Práve čítate

Kam v zime vyraziť na dovolenku podľa Nattiness

3955  
Zdieľať: 

Kam v zime vyraziť na dovolenku podľa Nattiness

Prinášam vám niekoľko mojich osobných tipov na miesta, kam by som sa v živote ešte raz rada pozrela, a verím, že si ich užijete rovnako ako ja.

7. 11. 2017 5 min. čítania Natálie Kotková
Kam v zime vyraziť na dovolenku podľa Nattiness

Sneh je fajn a občas si zaliezť s knižkou a čajom ku krbu tiež nie je na zahodenie. Kto by však netúžil odísť na teplom zaliate pláže či podniknúť road trip púšťou po nekonečných amerických štátoch? Nebojte sa zabudnúť na pracovný zhon, zbaľte kufre a odíďte aspoň na malú chvíľu za svojimi snami. Uvidíte, že nebudete ľutovať ‒ zážitky sú predsa najlepšou investíciou.

Thajsko

Thajsko je podľa môjho názoru na zimnú dovolenku ideálnou destináciou a ozajstným rajom pre všetkých milovníkov potápania, nádhernej krajiny a skvelého jedla. No povedzte, kto by si nechcel vyskúšať thajskú kuchyňu priamo pri zdroji? Ja som si z mnohých možných miest vybrala Phuket, Pattayu a Bangkok, a keďže som cestovala na vlastnú päsť, videla som z tejto prívetivej kultúry naozaj veľa.

Phuket ukrýva krásnu prírodu, usmievavých obyvateľov a pláže s dokonale priezračnou vodou. Ak tu budete, určite nevynechajte plavbu tradičnou loďkou a užite si tunajší neopakovateľný západ slnka nad morom. Ak radi spoznávate odlišné kultúrne zvyklosti, nenechajte si ujsť návštevu parku Fantasea a jeho večernú oslavnú show ako poctu histórie a dedičstva Thajska.

Pattaya je o niečo živšie miesto, kde si užijete predovšetkým spoločenský život a dobré jedlo. Z reštaurácií odporúčam Ruen Thai, kde hostí počas večere sprevádza thajská hudba s tanečnicou. A nezabudnite na Muay Thai čiže thajský box! Ja som ho tam skúsila prvýkrát a hneď sa mi zapáčil.

Návštevu Bangkoku by som odporučila minimálne na deň či dva, pretože vám ukáže úplne opačnú tvár Thajska. Namiesto raja úchvatných ostrovov sa dostanete medzi tunajších obyvateľov, každodenný zhon, pouličné trhy a hlboké rozdiely medzi sociálnymi vrstvami. Vo svetoznámom chráme Wat Pho vás nadchne 46 metrov dlhá socha ležiaceho Budhu a okolitá pokojná a meditatívna atmosféra. O niečo divokejší zážitok poskytne Floating Market, miestne trhovisko priamo na vodnej hladine. Ale ako hovorím: celé Thajsko je úplne iný svet, ktorý určite stojí za preskúmanie!

Maldivy

Dostať sa na Maldivy patrí do wish-listov mnohých z nás, a obzvlášť v zime. Ja som si svoj sen splnila v januári a môžem ich len a len odporučiť!

Väčšina lietadiel prilietava do Male, odkiaľ turistov vodné taxi rozváža na ostrovy. Tie sú rozosiate v divokej prírode a plné malých domčekov pár krokov od mora, skrátka sen. Ja som bývala na jednom takomto ostrove s názvom Fun Island, čo bol krásny, pokojný maličký ostrovček, kde som len málokedy stretla iných ľudí.

Rada by som však vyvrátila tvrdenie, že Maldivy sú dobré len na celodenné polihovanie na pláži. Sama patrím k aktívnejším cestovateľom a tunajšie možnosti ma naozaj nadchli. Od potápania, plavby na loďke, paddle boardu a ďalších vodných športov až po pozorovanie nekonečných západov slnka a ochutnávanie rôznych miestnych delikates a osviežujúcich ovocných štiav.

Ak by ste napríklad išli na dovolenku s tým, že musíte sem-tam pracovať, tak to s trochou vôle nie je vôbec problém. Veď aj vybavovanie e-mailov pri výhľade na palmy a oceán ide hneď rýchlejšie, nie? Ak teda plánujete dovolenku v zime, Maldivy sú určite skvelá voľba.

Panama

Panamu som navštívila nedávno. Nikdy by som nečakala, že sa vydám práve sem, ale po týždennom pobyte ju môžem vrelo odporučiť. Hovorím predovšetkým o Panama City, kde sa história, príroda aj moderné mesto spájajú v jedno. V Panama City by som rada spomenula tri miesta, ktoré treba navštíviť. Patrí medzi ne predovšetkým historická časť mesta Casco Viejo, kde sa mieša tunajšia kultúra a atmosféra s dobrou náladou jeho obyvateľov. Ak však vybočíte z hlavnej ulice Red Road, mesto vám ukáže chudobnejšiu a pravdivejšiu tvár.

Ďalším skvelým miestom je rozhodne Panama Sign, kde môžete ochutnať rôzne miestne pochúťky aj dobre napenené pivo, pokochať sa najnovšími módnymi výstrelkami či si zamaškrtiť na zmrzline zakúpenej v pouličnom zmrzlinárskom vozíku.

A nezabudnite na mestskú časť Amador a jej úchvatný prístav s nefalšovaným nádychom Karibiku! Panama je skrátka čarovné miesto zo všetkých strán obklopené upravenými plážami, divokou prírodou a miestami vhodnými na surfovanie. Pláže sú vzdialené len pol hodiny autom, ale ak chcete naozaj nádhernú karibskú prírodu, choďte na panamské ostrovy.

Kalifornia

Kaliforniu vníma každý z nás trochu inak. Podľa mňa je to miesto, kam by sa mal pozrieť každý z nás. Teplotné rozdiely počas roka tam nie sú až také veľké ako u nás. Ja som tam bola v lete, pričom v januári je tam okolo 15 až 20 stupňov, čo je na cestovanie tak akurát. A ak budete mať viac času, určite si prenajmite auto a vydajte sa na cestu po západnom pobreží. Navštívte známe prírodné parky ‒ Yosemitský národný park, Yosemite Valley, národný park Sequoia, Death Valley, národný park JoshuaTree a Grand Canyon. Je ich tam plno, ale tieto sú najznámejšie a sama ich môžem odporučiť.

Mestu Huntington Beach sa prezýva Surf City USA a zažijete tam pravú kalifornskú atmosféru v štýle hudby The Beach Boys. Ja som tam prežila pár mesiacov a bol to sen. Na pláži si určite dajte corndog a typické s’mores. Na miestnych plážach si užijete nielen kúpanie a ničnerobenie, ale aj skvelé potápanie a lekcie surfingu pre začiatočníkov.

Los Angeles a San Diego tiež nie sú na zahodenie. Zájdite si na baseballový turnaj alebo podniknite výlet na jachte. San Diego vás nadchne pravou hippie atmosférou a obe mestá určite stoja za návštevu! Kalifornia má svoje čaro, ktoré si vás určite podmaní, tak ako mňa.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články