Práve čítate

Tento rok so záhradkou nezačnem na poslednú chvíľu. Príroda praje pripraveným a február je mesiac príprav

3631  
Zdieľať: 

Tento rok so záhradkou nezačnem na poslednú chvíľu. Príroda praje pripraveným a február je mesiac príprav

Vrchol záhradkárskej sezóny je síce ďaleko, veľa príprav ale zvládnete už na prelome marca a februára. Poďte sa so mnou pozrieť, ktoré záhradnícke povinnosti nezanedbať, aby vás príchod jari nezaskočil.

25. 2. 2023 3 min. čítania Anna Kruchňová
Tento rok so záhradkou nezačnem na poslednú chvíľu. Príroda praje pripraveným a február je mesiac príprav

Plánovanie je základ

Naše mamičky a babičky s prácou v záhrade začínali, sotva skončili Vianoce. Niežeby hneď vybehli okopávať zamrznuté záhony. Pekne si ale rozplánovali, čo v novom roku zasadia, kam a ktoré sadenice predpestujú, aké záhony by si zaslúžili extra starostlivosť alebo kam umiestnia nové parenisko. Plánik záhradky navyše nie je len funkčná pomôcka pre tých starostlivejších z nás, ale je aj pomocníkom pre záhony ako také. Každý záhradník vám totiž potvrdí, že zelenina by sa v záhonoch mala rok čo rok striedať, aby nedošlo k vyčerpaniu konkrétnych živín.

Hurá na nákupy

Máte všetko starostlivo rozplánované? Nezostáva vám nič iné, než sa pustiť do práce. Ak vám zostali semienka z vlaňajška, táto časť sa vás netýka. Pokiaľ ale pokukujete po nových zásobách, nie je na čo čakať. Väčšina supermarketov sa semienkami len tak hemží, takže ani nemusíte obiehať špecializované obchody a záhradníctvo. S nákupom semienok sa spája aj zaobstaranie malých miniparenísk, ktoré vám zaistia, že sadenice predpestujete doma a do záhona vysadíte životaschopné rastlinky v ten správny čas. A nezabudnite na zásobu sadzobného substrátu.


Nielen záhony si zaslúžia prípravu

Tesne predtým, ako napučia, by sa mali prerezať aj záhradné listnáče – stromčeky aj kríky. Pri bobuľovinách typu ríbezle, egreše alebo čučoriedky je dobré odstrániť príliš mladé aj príliš staré výhony. Napríklad ríbezle najlepšie plodia na štvorročných vetvách. Pri jabloniach, hruškách a čerešniach sa rez odporúča práve na jar, kedy sa najlepšie hojí. A čo s vetvami? Nadrťte ich a využite ako mulč!

TIP: Stromy pred príchodom teplejšieho počasia môžete preventívne ošetriť postrekom proti škodcom. Tí sa radi schovávajú pod kôrou stromov.

Aby sa tráva zase zelenala

Máte po zime v trávniku veľa machu? Teraz je ten čas ho odstrániť hrabľami alebo vertikutátorom. S machom môžete bojovať aj chemicky, najlepšie ale urobíte, keď trávniku počas roka z času na čas doprajete dávku hnojiva a nebudete ho kosiť príliš nakrátko. A ak sa vám po zime rysujú nejaké holé miesta, využite predjarie na ich osiatie!

TIP: Kompost nebude sedieť v kúte

Aj zdanlivo bezprácny kompost si zaslúži trochu pozornosti. Aby pekne slúžil, je dobré ho prehádzať a prevzdušniť. Len tak sa jednotlivé vrstvy poriadne premiešajú a budete ich môcť využiť na hnojenie.

Pripravte sa na záhradkársku sezónu

Pripravte sa na záhradkársku sezónu

Nábytok na pestovanie na balkón, terasu a do záhrady

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články