Práve čítate

Hitom tohto leta je kávová limonáda Mazagrande

3095  
Zdieľať: 

Hitom tohto leta je kávová limonáda Mazagrande

Milovníci kávy sa delia na dve pomyselné skupiny. Prvá nedá dopustiť na svoj obľúbený druh kávy, takže barmani v ich obľúbenej kaviarni už k nim ani nemusia chodiť po objednávku. Druhá skupina s kávou rada experimentuje, ochutnáva rôzne druhy kávy z rôznych plantáží, s rôznou intenzitou a s rôznymi prísadami. A potom existuje aj skupina tých, ktorí kávu nepijú a pre rýchle dobitie energie pijú energické bomby.

6. 7. 2017 2 min. čítania Redakce
Hitom tohto leta je kávová limonáda Mazagrande

Nech už patríte do akejkoľvek z uvedených skupín, asi sa zhodneme na tom, že teplo v lete bude zrejme každému z nás. A potom aj tí najzarytejší milovníci jedného preferovaného druhu kávy siahnu po niečom ľadovom. Ideálnou voľbou môže byť Mazagrande, nový drink od Tchibo, ktorý kombinuje kávu s ovocím a najlepšie chutí práve z chladničky.

A0017426_1

História Mazagrande

Pôvod drinku Mazagrande sa datuje do roku 1840 a miestom vzniku je pevnosť Mazagran v Alžírsku. Francúzski legionári po dobytí pevnosti nemali ani mlieko, ani brandy, ktorými boli zvyknutí dochucovať svoju kávu. Nezostalo im teda nič iné, než skúšať nové kombinácie. A pretože im bolo teplo, skúsili vyrobiť studený nápoj. Kombináciou kávového sirupu a studenej vody tak vznikol osviežujúci nápoj, ktorý pomenovali podľa miesta jeho vzniku ‒ Mazagran. Francúzski legionári boli vôbec prví, ktorí prišli na nápad studenej kávy, preto sa uvádza, že mazagran je pôvodná ľadová káva.

V ďalších dobách sa mazagran rozšíril, kamkoľvek sa legionári vydali, a zároveň začali vznikať jeho regionálne verzie. V Portugalsku do kávy začali pridávať rum a mätu, v Rakúsku zasa kávu liali cez ľad a okorenili ju rumom, kým v Katalánsku pridali len plátok citróna.

A0016831

Od mazagranu k Mazagrande

A čím sa vôbec prvá ľadová káva na svete líši od nápoja, ktorý si teraz môžete kúpiť v obchodoch? Tak predovšetkým Mazagrande nie je káva, lebo okrem kávového extraktu a jemne perlivej vody obsahuje aj citrusovú šťavu. Mazagrande je skôr energetický nápoj, preto môže chutiť aj tým, čo kávu nepijú.

Vďaka nezvyklej kombinácii tak vznikol nápoj, ktorý v lete nielenže osvieži, ale vďaka obsiahnutej káve dodá aj energiu. Na rozdiel od energetických nápojov však v Mazagrande nájdete len prírodné, teda len samé zdravé prísady. Hodí sa ako osvieženie na dlhé letné večery, využiť ho možno aj ako nealkoholickú zložku miešaných drinkov alebo si ho kúpiť v plechovke, ktorá na cestách akurát padne do ruky.

A0017393_1

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články