Práve čítate

Inhalovaním k zdraviu

2939  
Zdieľať: 

Inhalovaním k zdraviu

Vo Fínsku chodia všetci preventívne do sauny, u nás len zriedka. Existujú aj rôzne očistné pary, ktoré utužujú zdravie a vyplavia škodlivé látky z celého tela nielen v zime. Málokto však vie, že takú paru si môže urobiť v menšom a podľa vlastných potrieb a preferencií aj doma.

28. 12. 2016 3 min. čítania Redakce
Inhalovaním k zdraviu

Stačia na to len štyri veci: veľká osuška, väčšia misa s veľkou odparovacou plochou, horúca voda a rôzne ingrediencie, ktorými môžu byť bylinky, koreniny, oleje, ale aj zelenina a iné plody zeme. Na ingredienciách záleží najviac, pretože práve ony majú vyriešiť problém, ktorý sa snažíme napraviť alebo mu predísť.

DSC_0134

Ako má vyzerať správna inhalácia

Inhalácia má podobný priebeh ako meditácia, je to záležitosť čisto súkromná. Aspoň hodinu alebo ešte lepšie niekoľko hodín po jedle si nájdite príjemné miesto, kde sa vám pohodlne sedí, kde je príjemná teplota. Misa by mala byť na rovnom podklade, aby sa predišlo obareniu. Ak sa potom nechystáte do kúpeľa, je dobré si pred predtým zviazať vlasy, lebo počas inhalovania je tvár dosť spotená vyplavujúcimi sa škodlivinami.

Podľa ingrediencie určíte, či vodu treba variť spolu s ingredienciou alebo ingrediencia sa pridá až do misky. Keď horúcu vodu s ingredienciou dáte na pripravenú rovnú plochu, čo najrýchlejšie sa pokúste nakloniť hlavu nad horúcu tekutinu ‒ nie príliš blízko, ale presne tam, kde uniká najviac pary. Hlavu si potom prikryte veľkým uterákom, aby para z misky nemohla unikať.

DSC_0168

Odporúča sa inhalovať 8 až 15 minút (deťom len päť minút), sami však zistíte, kedy voda už nie je horúca a inhalovanie je už neúčinné. Najintenzívnejšie účinky inhalovania sa dostavia pri správnom a hlbokom dýchaní, keď sa para dostane priamo do pľúc a ďalej do celého dýchacieho systému, a potom sa vydýchne von. Samozrejme že to nie je vhodný spôsob liečby na všetko. Nefunguje na bolesti hlavy a zápaly dutín, ktoré sa pri vyššej teplote najprv uvoľnia, potom však často znovu zosilnejú. Pretože pritom je sťažené dýchanie, v prípade vážnych dýchacích ochorení to nie je práve najvhodnejší spôsob liečby.

Prírodné ingrediencie

Veľmi účinné je inhalovanie cesnaku. Jeho pach sa môže zdať až neznesiteľný, ale ak proces niekoľkokrát zopakujeme, nie je to až také zlé. Cesnak sa považuje za prírodné antibiotikum, ktoré môže ochrániť pred užívaním umelých antibiotík. Okrem toho má aj antibakteriálne účinky a pomáha pri hojení zapálených vyrážkach na pleti.

Ďalšou účinnou ingredienciou je tea tree, olej s podobnými protizápalovými účinkami ako cesnak. Pritiahne a osvieži už samotnou vôňou a zároveň ochráni pred zápalom. Z bežne dostupných kuchynských bylín možno použiť aj rozmarín alebo tymian, ktoré pôsobia antisepticky.

DSC_0192

Ak sa chceme zbaviť hlienu, pomôže nám ihličie borovice, takže napríklad aj vianočný stromček. Silnými zabijakmi vírusov sú aj vianočne voňajúce klinčeky, zázvor a škorica. A potom je tu starý dobrý chren, ktorý nás zbaví kašľa.

Osviežujúcimi doplnkovými ingredienciami sú mäta a eukalyptus vďaka upokojujúcej vôni, ktoré môžu priniesť aj pokojnejší spánok. Podobne aj levanduľa alebo harmanček, ktorý však nie je tak výrazný, preto je vhodný aj pre alergikov, ktorým pomôže s dýchaním. Na uvoľnenie dýchacích ciest sa najčastejšie odporúča morská soľ pre svoje neagresivitu, navyše najmenej vyvoláva alergické reakcie.

Po inhalovaní je dobré si aspoň pol hodiny odpočinúť, keď telo môže ďalej vstrebávať účinky a zotaviť sa ‒ najlepšie priamo v posteli. Podobne ako aj po dobrej meditácii aj pri inhalácii môže naša myseľ na chvíľu vypnúť a sústrediť sa len na dych a telo, čo už samo osebe má často zázračné účinky.

DSC_0159

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články