Práve čítate

Veľká noc v úzkom rodinnom kruhu: Moje tipy, ako si ju (ne)tradične užiť!

4266  
Zdieľať: 

Veľká noc v úzkom rodinnom kruhu: Moje tipy, ako si ju (ne)tradične užiť!

Vinšovanie, návštevy príbuzných a priateľov a ďalšie typické a krásne tradície sú pre tohtoročnú Veľkú noc tabu. My si ju ale spoločne môžeme urobiť krajšiu, aj keď bude len v tom najužšom rodinnom kruhu.

24. 3. 2021 5 min. čítania Romana Böhmová
Veľká noc v úzkom rodinnom kruhu: Moje tipy, ako si ju (ne)tradične užiť!

Ja na tom hľadám pozitíva –  môžeme skúsiť niečo iné. Veľkú noc tento rok strávime spoločne sladkým pečením, výzdobou domu a záhrady, aj zábavnou veľkonočnou bojovou hrou, ktorú budeme pripravovať pre nášho syna.

Dobré jedlo, dobrá nálada

Veľkonočných receptov je nespočetne a my sami ich v rodine máme niekoľko.

Ja som síce Češka, ale moja babička pochádzala zo Slovenska, takže dodnes si vychutnávame takzvanú praženicu s mazancom. Je to údené zmiešané s chrenom a uvarenými vajíčkami. A áno, jeme k tomu mazanec. Aj keď je to pre veľa ľudí nepochopiteľná kombinácia, ja si bez toho nedokážem Veľkú noc predstaviť. Pre vás tu mám ale niečo lepšie. :-) Poďme si spoločne upiecť krásne farebné veľkonočné cupcakes.

Na cupcakes:

  • 130 g hladkej múky
  • 35 g kvalitného kakaa
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • Väčšia štipka soli
  • 120 g cukru (môže byť aj trstinový)
  • 1 vajce
  • 50 g rozpusteného masla
  • 120 ml smotany na šľahanie

Na krém:

  • 25 g krémového syra Philadelphia
  • 200 g tučného tvarohu
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 lyžička najemno nastrúhanej citrónovej kôry
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • veľkonočné vajíčka (čokoládové alebo vyrobené z fondánu), prípadne farebné lentilky

Postup:

  1. Do misy si preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a štipku soli.
  2. V druhej mise si zmiešame cukor, vajce, rozpustené maslo a smotanu. Potom postupne pridávame sypkú zmes a vytvoríme hladké cesto (nebojte sa toho, že cesto je tuhšie).
  3. Formu na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami a naplníme ich cestom (cca 12 kusov).
  4. Pečieme na 180 stupňov cca 20 minút.
  5. Medzitým si pripravíme krém. Všetky suroviny na krém vyšľaháme pomocou mixéru. Hotový krém dáme do sáčku so zdobičkou a vložíme na chvíľu do chladničky.
  6. Muffiny necháme vychladnúť. Potom ich ozdobíme krémom.
  7. Na ozdobu cupcakes môžete použiť čokoládové veľkonočné vajíčka. Ak ich nezoženiete, môžete si ich doma sami vyrobiť z fondánu a zafarbiť gélovými farbami. Ak nemáte ani to, môžete pokojne použiť na ozdobu farebné lentilky.

Keď u vás pre radosť zazvoní poštár

Veľkonočné prianie u nás vždy poteší všetkých prarodičov, originálne balíčky som vymyslela zase pre kamarátov a ich deti.

Aj keď sa tento rom nemôžeme vidieť so svojimi najbližšími, môžeme im urobiť radosť aspoň na diaľku. Čo takto pre nich pripraviť s deťmi veľkonočné prianie? Stačí popustiť uzdu fantázii a potom už výrobok len vložiť do obálky a s predstihom poslať.

My sme si s mojím synom Vojtom zobrali klasický papier A4, otlačili naň pomocou veľkonočných pečiatok rôzne vajíčka, vyfarbili ich a napísali k tomu jednoduchý odkaz. Pomocou pasteliek alebo voskoviek môžete pekne ozdobiť aj obálku, v ktorej budete prianie posielať. Sami uvidíte tú radosť, keď vám budú príbuzní volať späť, keď obálku s prianím rozbalia.

A ak chcete byť naozaj kreatívni, môžete namiesto priania poslať aj celý balíček, ktorý môžete naplniť napríklad tradičným mazancom alebo nejakým iným jedlým darčekom. Určite máte v okolí vy aj vaše deti veľa kamarátov alebo príbuzných, ktorým chcete urobiť radosť. Skúste sa pustiť do tvorenia!

