Práve čítate

Vydajte sa k vode

2975  
Zdieľať: 

Vydajte sa k vode

V niekoľkých základných krokoch sa dozviete, ako už  nikdy nekupovať nové plavky, ako hru s deťmi premeniť na kurz plávania alebo ako napríklad spoznať, či niečo nechytíte z vody, do ktorej si plánujete namočiť hlavu.

12. 7. 2017 3 min. čítania Redakce
Vydajte sa k vode

Na teplo, pekné počasie a kúpanie sa všetci tešíme už od minulého leta. A konečne sme sa dočkali! Za teplom a za vodou sa môžeme vydať až k moru alebo zostať doma a osviežiť sa v sladkej vode. Kým si kúpací výlet naplánujete, vynorí sa veľa otázok a potenciálnych problémov, s ktorými treba počítať. Teraz si s nimi však už nemusíte lámať hlavu, stačí si prečítať tento článok, ktorý vám zodpovie všetky otázky a pomôže vám predísť mnohým ťažkostiam.

95480030

1. krok: Je tam čistá voda?

Ísť do bazéna je úplne iný pocit, než si natiahnuť uterák na slniečko k prírodnému kúpalisku alebo k lomu. Avšak pri každej takejto ceste za prírodou nám napadne, či miestna voda nie je až príliš prírodná, teda či v nej nežije priveľa baktérií, ktoré by nám mohli spôsobiť nepríjemné zdravotné alebo kožné ťažkosti. Aby ste už v budúcnosti nemuseli váhať, pozrite sa, ako zistiť, či je vami vybrané kúpalisko čisté.

opalovani mensi

2. krok: Hlavne sa nespáliť

Odložením odevu sa zväčší aj plocha pokožky vystavená slnku. Ak nemáme typ kože, ktorý sa nikdy nespáli, nezostáva nám nič iné, ako sa neustále natierať ochranným krémom. Všetci vieme, prečo je ochrana pokožky dôležitá, málokto už však vie, ako dlho krém kožu chráni, či vydrží aj krátke kúpanie a ako spoznať, aký fototyp kože máme (a prečo je dôležité to vedieť).

Viac o opaľovaní sa dozviete v sprievodcovi bezpečným opaľovaním.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. krok: A deti budú plávať ako rybičky

Beriete deti tento rok prvýkrát k vode alebo už chcete ich splývanie povýšiť na plávanie? Hodiť ich do vody nebude to pravé orechové, ako teda na to? No predsa hrou! V tomto článku sa dozviete, aké kroky sú dôležité, ak deti učíte plávať sami, prečo sa oplatí poslať ich do plaveckého kurzu, ale hlavne ako docieliť to, aby sa dieťa bavilo a tak posilňovalo svoj vzťah k vode.

O malých plavcoch sa dozviete viac tu.

_DSC5207

4. krok: Choďte do vody spolčne

„Postrážiš veci?“ Túto vetu počul už asi každý, kto bol s partiou alebo s rodinou pri vode. O uterák alebo deku k vode sa nikto asi nebojí, horšie je to s peniazmi na zmrzlinu alebo fľašu vody, kľúčmi od auta a mobilmi. Našťastie si môžete vyrobiť trezor, ktorý skoro nič neváži, skryť v ňom cennosti pred cudzími očami a vďaka nemu ísť konečne spoločne do vody.

Pozrite sa na podrobnější návod, ako si vyrobiť plážový trezor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. krok: Aby plavky dlho vydržali

Nakupovanie plaviek patrí k najmenej obľúbeným položkám na nákupnom zozname, preto keď už si plavky kúpime, chceme, aby dlho vydržali. Slaná voda im ubližuje rovnako ako chlórovaná, avšak existujú triky, vďaka ktorým s nimi budete môcť robiť parádu aj budúci rok a ktovie, možno aj dlhšie.

Ak vás táto téma zaujíma, prečítajte si, ako sa starať o svoje plavky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. krok: Staňte se pánmi vĺn

Plávanie je skvelý šport, ale na vode sa toho dá robiť oveľa viac. Loďky sú klasika, ale čo napríklad wakeboarding? Hoci to znie exoticky, tento šport môžete pestovať aj u nás a inštruktori vám nielenže požičia vybavenie, ale vám aj všetko vysvetlia.

Čo je to wakeboard a ako s ním začať, si prečítajte v rozhovore so športovkyňou Mayou Veselou.

krkonose

7. krok: Keď už vás omrzel váš rybník

Váš rybník je váš rybník, ale za plotom je voda vždy modrejšia. Alebo tak nejako. Keď teda vyrazíte obdivovať vody niekam inam, nechajte sa inšpirovať tými najscestovanejšími. Slovenskí cestovatelia vybrali miesta, ktoré majú na Slovensku najradšej. V rámci jedného výletu si teda môžete nielen ovlažiť nohy, ale aj obdivovať miestne krásy.

Nové miesta na slovenskej mape objavíte v tomto článku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články