Práve čítate

6 tipov na zábavu do auta nielen pre deti

7675  
Zdieľať: 

6 tipov na zábavu do auta nielen pre deti

Ako dlho trvá vašim deťom, kým sa prvýkrát opýtajú, „A už tam budeme?“ Tým našim často len po prvú križovatku. Pri ceste na druhý koniec republiky to už nezachráni ani Hádaj na čo myslím. Čo vtedy vytiahnuť, keď nechceme, aby to bol práve tablet?

18. 8. 2020 4 min. čítania Denisa Charvátová
6 tipov na zábavu do auta nielen pre deti

Cestovanie je náročné pre deti i dospelých, a to aj keď ste na cestovanie zvyknutí. Máme preto v zásobe niekoľko hier, ktoré nás všetkých zabavia. Niektoré potrebujú chvíľku prípravy, k iným vám budú stačiť stopky. Ale všetky sú odskúšané na diaľnici aj na okreskách a dúfam, že čas v aute skrátia aj vám. :-)

Všetky hry sú konverzačné alebo hľadacie, preto sa hodia pre deti zhruba od troch rokov vyššie.

1. Ešpézetkovačka

Je to taká cestná obmena slovného futbalu, ale namiesto spoluhráčov nám nahrávajú okoloidúce autá. :-)

Príprava: Pre koľkých hráčov:
Žiadna Od dvoch hráčov po plné auto, zahrá sa aj šofér

Ako sa hrá Ešpézetkovačka

  • Kto je na rade, pozrie sa na písmená autá pred nami a rýchlo z nich vymyslí vetu.
  • Variant: podľa písmen si snažíme spomenúť na mená zvierat a rastlín.
  • Ak vidíme len jedno písmeno, hráme napríklad na názvy miest a krajín.

2. Všetko, čo vidím na…

Pri tejto hre budete stále pozerať z okna. Preto ju hráme trochu inak, keď prechádzame mestom, a inak na diaľnici.

Príprava: Pre koľkých hráčov:
Môžete hrať bez prípravy, alebo si so sebou vziať niečo, podľa čoho vylosujete písmenká (kartičky písmen zo školy, pexeso s abecedou…) Okrem šoféra by mali byť v aute aspoň dvaja ďalší ľudia (pre šoféra sa hra veľmi nehodí, nemôže kontrolovať čas)

Ako sa hrá Všetko, čo vidím

Vyžrebuje sa písmeno, povie sa čas a počet slov, ktoré musíte na dané písmeno povedať. Samozrejme to nie je len tak, veci, ktoré vyslovíte, musíte vidieť za oknom. Napr. písmeno D, desať slov, 90 sekúnd. A hľadáme: drôt, dodávka, drevo…

Pokiaľ s vami cestujú menšie deti, môžete pre ne hru upraviť. Podobné podmienky si dávame, keď hráme na diaľnici, kde toho veľa nevidíme. Miesto vecí na písmená hľadáme len veci, značky áut alebo farebné autá na čas – šesť modrých áut do 3 minút apod.

3. Kilometrovník

Perfektná hra na diaľnicu! Mimo nej môžete hrať trebárs na čas.

Príprava: Pre koľkých hráčov:
Môžete hrať bez prípravy, alebo si dopredu vytlačiť naše tipy na okruhy tém. Od dvoch po plné auto; vodič sa môže zapojiť tiež.

Ako sa hrá Kilometrovník

  • Pozrieme sa, na akom kilometri diaľnice sme, a dohodneme sa na okruhu vecí, ktoré budeme dopĺňať. Takže napríklad do 5 km cesty veci na tému „bazén“.
  • Striedame sa v tom, komu čo napadne.
  • Akonáhle prejde vopred daný kilometer, hra sa končí, a kto bol práve na rade a nestihol povedať svoje slovo, má trestný bod. Po troch trestných bodoch jedného hráča sa končí celá hra.

hry do auta

4. Hľadacie kartičky

Táto hra patrí medzi naše najobľúbenejšie. Sama o sebe nie je nijako náročná, asi každý rodič ju pozná a hrá ju s deťmi aj bez kartičiek. Dá sa hrať aj na prechádzkach.

