektoré súčiastky a urobíme si ho podľa seba, môže vzniknúť super program, ktorý vyplní napríklad nejaký víkendový deň, kedy je vonku škaredo a lačne hľadáme nápady na domácu zábavu.

Tematické dni aj večierky nás bavia

Prvýkrát sme si taký Halloween urobili s kamarátmi pred pár rokmi. Ja totiž každoročne u nás doma organizujem vianočné stretnutie pre priateľov, kedy každý donesie svoje vianočné pečivo, zabávame sa vianočnými tradíciami, počúvame koledy a na záver si všetci vyžrebujeme malý darček. Bytom sa šíri vôňa vareného vína a krásne nás to naladí na blížiaci sa Štedrý deň. Jeden môj kamarát mi toto organizovanie doslova závidel a tak sa toho chopil a na ďalší rok zorganizoval v jesennom období večer pre zmenu Halloweensky. A aj vďaka nemu vzniká tento článok. :-) Ako si teda doma pripraviť taký malý Halloween?


Aktuálna situácia veľmi nepraje tomu, aby sme sa mohli stretávať so širším okruhom známych, ale výhodou je, že taký večierok si pokojne môžete urobiť aj sami doma vo dvojici, prípadne ho prispôsobiť a zapojiť doň aj deti. Potom to môže byť pokojne celý halloweensky deň.

Už ste zdobili tekvicu vŕtačkou?

Čo som si všimla, už dávno si i u nás skoro všetci vyrábajú tekvicové dekorácie. A prečo nie? Je to ľahké, nestojí to veľa peňazí a hlavne je to vážne efektné.

U nás v rodine všetky deti milujú, keď večer rozsvietime balkón alebo dvere domu oranžovým strašidielkom. My doma tiež vyrezávame klasicky nožom – a to najrôznejšie druhy tekvíc. Veľmi sa mi ale páči možnosť dekorovať pomocou vŕtačky. Ako sa to robí? Klasicky vydlabete tekvicu a potom do nej môžete vyvŕtať dierky v najrôznejších abstraktných obrazcoch. Vďaka tomu vznikne nádherný a naozaj originálny lampášik. Je to podľa mňa aj trošku bezpečnejší variant, keď si nie ste istí pri práci s nožom. :-)

Osobne som trošku nervózna, keď mám nechať bez dozoru na balkóne tekvicu so zapálenou sviečkou, takže niekedy zvolím variant LED svetielok na baterky. A koľkokrát to vyzerá ešte lepšie ako so sviečkou. Tento variant využívam, aj keď chcem tekvicou ozdobiť interiér.

Svetlo vytvára atmosféru

Keď už sme pri svetielkach, veľkú časť atmosféry Halloweenskeho večera tvorí správne osvetlenie. Ideálne je, keď veľké svetlá zostanú vypnuté a využijete viac menších zdrojov.

Ja najradšej využívam LED svetelné reťaze, ktoré si môžete aj dozdobiť pomocou krepového papiera, aby boli ešte „desivejšie“. Klasikou sú potom sviečky, ale pri tých je potrebné dbať na bezpečnosť, pretože v zápale zábavy sa na ne ľahko zabudne. My doma navyše máme žiarovky, ktoré sa dajú nastaviť na rôzne farby. A taká červená a zelená, to je poriadne desivé divadlo. :-)

Vyrobte si dekorácie

Vyrobte si dekorácie

Veľa ozdôb si môžete kúpiť, ešte viac vyrobiť! Toto je jedna z nich.

Prečítať článok

Strašidelná hudba ako podmaz

Hudba, to je hneď druhá najdôležitejšia „výbava“ pre dokonalú atmosféru – hneď po svetielkach. Akú hudbu na taký večierok vyberám?

Rada využívam aplikáciu Spotify, kde je azda všetka hudba sveta. Stačí, keď do vyhľadávania napíšete Halloween a máte vystarané. Je tam neuveriteľné množstvo podmazovej hudby práve na takéto príležitosti. Nájdete tam aj rýdzo detské pesničky na túto tému, čo sa hodia, ak takýto večierok pripravujete pre potomkov. A keď naopak chcete niečo desivé, vyhľadajte na internete názvy pesničiek zo známych hororov. Väčšinu z nich totiž aplikácia tiež pozná.

