Práve čítate

Tekvicové ravioli

2567  
Zdieľať: 

Tekvicové ravioli

Kto doma pripravuje domáce cestoviny a ešte k tomu s náplňou podľa sezóny, bude odmenený prázdnymi taniermi a hrncami a veľkou pochvalou od všetkých stravníkov − to mi môžete veriť! Vždy, keď mi niekto niečo také uvarí, tak ho doslova žeriem. A to jedlo tiež...

13. 11. 2015 2 min. čítania Kateřina Winterová
Tekvicové ravioli

Čím som staršia (a to mi už ťahá na štyridsiatku), derie sa jeseň stále viac do popredia môjho záujmu. To krásne nízko položené slnko a farby také sýte, až na ne človek dostáva chuť. Červené premrznuté šípky, ktorých šťavu  cucám priamo z kríka. Trnky popri starej ceste, kde chránia zvieracích obyvateľov, zbieram pre pobavenie z pohľadu na úškľabky, ktoré sa po zahryznutí do nich rozhostia na tvári. A tekvice na dvore preberáme s Jimom a pritom ho skúšam, ako sa ktorá volá.

Pred desiatimi rokmi som  tekvicu poznala len z kníh. Dnes už poznám veľa druhov a tiež zopár receptov, ako ich uvariť, upiecť alebo usmažiť. A jedlo, ktoré vám dnes prinášame, je len ďalší príspevok krásnej jesene k vám domov, do počítača a možno aj na tanier.

Dobrú chuť a po obede choďte na prechádzku pokochať sa farbami jesene . :)

DYNOVE RAVIOLAS_DSC2204

Na cesto

500 g hladkej múky
5 vajec
½ lyžičky olivového oleja
soľ
asi 100 ml vody
1 žĺtok

Na náplň

300 g predpečenej tekvicovej dužiny
100 g syra Lučina
2 vetvičky tymianu
1-2 strúčiky cesnaku
soľ a čerstvo pomleté ​​čierne korenie

Dokončenie

1 lyžička štajerského tekvicového oleja
2 lyžice opražených tekvicových semienok

Postup:

Tekvicu zbavíme semienok a 45 min. pečieme v rúre pri 180 °C na. Medzitým si pripravíme rezancové cesto na ravioli.

Múku premiešame s vajcami, olivovým olejom a štipkou soli. Podľa potreby prilejeme trochu vody a miešame, až kým nevznikne pevnejšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme aspoň na 30 minút do chladničky.

Potom pripravíme náplň. Vychladnutú dužinu premiešame s Lučinou, vetvičkou tymiánu a drveným cesnakom. Osolíme a okoreníme.

Odpočinuté cesto na pomúčenej ploche vyvaľkáme na dva veľmi tenké pláty, dobre to ide na strojčeku na cestoviny. Jeden potrieme rozšľahaným vajcom a v pravidelných rozstupoch naň poukladáme kopčeky náplne. Zakryjeme druhým plátom a pokrájame na štvorce tak, aby náplň bola uprostred, a prstami jemne pritlačíme okraje.

Ravioli vsypeme do vriacej osolenej vody a varíme zhruba 3 minúty, až kým nevyplávajú na hladinu. Vyberieme, prelejeme olejom a posypeme tekvicovými semienkami.

Porcia pre 4 osoby
Čas prípravy: 1 hodina 15 minút, varenie 3 minúty 

DYNOVE RAVIOLAS_MG_1793 DYNOVE RAVIOLAS_MG_1823 DYNOVE RAVIOLAS_MG_1842

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články