Práve čítate

9 vecí, ktoré by ste mali ako rodičia vedieť, keď posielate dieťa do tábora

4598  
Zdieľať: 

9 vecí, ktoré by ste mali ako rodičia vedieť, keď posielate dieťa do tábora

Odkedy sme ja alebo vy boli v tábore ako deti, dosť sa toho zmenilo, a možno už ste aj sami zabudli, aké to naozaj bolo. Hlavne pokiaľ ratolesť posielate na táborové prázdniny prvýkrát, asi budete zápasiť s pár vecami. Rád by som vám ich ako táborový vedúci osvetlil.

28. 6. 2019 4 min. čítania Martin Pistulka
9 vecí, ktoré by ste mali ako rodičia vedieť, keď posielate dieťa do tábora

Joja má šesť rokov a tento rok so mnou pôjde do tábora už tretíkrát. Prvýkrát ale bude, ako sama hovorí, v „oddelení“ (v oddiele). Aj keď už tábor zažila, tento rok máme prvú ostrú prípravu. A samozrejme, že sa trochu bojí. Nič na tom nemení, že to vo finále bude mať trochu jednoduchšie, pretože bude mať poruke tatina ako vedúceho.

V žiadnom prípade však nechcem nič podceniť, takže sa chystáme, akoby to bolo skutočne prvýkrát. A oplatí sa to vždy. Takže ako teda s táborom a čo robiť alebo nerobiť?

Rozprávajte sa o tom, aké to bude

Najdôležitejšie je naladiť dieťa na tú správnu nôtu, aby sa tešilo – a nechcelo hneď na druhý deň odísť domov kvôli tomu, že je prekvapené, ako to v tábore chodí. S Jojkou sa napríklad rozprávame o tom, čo budeme robiť a aké hry budeme hrať. A tiež si pozeráme fotky a videá z minula. Podarilo sa, už sa nemôže dočkať, keď sa budú hrať na zombíkov. :-)

Pokiaľ žiadne historky „z minula“ nemáte, pretože dieťa ide prvýkrát, poproste kamarátov so staršími deťmi a mrknite sa na Facebook alebo web daného tábora. Tam bude určite veľa fotiek a možno aj prerozprávaných zážitkov.

Nestrašte

Tábor je pre každé dieťa skvelá cesta k samostatnosti. Nerobte z neho ale viac, ako je. Určite dieťa nedeste: tam budeš musieť jesť všetko, tam na teba budú prísni, tam budeš… kdeže, len ho vystrašíte a tábor si neužije.

Pripravte zoznam

Každý tábor má zoznam základných vecí, ktoré by dieťa so sebou malo mať. Nebýva v ňom nič svetoborné, o to ale ani nejde. Aj z odškrtávania zoznamu si môžete urobiť prípravu do tábora. Joja bola nadšená, keď vyberala veci, ktoré nám chýbali – správne gumáky, poriadna baterka a táborový plyšák.

Dajte si cvičnú prespávačku

Pokiaľ vaše dieťa nikdy nespalo mimo domova a postele, je fajn si to vyskúšať napríklad v stane na záhrade alebo si urobiť bojovku na balkóne. Písal som o tom tu. Čo sa doma naučí a vyskúša, to sa bude v tábore hodiť. Joja má za sebou škôlku v prírode, takže vie, do čoho ide.  

Píšte, ale nevolajte

Kľudne všetko kontrolujte u vedúceho, ale skúste odolať pokušeniu dlho sa s deťmi rozprávať. Pravdepodobne im bude ešte viac smutno, ako keď zvládnu prvé dni a potom úplne prepadnú táborovému svetu. Po druhé, deti majú zvláštny dar vyberať tú „správnu“ tému, o ktorej sa s vami budú rozprávať: po skvelom celodennom výlete s množstvom zážitkov, kde sa napríklad naučili rozoznávať zvieracie stopy a prvýkrát ochutnali lesné jahody, vám budú vykladať o tom, že Janka vracala. Len nedodajú, že to bolo po tom, čo tajne zjedla dve balenia gumených cukríkov… ;-) Je fajn si rozmyslieť, či dieťaťu dať mobil. Poradil by som sa s vedúcim o tom, ako je to zvykom práve v tom vašom tábore.

Čo by som odporučil namiesto toho: nachystajte si kupec pohľadníc a listov a posielajte ich. U menších detí ako vedúci bežne robíme to, že od rodičov dostaneme poštu vopred a postupne ju deťom rozdávame, aby radosť z pozdravu z domova nevisela na tom, ako to zvládne pošta.

Obrňte sa

Deti budú písať alebo volať (ak dostanú telefón). A je možné, že budú plakať a bude im smutno. Stanú sa im boľačky alebo im nebude chutiť večera. To je normálne, ale vždy je to len na moment. Zvyšok dňa sú úplne v pohode a nemá zmysel sa kvôli tomu trápiť a už vôbec nie pre deti jazdiť. Pokiaľ si nie ste istý, či to je vážne alebo nie, zavolajte vedúcemu. Ten bude mať prehľad, či je inak dieťa v rámci celého dňa v pohode alebo šlo o niečo vážnejšie.

Neplánujte si návštevy

Odolajte aj tomuto pokušeniu a neplánujte si žiadne táborové návštevy. Deťom je vždy smutno a taká návšteva smútok len umocní. Keď to zoberiem podľa seba, doma sme si zakázali víkendovú návštevu mamy. Presne totiž viem, čo by sa dialo. Mamina by nabúrala zabehnuté koľaje, Jojke by začalo byť smutno, a v najhoršom prípade by chcela domov.

Mrknite do vlasov (pre istotu)

Aj v najčistejšej kuchyni sa nájde omrvinka. Môže sa stať, že si dieťa na poslednú chvíľu zo školy alebo škôlky prinesie vši. A nie je nič horšie, ako ho potom z nevedomosti poslať s nádielkou do cudzieho prostredia. Lepšie je si to preveriť a prípadne vyriešiť doma. Verte, že v tábore (medzi deťmi) je to nepríjemné pre všetky strany. Keď už sa to ale stane (akože sme to v našom tábore zažili skoro každý rok) a potrebovali by ste to rýchlo vyriešiť, tak skúste odvšivovací šampón pre psy. Môže to znieť čudne, ale áno, funguje dobre.

Všetko podpíšte!

A na záver, všetko, úplne všetko VŽDY podpíšte. Nič sa nestráca tak ľahko, ako detské oblečenie v chatke s ďalšími deťmi.

V papiernictve dostanete fixku na textil alebo môžete na rub oblečenia vyšiť jednoduchú značku (tú potom zase vypárate a oblečenie môžete poslať ďalej).

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články