Vtipnou vychytávkou je umiestniť napríklad do kúpeľne malý repráčik a púšťať v ňom napríklad zvuky búrky alebo vŕzganie dverí. To každého návštevníka (ne)príjemne prekvapí.

Keď si chcete hudbu na večer naozaj vyladiť, využite v aplikácii možnosť vytvorenia playlistu. Jednoducho si uložíte pokope všetky pesničky, ktoré ste si vybrali a zvyšok večera už sa o ne nemusíte starať.

Kostýmy sú len pre deti? Omyl!

Je jedno, či máme večierok len medzi dospelými, alebo sa chystá zábava pre deti. Kostýmy sú jednoducho nutnosť!

Na prvom večierku u nášho kamaráta nás až prekvapilo, ako sme si všetci na svojich kostýmoch dali záležať, aj keď sme dávno plnoletí. Kostým bol vstupenkou na večierok a nakoniec to bola skôr prehliadka najdesivejších (a niekedy aj najvtipnejších) výtvorov. Súčasťou večera môže byť aj vyhlásenie ceny za najlepší kostým, kedy všetci hostia hlasujú pomocou lístočkov práve za ten, ktorý sa im páči najviac.

Keď niekto dorazí bez kostýmu… tak mu ho urobte! Posaďte ho na stoličku, stanovte časový limit a urobte si výzvu – v čo najkratšom čase daného človeka čo najlepšie vyšperkujte. Je to pre neho možno malý trest za to, že nedodržal „pravidlá“. :-)

Hranie hier baví malých aj veľkých

Aby mal večierok zaujímavejší priebeh, je super, keď si ako hostiteľ pripravíte pár tematických hier.

U detí je to samozrejmé a o niečo jednoduchšie, ale pripravovať hry na večierok pre dospelých, to väčšinou nikomu nenapadne. Pritom často môžete rovnaké hry aplikovať pre malých aj veľkých, len je potrebné ich prispôsobiť ich veku a tomu, čo už dokážu. A že vám príde zvláštne, aby dospelí hrali napríklad „omotávanie múmie“? Omyl! Požičajte im rolku toaletného papiera a uvidíte, že každý si rád zaspomína na detstvo.

Toto je mojich 5 tipov:

  • Hádanie hororov – púšťate hudbu alebo ukážky z hororov a súťažiaci hádajú, ktoré to sú. Zbierajú body a na konci sa vyhodnotí víťaz.
  • Slepé hľadanie – zaviažte súťažiacim oči a nechajte ich poslepiačky strčiť ruku do niekoľkých nádob a hádať, aký je v nich predmet. Urobte to náročnejšie! Predmet do niečoho ukryte. Môže to byť piesok, tortová želatína, zamotané nite…
  • Lovenie jabĺk – podľa vzoru klasického Halloweenu. Môžete nasypať jablká do vane s vodou, alebo ich zavesiť na špagátik ako na udicu. Súťažiaci ho musia uloviť iba zubami, bez použitia rúk. A môžu spolu napríklad vždy súperiť dvaja – kto bude rýchlejší?
  • Súťaž o najdesivejšiu fotku – dajte súťažiacim k dispozícii fotoaparát a pár propriet. Počas večera sa každý môže raz odfotiť a na záver všetci vyhodnotia, kto vytvoril najdesivejšiu fotku.
  • Múmia – tú ste určite už (aspoň s deťmi) niekedy zažili. Rozdeľte súťažiacich do dvojíc a každej dajte toaletný papier. Kto najrýchlejšie toho druhého obmotá ako múmiu, ten vyhral!

Špeciálne pre deti


Pre deti nezabudnite pripraviť chodník odvahy. Že sa vám nechce alebo nemôžete ísť von? Urobte ho doma! Tam si môžete vypomôcť tým, že deti budú mať zaviazané oči a vy ich budete sprevádzať po byte. Takúto cestu môžete ozvláštniť napríklad najrôznejšími prekážkami, alebo povrchmi, kam budú deti stúpať.

Desivo si priťuknúť

Nie je večierok bez dobrého pitia! Pokojne aj nealkoholického. :-) Ale pri tejto príležitosti je potrebné zamyslieť sa nad zdobením!

