Práve čítate

Rodina a peniaze: je spoločný účet pohroma, alebo riešenie problémov?

5426  
Zdieľať: 

Rodina a peniaze: je spoločný účet pohroma, alebo riešenie problémov?

S partnerom trávite krásne chvíle, plánujete budúcnosť, na veľa veciach sa dokonale zhodnete. Lenže keď príde reč na peniaze, začnú sa objavovať aj nejaké otázniky. S niektorými z nich môže pomôcť, keď si doma urobíte spoločný účet. Ako na to?

20. 1. 2018 4 min. čítania Lenka Černá
Rodina a peniaze: je spoločný účet pohroma, alebo riešenie problémov?

Možno to poznáte aj sami – koľkokrát ste sa doma chytili pri téme, kto, čo a komu má zaplatiť? Nie je sa za čo hanbiť, takto je to väčšinou všade, peniaze sú jednoducho citlivá vec. A nie je to žiadna náhoda, že prapríčinou mnohých domácich zemetrasení sú často práve peniaze a otázky súvisiace s ich riadením. Veď peniaze sú vraj druhým najčastejším dôvodom rozvodov.

Jasná komunikácia je kľúč

Tá najdôležitejšia vec ohľadom domácich financií je predovšetkým naučiť sa o nich hovoriť bez negatívnych emócií. Tie si väčšinou prinášame už z detstva a toto naprogramovanie potom prenášame aj ďalej v podobe najrôznejších blokov a neochote vôbec podobné diskusie začínať.

Preto je dôležité, aby ste o peniazoch boli schopní hovoriť a mať v nich s tým druhým jasno. Na začiatok je celkom jedno, či nájdete dokonalú zhodu, bohato bude stačiť, keď sa takýto rozhovor obíde bez hádok a pocitu, že vás niekto chce kontrolovať alebo vám liezť do súkromia.

Tip: Návod, ako začať debatu o peniazoch, nájdete v boxe na konci článku.

Na to, ako doma vytvoriť príjemné finančné prostredie, neexistuje jednotný návod. Vždy záleží na každom páre, ako sa partneri dokážu medzi sebou na fungovaní a konkrétnych podmienkach dohovoriť.

Takže: oddelene, alebo spoločne?

Obe možnosti majú bezpochyby svoje čaro.

S výhradne spoločnou kopou sa dá lepšie plánovať, navyše obaja majú rovnakú mieru kontroly. Na druhej strane práve kontrola môže byť budúce jadro problému – napríklad čerpanie mesačného „vreckového“ zo spoločných peňazí nemusí byť pre každého práve dôstojné.

Naopak, s oddeleným rozpočtom sa horšie šetrí a plánuje – každý je iný a každý má k peniazom iný vzťah. Výhoda môže byť, že ani jeden z partnerov nemá pocit, že ho ten druhý napríklad ohrozuje, a nemusí riešiť, „či náhodou tento mesiac neutratil viac za obedy“.

Moderná varianta: účtový kompromis

Ja sama fandím variante „niekde na polceste“, čo v praxi znamená, že každý z partnerov má svoj vlastný účet a majú zároveň jeden rodinný, z ktorého odchádzajú všetky dôležité platby. Obaja sa na výdajoch dohodnú a zároveň si stanovia, kto akú čiastku na spoločný účet bude posielať.

Inšpirujte sa starodávnymi kultúrami

Za to, že v oblasti partnerských financií tápete a neviete, ako by to vlastne malo fungovať, sa každopádne nemusíte hanbiť. Rozhodne nebudete prví, ani poslední.

Je zaujímavé si pripomenúť, ako sa to robilo v minulosti: V dávnych kultúrach celkom prirodzene fungoval model, kedy muž bol tým, kto zabezpečil potravu a doniesol ju domov. Žena potom bola hospodárom a bola zodpovedná za to, ako sa s ulovenou korisťou alebo cennosťami naložilo.
Aj keď to dnes nie je ani zďaleka také jednoduché, mne osobne takéto rozloženie rolí dáva celkom zmysel, čo vám?

Ako zvládnuť debatu o spoločnom účte s gráciou?

Pokiaľ ste sa rozhodli, že chcete so svojou polovičkou zahájiť komunikáciu o spoločných financiách, vyskúšajte môj návod. Zvládnete to s ľahkosťou, uvidíte!

  • Ujasnite si, čo je vaším cieľom. Majte jasnú predstavu o tom, ako chcete viesť spoločné financie. Nalaďte sa tiež na to, že všetko dobre dopadne a výsledný moment si tiež môžete predstaviť vo svojej mysli.
  • Nebojte sa pred kľúčovým momentom predýchať, niekedy stačí 10 hlbokých nádychov a výdychov. Pre určité “uzemnenie sa” vám pomôže pár drepov alebo prechádzka v prírode.
  • Zvoľte pre debatu vhodný čas aj miesto. Vaša polovička by nemala byť unavená, otrávená a atmosféra vo vzťahu by mala byť príjemná a harmonická.
  • Najskôr začnite s niečím pozitívnym, zdôraznite, ako veľmi si vážite, že spolu môžete hovoriť otvorene a preberať spoločné záležitosti. Zapamätajte si, že je dobré najskôr druhého pochváliť a príjemne naladiť, až potom prísť s náročnejšími témami!
  • Predneste polovičke svoj návrh a vyhnite sa výčitkám a akýmkoľvek emóciám. Vaša debata by mala byť celý čas príjemná! Pokiaľ sa druhá strana bráni, skúste sa viac pýtať na to, ako by si riešenie predstavovala.
  • Pokiaľ sa vám nepodarí s tým druhým dohodnúť, nevadí. Debatu ukončite tým, že chcete, aby váš partner o riešení premýšľal a vráťte s k spoločnej téme neskôr.

Môže sa stať, že emócie ovládnu vás osobne, ale to tiež nie je chyba. Každá situácia v partnerstve nás niečo učí, tak si z nej zoberte ponaučenie a skúste popracovať na svojej emočnej stabilite.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články