Práve čítate

Domáce bylinkové extrakty

4212  
Zdieľať: 

Domáce bylinkové extrakty

Netrpezlivo čakám, ako to dopadne. :) Fľaštičky stoja v ateliéri na polici už pekne dlho a ja sa nemôžem už dočkať, kedy ich otvoríme a ochutnáme ich obsah. Domáce bylinné extrakty. Ako pekne to znie. Tak trochu laboratórne.

8. 4. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Domáce bylinkové extrakty

S dedkom bylinkárom sme v Herbári vylúhovali divozel v alkohole, ale za tepla. Tomu sa hovorí digescia. Netrvalo to dlho, ale varenie bylín v alkohole by som doma veľmi neodporúčala. Oveľa jednoduchší a bezpečnejší (ale dlhšie trvajúci) spôsob domácej prípravy je lúhovanie bylín za studena, tzv. macerácia.

Niektoré bylinné likéry sa pripravujú práve maceráciou. Výluh zo zmesi bylín sa potom zriedi vodou a cukrom. Ale to my robiť nebudeme. My totiž stojíme o voňavé kvapôčky, ktoré môžeme použiť napríklad na pečenie, prípravu sladkých krémov alebo do nápojov. A môžu byť aj pekným darčekom. Na vanilkový extrakt natrafím v receptoch pomerne často. Pri domácej príprave vanilkového extraktu možno namiesto vodky použiť bourbon. To potom bude skutočne voňavé pečenie. Určite budem tento extrakt potrebovať v niektorom z mojich ďalších receptov. No nevyzerá to pekne? Za pokus to určite stálo…

treste 7.12.2015 stateo01122

Suroviny:

4 fľaštičky (každá s obsahom 100 ml)
3 vanilkové struky
2 vrchovaté lyžice strúhaného kokosu
1 bio citrón
6 vetvičiek mäty
kvalitná vodka

Postup:

Vanilkové struky rozkrojíme pozdĺžne, vložíme do fľaštičky a zalejeme vodkou. Kokos nasypeme do fľaštičky a zalejeme vodkou. Umytú kôru z bio citróna narežeme na tenšie plátky alebo rezance, vložíme do fľaštičky a zalejeme vodkou. Otrháme lístky z vetvičiek mäty a nakrájame na kúsky. Vložíme do fľaštičky a zalejeme vodkou. Všetky ingrediencie by mali byť ponorené v tekutine a fľaštičky uzatvorené. Necháme macerovať v špajze aspoň 4 − 6 týždňov. Občas fľaštičkou potrepeme. Mätový extrakt precedíme a lístky vyhodíme. Ostatné ingrediencie môžeme (ale nemusíme) ponechať v alkohole.

treste 7.12.2015 stateo01179

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články