Na dospelácke priťuknutie sa tu úplne ponúka koktail Bloody Mary. Ten sa robí predovšetkým z paradajkovej šťavy a vodky. Niekto ho dochucuje ešte najrôznejším korením, alebo napríklad pálivým tabascom. Štandardne sa taký koktail zdobí stonkovým zelerom, ktorý sa dá použiť namiesto miešadla. V halloweenskej verzii ešte napichnite na špáradlo malú guľôčku mozzarelly a kúsok olivy. Ta-dá! Z krvavého nápoja vám bude vykukovať oko.

A druhou možnosťou je zobrať čerstvý šampiňón a vyrezať mu oči tak, aby vyzeral ako lebka. Akurát surový šampiňón, na rozdiel od mozzarelly s olivou, asi nikto nezje. Vyzerá to ale pôsobivo.

Tretí spôsob zdobenia je pomocou obyčajnej striekačky, ktorú zoženiete v lekárni. Hodí sa to napríklad ku koktailu, ako je Sex on the beach. Do pohára namiešate pomarančový džús s vodkou a grenadinu necháte natiahnutú práve v striekačke, aby si ju do koktailu pridal každý sám.


Obe verzie zdobenia môžete samozrejme využiť aj pre deti. Môžete im ponúknuť samotný paradajkový džús, ale ak im nechutí, máme tu ešte jahodový. Ten môžete ozdobiť želatínovým okom, ktoré zoženiete v obchode. A koktail so striekačkou? Môžete im do nej dať jahodovú alebo kiwi šťavu a servírovať ju s vodou, alebo jednoducho vybrať rôznofarebné džúsy. Vo všeobecnosti detské koktaily môžete ozdobiť želatínovými sladkosťami – napríklad červíkmi.

Aj zombíci sa musia najesť!

Čo sa týka občerstvenia, môžete sa s tým naozaj pohrať. Skúste sa pozrieť napríklad na nápady z Pinterestu a máte o zábavu v kuchyni postarané.

Moje obľúbené desivé pochúťky sú napríklad zapečené páročky omotané prúžkom lístkového cesta tak, že vyzerajú ako múmie, desivo ozdobené cupcakes, jednohubky v tvare očí, alebo torta zaliata zelenou želatínou so želatínovými cukríkmi v tvare pavúkov. Určite však nič nepokazíte ani tým, že niečo jednoducho kúpite a ušetríte si tak čas. Prípravu jedla môžete zapojiť aj ako súčasť spoločnej zábavy.

Ďalší tip na občerstvenie

Ďalší tip na občerstvenie

Návod na jedlé čarodejnícke klobúky, ktoré zvládnete aj s deťmi!

Prečítať článok

Recept na sušienky ako čarodejnícke prsty

Toto je úplne jednoduchý a naozaj efektný recept. Linecké cesto v podobe prstov! A výhodou je, že ich vlastne môžete upiecť skoro z každého sušienkového cesta. Pokojne aj naslano!

halloweenský recept

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g práškového cukru
  • 125 g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko
  • Jemne strúhaná kôra z 1 citróna
  • Lyžička vanilkového extraktu
  • Na zdobenie: Nelúpané mandle

Postup:

  1. Do misy nasypte múku, cukor a citrónovú kôru.
  2. Pridajte maslo pokrájané na kúsky, vajíčko a vanilkový extrakt.
  3. Ručne alebo pomocou robota vypracujte hladké cesto. To zabaľte do fólie a nechajte asi hodinu odležať v chladničke.
  4. Z cesta tvarujte rovnako veľké valčeky – veľké asi ako vaše prsty.  Každý valček vytvarujte podobne, ako to vidíte na fotke a pomocou noža naznačte kĺby.
  5. Na záver pridajte mandle tak, aby vyzerali ako nechty.
  6. Prsty pečte na 180 °C. Hotové sú vtedy, keď majú ľahko ružovkastú farbu – asi za 15 min. Čas pečenia sa ale líši podľa veľkosti prstov. Nepečte ich príliš dlho, aby neboli  tvrdé.
  7. Po upečení počkajte, kým sušienky vychladnú a potom ich servírujte na tanieriku.

Červený lekvár ako krv


Prstové sušienky ešte vyšperkujete, keď ich budete podávať s ríbezľovým, alebo iným červeným, lekvárom. Môžete ho dať vedľa do mištičky a sušienky si v ňom namáčať, alebo lekvár rovno využite na zdobenie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články