Práve čítate

Horúce drinky do termosky

2544  
Zdieľať: 

Horúce drinky do termosky

Teploty pod nulou nie sú pre prechádzky vonku prekážkou. Teplo sa oblečte, zababušte sa do šálu, obujte si topánky s kožušinkou a vyrazte do prírody.

6. 11. 2015 3 min. čítania Redakce
Horúce drinky do termosky

Na prvý pohľad síce spí, ale pozorným pozorovateľom ponúka očarujúce scenérie vytvorené mrazom a snehom, ako z čipky vystrihnuté obrazy a jedinečnú príležitosť stopovať zver a pozorovať vtáky pri kŕmidlách. V zimnom období nebývajú turistické chodníky tak obliehané výletníkmi,  vďaka čomu si môžete užiť prechádzku v pokoji a tichu.

Nepodceňujte občerstvenie. Aj keď sa po trase nájde zopár krčiem, istotu vlastného balíčka oceníte vo chvíli, keď dorazíte k zatvoreným dverám, alebo vás náhle prepadne vlčí hlad. A hlavne nikdy nevyrážajte bez nápoja. Teplý nápoj vás zahreje a dodá vám energiu. V moderných ľahkých termoskách vydrží horúci niekoľko hodín a ich pekný dizajn poteší oko, vždy keď ich vytiahnete z batohu. Zabudnite na obligátny čaj (prípadne s rumom) a pripravte si do termosky horúci drink ako v prvotriednom bare. Vašim parťákom zaručene spadne sánka, toto by v termoske nikto nečakal.

Vyskúšajte nasledujúce tri horúce drinky a stavíme sa, že kto ich ochutná, bude chcieť na výlety chodiť už len s vami!

Jeden drink sa zmestí do 1l termosky.

Horúca hruška 

_DSC8353

Budete potrebovať:
za hrsť hrozienok
1 l hruškového džúsu
3 kúsky škorice
4 lyžice mletej škorice
½ lyžičky muškátového orieška

Hrozienka vysypte do hrnčeka, zalejte horúcou vodou a nechajte odstáť. Do hrnca nalejte džús, pridajte kúsky škorice  a pomaly zahrievajte tesne pod bod varu. Hrozienka zlejte a vsypte do termosky. Z džúsu vyberte škoricu, ochuťte mletou škoricou a muškátovým orieškom a nalejte do termosky.

Tip: Podobne môžete variť akýkoľvek obľúbený džús alebo mušt, ovocie a koreniny voľte podľa chuti.

 Cidrový punč 

_DSC8284

Budete potrebovať:
750 ml jablkovej šťavy alebo cideru
250 ml silného čierneho čaju
50 ml calvadosu
šťavu z 1 citróna
šťavu z ½ pomaranča
3 lyžice cukru podľa chuti
4 kúsky škorice
5 klinčekov

Do hrnca nalejte šťavu alebo cider, čierny čaj a calvados, vyžmýkajte citrónovú a pomarančovú šťavu, pridajte korenie a cukor a na miernom plameni zahrievajte tesne pod bod varu. Korenie nechajte  päť minút lúhovať a cez sitko vlejte do termosky.

Ak milujete cider, nahraďte ním jablkovú šťavu. Drink tak získa riadny šmrnc.

Café Brulot 

_DSC8238

Horiaca čierna korenená káva vraj vznikla v New Orleans v reštaurácii Antoine’s, ktorá tam stojí už od roku 1840 a servíruje typickú kreolskú kuchyňu. Základom je silná káva, korenie podobné ako na varené víno a pomarančový likér, ktorý sa pri podávaní zapáli. Doma si môžete pripraviť základ do termosky a likér vziať so sebou a zapáliť ho pri podávaní, alebo namiešajte celý drink doma, takže sa počas výletu rozloží jeho chuť.

Budete potrebovať:
3 vanilkové struky
4kúsky škorice
5 klinčekov
kôru z chemicky neošetreného pomaranča a citróna
750 ml horúcej kávy
4 lyžice tmavého cukru
150 ml brandy alebo pomarančového likéru

Vanilkové struky rozrežte a spolu so škoricou, klinčekmi a plátkami citrusovej kôry vložte do kávy. Nechajte 5 minút lúhovať, môžete ju mierne zahriať, ak by sa vám zdalo, že príliš chladne. Korenie a kôru vyberte. Ak celý drink chcete pripraviť  doma, do naberačky vsypte časť cukru a vlejte časť likéru, premiešajte, zahrejte nad plameňom sviečky (alkohol potom ľahšie horí), zapáľte a vlejte do kávy. Zopakujte so zvyšným cukrom a alkoholom. Ak chcete priateľom pripraviť show v prírode, oslaďte kávu, nalejte ju do termosky a zatvorte. Alkohol si odmerajte do fľaše, pribaľte si naberačku a kalíšky na podávanie a nezabudnite na zapaľovač.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články