Tip na jedlý darček, ktorý si obdarovaný sám dokončí

Ak budete posielať balíček niekomu, kto má rovnako kreatívnu dušu ako vy, zabaľte mu doň napríklad ingrediencie a recept na niečo dobré, čo máte sami veľmi radi. Ako na to? Keď vyberiete napríklad váš milovaný recept na sušienky, môžete sypké ingrediencie zmiešať do jednej dózy a pripojiť odkaz, že stačí pridať napríklad už len maslo a cesto je hotové. Jednoducho – čo je trvanlivé, môžete originálne pripraviť vopred. Čo by sa pokazilo – to si obdarovaný zadováži sám.

Vyzdobte si bývanie alebo záhradu

Pred Vianocami sa vždy neskutočne teším, ako si doma vyzdobíme náš byt aj záhradu, ale na Veľkú noc sme väčšinou chodili s rodinou niekam mimo domova, takže som veľkonočnej výzdobe nevenovala takú pozornosť. Tento rok to ale bude inak.

Nakúpila som jarné kvetiny, decentnú veľkonočnú výzdobu a chystáme sa so synom pripraviť aj nejaké veselé dekorácie do jeho detskej izbičky. Už teraz sme začali s prípravou veľkonočných figúrok s vyfúknutými vajíčkami.

Skúste tento rok trošku inak aj farbenie vajíčok. Klasické farbenie voskom alebo farbami nechajme nabudúce a skúsme to pomocou peny na holenie. Sami budete prekvapení, aké krásne výtvory vám vzniknú. Podrobný návod na farbenie vajíčok som pre vás spísala tu.

Veľkonočné DIY s deťmi

Veľkonočné DIY s deťmi

Vyrobte si čelenky, záložky do knižiek a ozdobte vázu na jarné kvietky.

Prečítať článok

Lov na vajíčka

Tradičnou veľkonočnou zábavou vo Veľkej Británii je tzv. Easter egg hunt, alebo lov na vajíčka. V tejto krajine ho robia školy, škôlky, ale aj rodiny pre svoje deti a kamarátov. Poďme tento rok pre svoje deti tiež pripraviť rovnakú zábavu.

Môžete sa pustiť do jednoduchšej verzie hry, ktorá spočíva v tom, že vo svojom byte alebo na záhrade ukryjete na rôzne miesta čokoládové vajíčka a vaše deti ich majú za úlohu všetky nájsť.

Ja som sa ale tento rok rozhodla z toho urobiť detskú bojovku, ktorá syna zabaví na dlhší čas. Bude vám na to stačiť troška fantázie, papier a niečo na písanie. Túto hru si však musíte pripraviť sami, záleží na tom, pre aké veľké deti ju budete pripravovať a tiež bude individuálna podoba vašej mapy. Ja tu mám pre vás len niekoľko nápadov, ktoré vám môžu s prípravou hry pomôcť:

  1. Ak budete chcieť skryť po byte, dome či záhrade vajíčka, pripravte pre deti mapu, na ktorej vyznačíte miesta, kde sú vajíčka alebo iné odmeny ukryté. Všetko ozdobte veľkonočnými motívmi.
  2. Pripravte deťom rôzne úlohy. Jednou z nich môže byť napríklad veľkonočný kvíz. Stačí spísať niekoľko jednoduchých otázok na tému Veľká noc do jednoduchej krížovky a v tajničke sa môže objaviť slovo (napríklad práčka), vďaka ktorému nájdu veľkonočnú odmenu.
  3. Ak chcete lov na vajíčka usporiadať na záhrade, máte možnosť pripraviť niekoľko úloh, ktoré musia vaše deti splniť, aby našli ukryté vajíčka. Stačí pripraviť zoznam úloh s tým, že po splnení úlohy dostanú indíciu, kde nájdu znenie ďalšej úlohy. V poslednej indícii sa bude skrývať návod na to, kde je ukrytá odmena.
  4. Vymyslite si príbeh so zajačikom, ktorý stratil výslužku. Dajte deťom do ruky košíček a vydajte sa spoločne hľadať stratenú zajačikovu výslužku. Ako odmenu nemusíte použiť len sladkosti, ale napríklad aj omaľovanky, knižky alebo nejakú rodinnú hru.

Tyto hry můžete hrát nejen o Velikonocích, ale vlastně kdykoli se vám bude chtít! Jen vás nebude provázet velikonoční zajíček s malovanými vajíčky, ale třeba jednooký pirát.

Tipy na veľkonočné úlohy

  • Stanovište 1: Ozdob veľkonočné vajíčko
  • Stanovište 2: Povedz veľkonočnú básničku
  • Stanovište 3: Poskladaj obrázok (rozstrihanú veľkonočnú pohľadnicu)
  • Stanovište 4: Vymenuj 3 tradičné veľkonočné jedlá
  • Stanovište 5: Zachráň lienky! (do zaváraninového pohára plného hliny skryjete kamienky nafarbené ako lienky)
  • Stanovište 6: Vymenuj 3 veľkonočné tradície

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články