Práve čítate

Záhradkárčenie v septembri nekončí. Ako zaistiť, aby nám všetko zase rástlo, a ešte lepšie?

1386  
Zdieľať: 

Záhradkárčenie v septembri nekončí. Ako zaistiť, aby nám všetko zase rástlo, a ešte lepšie?

Minulý týždeň sa mi kamarátka zverila, že sa už teší na koniec septembra – že si vraj konečne dá pauzu od svojej záhradky. Lenže ja zo skúsenosti viem, že september a október patria k najdôležitejším mesiacom na podchytenie rôznych faktorov, ktoré ovplyvnia výkon mojej záhrady na ďalší rok. A keďže sa bojím, že takýchto kamarátok chodí po svete viac, konkrétne to rozvediem na nasledujúcich riadkoch.

18. 8. 2023 3 min. čítania Lucie Mládková
Záhradkárčenie v septembri nekončí. Ako zaistiť, aby nám všetko zase rástlo, a ešte lepšie?

Aj keď si septembrový spln vyslúžil v Anglicku prívlastok zberový (Harvest Moon), v skutočnosti to zberom iba začína. September a október sú totiž ideálne na výsadbu hneď celého radu rastliniek. Nemusíte preto len čakať s košíkom, kým sa vám začervenajú jabĺčka a zožltnú hrušky. Môžete si už teraz v auguste pekne pri kávičke, kým príde hodina polievania, zosumarizovať, ako si prajete, aby vaša záhrada vyzerala budúci rok a možno pri tom ešte niečo zasiať.

Čo ešte v auguste zasejeme, do prvých mrazov zjeme

Kým ale začnete plánovať, ako pripraviť záhradku na zimu a ďalšiu sezónu, stále je veľa zeleniny, ktorú si môžeme vypestovať ešte tento rok. Zasiať, nechať vyrásť a pekne za čerstva zjesť – hlavne s prichádzajúcou jeseňou vitamíny vo vlastnoručne vypiplanej zelenine, ako keď nájdeme – a s chuťou!

Zasaďte si preto ešte v auguste napríklad nejakú listovú zeleninu, v záhone aj v trávniku krásne vyzerá hlávkový šalát a valeriánka. Nám sa nikdy neprejedia reďkovky, ktoré zbieram už po mesiaci, a špenát, ktorý potom jeme len tak s olivovým olejom a citrónovou šťavou, ale nechýba ani v cestovinách a ako príloha k mäsu.

Čo budeme zberať?

Keďže Svätý Martin občas pošle prieskumníkov na obhliadku terénu trochu predčasne, musíme si dať pozor na prvý nečakaný mráz.

Preto je potrebné pozbierať hlavne zeleninu, ktorú by mohol poškodiť. Konkrétne uhorky, zeler, fazule, zemiaky, cukety, cviklu a koncom októbra aj mrkvu. Rovnako to platí aj pre ovocie, takže česáky do ruky a hurá k jabloniam, slivkám, ale aj k orechom či hroznu.

Nezabudnite pred prvými mrazmi pozbierať aj zvyšok paradajokpaprík – aj keď nebudú úplne na zahryznutie, zvládnu dozrieť aj doma na parapete.

Čo budeme sadiť?

Sadenie na prelome leta a jesene sa týka hlavne cibuľovín – ak teda chceme, aby nám na jar krásne rozkvitli. Dočkáte sa tak krásnych kosatcov, tulipánov, hyacintov alebo narcisov. Vysadiť môžete aj ovocné stromykríky. A zabudnúť nemôžeme ani na letničkydvojročky, ktoré majú prezimovať v záhonoch (napríklad ostrôžky a mak).

stromky se můžou zasadit i na podzimČo sa týka zeleniny, v auguste si môžeme „zarobiť“ na ingrediencie do sviežich šalátov, na ktorých si pochutnáte budúcu jar – my potom takto na záhrade vyzeráme cibuľu, kapustu a hlavne čierny koreň, ktorý ohromí milovníkov špargle – po tepelnej úprave skoro nespoznáte rozdiel.

Čo musíme presadiť?

Najväčším množstvom práce nás asi zamestnajú trvalky, ktoré ešte neodkvitli. Je potrebné zbaviť ich suchých stoniek a veľké trsy rozsadiť – hlavne v prípade, že vám záhradku skrášľujú niekoľko rokov na jednom mieste. Chúlostivé na prvé mrazíky sú napríklad chryzantémy. Odporúčame presadiť ich dočasne do kvetináčov, ktoré na zimu umiestnime do skleníka alebo domov.

Ako pripraviť záhradu na zimu?

Niektorým častiam záhradky bude potrebné spraviť perinu. Hlavne trvalky, kríky a jahody zahrejeme čečinou ze smrečkov, alebo celý záhon prikryte netkanou bielou textíliou.

jak připravit zahony na zimuNiektorým častiam záhradky bude potrebné spraviť perinu. Hlavne trvalky, kríkyjahody zahrejeme čečinou ze smrečkov, alebo celý záhon prikryte netkanou bielou textíliou.

Kým sa vrhnete s pílkou k svojmu smrečku, veľa vhodnej čečiny nájdete na bio skládkach, spoločných kompostoch, alebo sa pokúste spýtať susedov.

Okrasné rastlinky obložím mulčovacou kôrou, ktorá zachová pri rastlinkách vlahu a chráni ich pred námrazou.

Trávnik na jar? Nie, teraz!

Pekný trávnik je hlavne doménou našich mužov. Pripomeňte tomu svojmu, že ak plánuje obmenu pažite, alebo zakladáte záhradku úplne nanovo, musí sa oň dôkladne starať aj v auguste, pravidelne a poriadne ho zavlažovať, posledný krát hnojiť v polovici mesiaca. A v septembri sa pustiť do wellness procedúr – pravidelné kosenie, odstránenie buriny a popadaného lístia, prevzdušnenie a vertikutácia trávnika a tiež dosiatie trávy.

vysetí trávníku na podzim

Ak trávniku venujete čas už v septembri, má potom od polovice mesiaca ešte veľa času zakoreniť pred príchodom zimy. A na jar potom budete mať uľahčenú prácu a pažiť ako z futbalového štadióna.

Veď práca na záhradke ani nie je práca, je to radosť. A trošku starosť – za ňu vás ale príroda nakoniec výdatne odmení.

Čo sa vám na prácu v záhradke bude hodiť

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články