Príprava: Pre koľkých hráčov:
Vytlačte si naše pripravené kartičky alebo si dajte aspoň 15 minút na vymyslenie a popis vlastných. Okrem vodiča by mali byť v aute aspoň dvaja ďalší ľudia.

Ako sa hrajú Hľadacie kartičky

  1. Pripravíme si sadu vecí (my využívame naše kartičky), ktoré budeme hľadať. My máme dva kopčeky – jeden na diaľnicu, jeden do mesta alebo na okresky.
  2. Rozdáme si kartičky a hľadáme podľa pravidiel.

Pravidlá meníme, ako nám práve napadne

  • „Šéf hry“ (najčastejšie spolujazdec alebo iná zodpovedná osoba) vyžrebuje tri kartičky, povie posádke auta, čo na nich je, a my hľadáme. Kto uvidí niektorú z vyžrebovaných vecí, dostáva kartičku do ruky. Šéf hry doplní kartičku, a hľadáme ďalej. Samozrejme, víťazí ten, kto má najviac kartičiek. Ak viete, že niektorú vec na vašej aktuálnej ceste nebude možné nájsť alebo ju hľadáte už príliš dlho, vezmite si inú kartičku. Pravidlá si predsa tvorí posádka spoločne.
  • Každý dostane päť náhodných kartičiek a hráme na rýchlosť – kto prvý nájde všetko zo svojho balíčka.
  • Na kartičky si napíšeme body podľa náročnosti (od jedného do troch), vyžrebuje sa desať kartičiek a všetci hľadajú naraz tú istú kartičku. Na konci potom namiesto počtu kartičiek sčítame body na nich.

Variant je veľa, záleží na vašej chuti a predovšetkým na kreativite pri príprave predmetov, ktoré budete hľadať.


My sme si túto hru počas mnohých ciest vypilovali až do maľovaných kartičiek a niektoré, ktoré nás najviac zabávajú, máme pripravené aj viackrát. Dá sa hrať, samozrejme, aj tak, že si len rýchlo na papieriky napíšete, čo budete hľadať. Aby ste to mali na začiatku jednoduchšie, môžete si vytlačiť základnú sadu.

5. Hmmmkanie

Máte radi hudbu, a rádio vás už omrzelo?

Príprava: Pre koľkých hráčov:
Žiadna Od dvoch po plné auto; zahrá si aj vodič

Ako sa hrá Hmmmkanie

Začnite pohmkávať nejakú melódiu a ostatní musia hádať, čo to je za pesničku, popr. si ju potom aj spoločne zaspievajte.

Keď staršie deti nechcú ísť s vami na dovolen

Keď staršie deti nechcú ísť s vami na dovolen

Prišli vaši potomkovia do veku, kedy sa im s rodičmi nikam nechce? Pozrite sa na rady psychológov.

Prečítať článok

6. Dedinkovanie

Toto je taká naša hra s významom slov. Je skvelá aj na rozvíjanie fantázie.

Príprava: Pre koľkých hráčov:
Žiadna Od dvoch po plné auto; zahrá si aj vodič

Ako sa hrá Dedinkovanie

  • Keď prechádzame obcami, čítame si názvy dedín a hovoríme si nápady a dôvody, prečo sa asi volajú, ako sa volajú.
  • Ak názov odvodíme od niečoho, čo možno v dedinách vidieť, snažíme sa náš názor podporiť poukázaním na danú časť obce či predmety v nej.
  • Žiadny variant nie je zlý, každému môže napadnúť niečo iné. Baví nás sledovať myslenie našich detí, ktoré často na názvy nazerajú z iných uhlov ako my dospelí.

Dá sa hrať aj na diaľnici, keď míňame ukazovatele zjazdov, ale niekedy je potrebné na ne dlho čakať. :-)

A nezabudnite, že deti majú okrem hier rady aj odmeny. Preto máme vždy nachystanú nejakú cenu pre víťaza, či už sú to cukríky, hroznové lízatka alebo jedálny lístok z cieľovej destinácie, v ktorej si môžu vybrať niečo sladké. Šťastnú cestu!

Výbava pre najmenších

Výbava pre najmenších

Mrknite do kolekcie plnej radostí pre deti na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články