Práve čítate

5 trikov, ktoré vám uľahčia žehlenie

25459  
Zdieľať: 

5 trikov, ktoré vám uľahčia žehlenie

Žehlenie je pre mňa niečo ako čistiť si zuby. Robím to, pretože je treba, ale že by som v tom nachádzala nejaké extra potešenie…

7. 8. 2019 3 min. čítania Marie Háková
5 trikov, ktoré vám uľahčia žehlenie

Keď už žehliť, tak rýchlo a efektívne. A úplne najlepšie je nemusieť žehliť vôbec. Trochu závidím priateľom so sušičkou, tým sa táto kratochvíľa vraj skoro vyhýba. Ale aj pokiaľ zázračnú mašinu doma nemáte, veľa vecí si môžete uľahčiť.

Mojím najnovším objavom sú penové valčeky na šnúry. A čo vy, nájdete medzi týmito piatimi trikmi niečo, čo zatiaľ nepoznáte? 

Keď to dobre zavesíte, nemusíte (tak veľmi) žehliť

Dobre zavesiť bielizeň je základ. Kto vešia hneď po vybratí z práčky, všetko dobre pretrepe a prípadne aj natiahne, ten sa potom so žehličkou nenarobí. Pravdupovediac, väčšinu dobre zavesených vecí nežehlím vôbec a myslím, že je to úplne v pohode.

  • Ohybom na látke, ktoré robí šnúra, sa vyhnete s penovými valčekmi.
  • Čo sa dá, to ideálne vešiam hneď na vešiak – nielen košele, ale aj tričká a šaty, ktoré sa nevyťahajú. (Pokiaľ sa mokrá látka na vešiaku príliš naťahuje, radšej sušte klasicky alebo na rovnej podložke na uteráku.)
  • Pomáha vešať v tvare, ktorý má mať výsledné oblečenie. Zapnúť gombíky, vyrovnať goliere, uhladiť manžety – to všetko ušetrí ťahy žehličkou.

S tým súvisí druhá vec:

Predíďte odtlačkom od kolíkov

Nečakala by som, že budem mať akýkoľvek emocionálny vzťah k niečomu takému úžitkovému, ako sú kolíky na bielizeň. Ale tie vymäkčené mi naozaj urobili radosť! Priehlbne v látke ma totiž vždy dosť vytáčali. Keď tam nie sú, nemusím sa ich snažiť vyžehliť, a tomu teda hovorím „trik na rýchlejšie žehlenie“ dovedený k dokonalosti. :-)

Žehlite šikovne

Zbaviť sa mentálneho vzorca krúžkov alebo vlnoviek chvíľu trvalo, ale fajn. S dobrou, dostatočne ťažkou parnou žehličkou na väčšinu vecí stačia jednoduché rovné ťahy. Jednak je to rýchlejšie a látka sa takisto zbytočne nevyťahuje a tým pádom neničí.

K šikovnému žehleniu patrí tiež systematickosť: začať od citlivejších vecí, ktoré potrebujú nízku teplotu, a končiť tými, na ktoré je potrebné žehličku rozpáliť. Človek potom nemusí čakať, kým žehlička zase vychladne…

Mimochodom, žehlička. Ak kupujete novú, skúste bezdrôtovú. Ak sa nemotá človeku pod rukami a nohami šnúra, ide to tiež oveľa lepšie od ruky! Taká drobnosť, ale ako poteší.

Dajte šancu premysleným pomocníkom

Naparovacia žehlička je už dnes úplne automatická vec. Pri žehlení všetkého, čo ide ťažko, stačí stlačiť kúzelné tlačidlo „pusť tam paru“ a hneď to ide samo.

Na rovnakom princípe funguje parná kefa, čo je neoceniteľný pomocník na cesty(zbalíte ju v pohode do kufra) a zároveň jediné riešenie pre citlivé látky. Vyrovná aj to, čo by pod horúci kov vôbec nesmelo. Na cestách s ňou zvládnem úplne všetko, aj keď na košele sú poriadna žehliaca doska a klasická žehlička to najlepšie – tie so sebou ale nevozím, takže takto to musí stačiť. :-)

Látky, ktorým prílišné teplo škodí (spoznáte to tak, že sa vám lepia k žehličke a čudne menia vzhľad), ochráni návlek. Postačí aj vreckovka alebo tenká látka, ale dajte si pozor, aby sa nešmýkali.

Za tipy ďakujem okrem iného diskutujúcim z našej uzavretej skupiny Tvoříme Tchibo – na sušičke a správnom vešaní sme sa zhodli všetci. :-) Aj keď najlepšie riešenie mala pani Petra: „Mne žehlenie uľahčuje to, že väčšinou žehlí môj muž,“ a hneď po nej Eva, ktorá si k žehleniu pustí pekný film a dve hodinky takto relaxuje…

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články