Práve čítate

Kam vyraziť s deťmi cez víkend, keď je vonku škaredo?

3466  
Zdieľať: 

Kam vyraziť s deťmi cez víkend, keď je vonku škaredo?

Prinášame vám niekoľko tipov na skvelé výlety a aktivity, ktoré si zaručene užije celá rodina!

13. 12. 2017 4 min. čítania Redakce
Kam vyraziť s deťmi cez víkend, keď je vonku škaredo?

Cez týždeň sa s rodinou takmer nevidíte. Deti chodia do školy, rodičia do práce, a keď už sa zídete večer doma, maximálne si spolu dáte večeru, zahráte si nejakú hru alebo urobíte domáce úlohy, čím sa váš spoločne strávený čas končí. Víkendy, sviatky a prázdniny tak predstavujú jediné dlhšie voľné chvíle, ktoré si môžete užiť podľa vašich predstáv, a hoci sú nároky každého člena rodiny často úplne odlišné, možno ich vyriešiť elegantným spôsobom aktivitou, na ktorej si každý nájde niečo, a nakoniec všetci budú spokojní.

Zaručene najlepšie stráveným spoločným časom býva jednodenný výlet alebo dlhší pobyt v prírode, či už v cudzine, na chate alebo na horách. Čo však urobiť, ak situáciu znenazdajky skomplikuje nepriaznivé počasie? Predsa nebudete sedieť doma a užierať sa nad skazeným voľnom. Skúste trochu zaimprovizovať a vymyslite náhradný plán, ktorý možno realizovať, aj sa keď vonku čerti ženia.

Zdroj: Flickr.com

 

IQ Landia

Začnime napríklad touto osvedčenou klasikou. IQ park je miesto, ktorého návštevu by si nemala nechať ujsť žiadna rodina. Vziať so sebou môžete aj malé deti, najviac sa však pobavia školáci a starší. Na vlastnej koži si tu môžete vyskúšať základné fyzikálne javy a otestovať vlastnú inteligenciu aj telesné limity. Od najjednoduchších pokusov cez veľkolepé preliezačky až po vzdelávacie exponáty si v niekoľkoposchodovom centre nielenže užijete veľa zábavy, ale sa aj niečomu novému priučíte.

Tak už ste sa rozhodli, kam sa vyberiete budúci víkend?

Zdroj: Flickr.com

 

Aquapark alebo vodný svet

Že nikdy nesklame, môžeme pokojne odprisahať! Každý si tu príde na svoje ‒ najmenší uvítajú detský bazénik s bezpečnými atrakciami, väčšie deti sa vybláznia na toboganoch a skokanských mostoch a vy zatiaľ môžete v kľude relaxovať vo vírivke, dať si nejaké to tempo alebo ohriať telo v saune či pare. A až budete všetci príjemne vyčerpaní, zájdete si na dobrú večeru či horúcu čokoládu do miestnej reštaurácie, ktorá býva súčasťou každého vodného sveta.

Aquaparky nájdete po celej republike a ak by ste túžili po dlhšom výlete, neváhajte a vyskúšajte nemecký Tropical Insland, ktorý sa nachádza neďaleko českých hraníc. U našich západných susedov zase odporúčame návštevu Aquapalace Praha, aquaparku v Liberci, v Pasohlávkach, v Kuřime, u nás na Slovensku v Košiciach.

Zdroj: Flickr.com

 

Indoorový minigolf

Minigolf je nenáročná, avšak aktívna hra posilňujúca súťaživého ducha a zároveň schopnosť prijímať prehru. Okrem toho je minigolf väčšinou veľmi pekne výtvarne spracovaný a vy tak môžete loptičku preháňať po sloňom chobote, prechádzať cez lopatky veterného mlyna alebo kľučkovať medzi krokodíľou tlamou. Túto aktivitu odporúčame podniknúť s deťmi od druhého stupňa základnej školy, avšak iba po reálnom zhodnotení ich vytrvalosti, trpezlivosti a koordinácie.

Okrem vyvolania nadšenia u vašich detí sa aj vy s partnerom môžete vrátiť do detských liet a poriadne si zasúťažiť. A ak chcete zápas ešte trochu okoreniť, pokojne sa môžete staviť o niečo zaujímavé. Indoorové minigolfové ihrisko nájdete takmer v každom väčšom meste, stačí sa len pozrieť na internet a vybrať si to pravé. Pre skutočných fajnšmekrov existuje aj UV minigolf, kde je ihrisko ponorené do tmy a všetky dráhy a dekorácie osvecujú farebné UV svetlá.

Zdroj: Flickr.com

 

Laser game

Milujete pohyb, dobrodružstvo a zábavu? V tom prípade bude laser game tou pravou popoludňajšou zábavou. Ide o jednoduchú akčnú hru s laserovými pištoľami v inscenovanom bojovom priestore. Celá aréna je osvietená UV a laserovým osvetlením, čo jej dodáva tajomnú a dobrodružnú atmosféru. Táto hra rozhodne nie je pre najmenších, skôr pre deti od desať rokov, môžete si však byť istí, že nadchnete nielen ich, ale aj svoje polovičky. Muži sa vrátia do detských liet a obľúbených hier na vojakov a ženy zase urobia niečo pre svoju fyzickú kondíciu.

Hra podporuje individuálne myslenie, odvahu, koordináciu pohybu a rýchle rozhodovanie a navyše sa pri nej všetci skvele odreagujete. Laser game sú buď samostatne umiestnené, alebo v rámci veľkých zábavných či obchodných centier. Najviac ich je v Prahe, však kvalitné ihrisko nájdete napríklad aj v Pardubiciach, Ostrave alebo v Hradci Králové.

Zdroj: Flickr.com

 

Tvorivé programy v DOXE

Chcete vašu rodinu kultúrne vzdelávať alebo vytvoriť tvorivú atmosféru, ale po galériách si ju ťahať netrúfate? Výbornú zlatú strednú cestu ponúkajú rodinné programy v Centre súčasného umenia DOX v Prahe. Galéria poskytuje tvorivé aktivity zamerané rôznym smerom, od výtvarných dielní rôzneho zamerania cez workshopy stavania lega až po tak trochu inú prehliadku galérií, pri ktorej sa deti zábavnou formou dozvedia aj niečo o umení. Akcie tohto typu pripravia celej rodine nielen tvorivé zábavné popoludnie, ale rozvíjajú aj komunikáciu, súdržnosť a spoluprácu medzi všetkými členmi rodiny.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články