Práve čítate

Ideme na dovolenku, rastliny zostávajú doma. Čo s nimi, aby vydržali?

7786  
Zdieľať: 

Ideme na dovolenku, rastliny zostávajú doma. Čo s nimi, aby vydržali?

Návod, ako sa postarať o izbové kvetiny, či už vám ich bude zalievať dobrá susedka, alebo ich budete musieť nechať doma úplne samotné.

19. 7. 2023 3 min. čítania Kvítka v bytě
Ideme na dovolenku, rastliny zostávajú doma. Čo s nimi, aby vydržali?

Chystáte sa na dovolenku? Potom rovnako ako my určite riešite, čo bude s vašimi izbovými rastlinami. Môžete povedať kamarátke alebo susedke? Tak to vám neskrývane závidíme. My sme žiadneho pomocníka na polievanie nezohnali, takže sme riešili, ako odísť bez výčitiek, a pritom udržať rastliny v skvelej kondícii aj počas našej dovolenky. Tipy, ako predísť zbytočným chybám si prečítajte, aj keď vám ich niekto bude chodiť polievať.

Šťastie, keď máte niekoho, kto môže chodiť polievať

Pred dovolenkou väčšinou doháňam „dôležitejšie“ veci do práce alebo na poslednú chvíľu kupujem plavky. Preto stráženie pre rastliny zariaďujem s predstihom. Obráťte sa na spoľahlivého človeka, ktorý je najlepšie tiež pestovateľ a neprirobí vám problémy navyše.

Osloviť dôveryhodného človeka, ktorý sa vám bude starať o rastliny, je nevyhnutnosť v prípade, že odchádzate na viac ako 10 dní alebo máte rastliny na balkóne. Takmer dva týždne sú dosť dlhý čas, počas ktorého aj u nás na Slovensku určite prídu tropické teploty a minimálne vonkajšie rastliny budú vyžadovať prakticky dennú zálievku.

Nenechajte svojho známeho tápať alebo aplikovať vlastné postupy. Radšej mu napíšte zoznam alebo popisky, v ktorých ho stručne a jasne zoznámite s požiadavkami vašich rastlín. Trvajte na svojom! Už sa nám stalo, že pomocníkovi sa zdalo čudné, že by mal liať toľko vody do jedného kvetináča, a tak sa rozhodol polievať svojím štýlom.

Niekoľko rastlín nám ku koncu dovolenky uschlo len kvôli tomu, že im zálievka nestačila. A platí to aj s opakom – preliatím. Len nech pomocník na polievanie dodržiava vami vopred stanovený plán prispôsobený vášmu bytu, domu a rastlinnému osadenstvu! Pravý pestovateľ to určite pochopí.

Popíšte jednotlivé rastliny


Vyrobte ceduľky a zapichnite ich pomocou špajle do zeminy, alebo oštítkujte kvetináče. Napíšte, ako často je potrebné danú rastlinu polievať a koľko vody vyžaduje.

Ako sa postarať o rastliny, aby prežili bez polievania?

Ak nikoho na polievanie nezoženiete, vyskúšajte alternatívne riešenie.

Pri kratšej dovolenke (cca do desiatich dní) použite zavlažovacie hroty, gule alebo nechajte jednotlivé kvety zavlažovať z veľkého vedra pomocou špagátikov. Je to riešenie ideálne pre veľké rastliny, ktoré nedokážete len tak presunúť z miesta na miesto. Zavlažovacie nádoby zoženiete v hobby marketoch alebo v e-shopoch, môžete použiť aj tradičné samozavlažovacie nádoby, tzv. olly. Tie sa stávajú súčasťou pestovanie počas celého roka, nielen v období dovoleniek.


Ako zavlažovať pomocou vedra a špagátu? Vedro, veľkú misu alebo inú nádobu naplňte vodou. Odmotajte si špagátik z prírodného vlákna (aby dobre nasiakol a viedol vodu). Asi 20
30 cm z dĺžky špagátu namočte do nádoby s vodou a zvyšok dĺžky veďte do kvetináča. Koniec špagátu  zapichnite do zeminy (pomôžte si špajľou).

Ideálne umiestnite nádobu s vodou trošku vyššie, ako bude kvetináč. Vzdialenosť nádoby a kvetináča by nemala byť príliš veľká a myslite aj na to, že zo špagátu môže sem tam odkvapnúť voda, takže pozor na drevené podlahy a koberce!

Trochu neohrabaným spôsobom je zabalenie rastlín do igelitového vreca. Hoďte ich tam celé, hneď po zaliatí! Vrece nemusí byť biele, ale malo by byť priesvitné. Takto zabalené rastliny vydržia počas vašej neprítomnosti zaparené a nemusia sa polievať. Ďalšou výhodou tejto techniky je eliminácia populácie možných škodcov (roztočce a strapky), ktoré sa takto za iných okolností likvidujú. Po príjazde z dovolenky vás možno prekvapí, ako sa tento provizórny skleník vašim rastlinám páčil. Väčšina z nich bude mať určite veľa nových listov.

Vaňa a umývadlo sú najväčšie podmisky, ktoré doma máte. Premiestnite tam toľko rastlín, koľko sa tam vojde. Pred odjazdom ich osprchujte a zalejte a nechajte im v nádobe napustené asi 2 cm vody. Ak vám nepreteká zátka, je to veľmi spoľahlivý spôsob minimálne na týždeň. Toto sa ale nehodí robiť v kúpeľniach, kde nie je okno. Podobnú vychytávku môžete napodobniť v dreze alebo na veľkých podmiskách v obytných miestnostiach.

Dá sa vytvoriť aj samozavlažovacia „podmiska“ z plsti − čím je materiál silnejší, tým viac sa doň vojde vody a je pre náš účel vhodnejšia. Plsť pred odjazdom dobre namočte a na tácke položte na kuchynskú linku alebo stôl. Na mokrú podložku naukladajte poliate rastliny, ktoré budú vlhkosť sať, kým plsť úplne nepreschne. Tento spôsob funguje, ak máte rastliny zasadené v terakotových kvetináčoch, ktoré vedú vlhkosť. Rastliny v plastových kvetináčoch na plsť naukladajte bez podmisky, aby vlhkosť vzlínala drenážnymi dierkami do kvetináča.

Tri nevyhnutnosti pre všetky prípady

Či už si vyberiete profesionálnych strážcov izbových rastlín, alebo všetko vyriešite elegantne sami, dodržte nasledovné, aby ste obmedzili výpar zálievkovej vody a rastliny v poriadku prežili.

  1. Presuňte rastliny na miesto, kam nesvieti priame slnko. Nie ale do tmy! Svetlo by malo byť rozptýlené a dostupné. Ak máte veľmi svetlý byt, stiahnite žalúzie, ktoré natočte tak, aby svetlo stále prestupovalo do priestoru.
  2. Kvetiny naukladajte k sebe – pokojne aj na väčšie podmisky. Vytvoria si tak vlhšiu mikroklímu, zvýši sa okolo nich vzdušná vlhkosť a budú presychať pomalšie.
  3. Skontrolujte, či sa na niektorej z vašich rastlín nevyskytujú škodcovia, ktorí by mohli preskočiť na iné kvety, keď budete preč.

Autor: Veronika Ježková

Čítajte tiež:

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články