Práve čítate

Najlepšie tipy, čo zaberá „na zúbky“

11774  
Zdieľať: 

Najlepšie tipy, čo zaberá „na zúbky“

Ešte ani synovi nezačali rásť zuby, už som počúvala skoro bájne historky o tom, aké strašné obdobie ma čaká, že sa znovu nevyspím a moje dieťa sa zmení na malé monštrum. Hovorila som si, že pri porovnaní so šestonedelím to určite nebude také horúce, a rozhodla som sa k tomu pristúpiť s nadhľadom a teóriou, že keď sa budem tváriť, že sa nič hrozné nedeje, uverí tomu aj dieťa a o von sa predierajúcich zúbkoch nebude ani vedieť.

10. 8. 2019 6 min. čítania Andrea Krenková
Najlepšie tipy, čo zaberá „na zúbky“

Asi je vám jasné, že takto jednoducho to, bohužiaľ, nefunguje. Vlastne už od nejakého štvrtého mesiaca som začala všetky nevysvetliteľné divnonálady môjho syna pripisovať práve zubom. A postupne sa na ne začalo hádzať tak nejak všetko: „Je protivný, asi mu rastú zuby.“, “Nechce jesť, asi mu rastú zuby.“, „Začal sa jedovať, asi mu rastú zuby.“

Keď mu v deviatom mesiaci konečne vyliezol prvý zub, tak o tom okrem nás, rodičov, vedel aj celý hotel, pretože sme práve boli na dovolenke. Boli to tri dni plné plaču, neskutočných scén, dlhého nosenia a zúfalstva z nemožnosti akokoľvek ho uspať. Teraz má zubov osem a ich rast už našťastie prežíva o niečo menej dramaticky, ale aj tak vždy s istotou viem, že je ďalší na ceste. Priebežne teda pátram po tom, ako nepríjemné pocity pri prerezávaní zmierniť.

„Pre mňa je zázrak olej na zúbky Jakoubek, ani neviem, kedy a ako vyrástli stoličky.“

Zdroj: Facebook Tchibo Česká republika

Ako môžete dieťaťu uľaviť od bolesti?

Existujú dve cesty ako vášmu drobčekovi pomôcť, jedna s asistenciou liekov a tá druhá vlastne akokoľvek inak.

Keď sa vydáte do lekárne s diagnózou „rastúce zuby“, zrejme vám odporučia nejaký chladivý gél. Na trhu ich je celá armáda, napr. Calgel, Kamistad, Babygel, Citrogrep, Mundisal. Pokiaľ má dieťa teplotu, tak je možné tiež použiť antipyretiká, ako je Paralen, Panadol alebo Nurofen.

V poslednom čase sa veľa hovorí aj o homeopatických prípravkoch, ktoré je možné tiež kúpiť v lekárni, ale často ich musia objednávať. Na zuby sa najčastejšie odporúča chamomilla vulgaris 15ch. Pri použití a dávkovaní homeopatík je však veľmi vhodné vyhľadať homeopata a najskôr sa s ním poradiť.

„Nám pomohlo homeopatikum Camelia, nedám na naň dopustiť.“

Zdroj: Facebook Tchibo Česká republika

Dieťaťu je však možné uľaviť aj alternatívnymi spôsobmi:

  • Pediatrami aj zubármi sú veľmi odporúčané masáže ďasien, pri ktorých môžete použiť prírodné oleje alebo rumančekový čaj.
  • Ďalšou obľúbenou pomôckou sú hryzátka, niektoré obsahujú gél a je možné ich nechať vychladiť/namraziť.
  • Prerezávanie urýchľuje žuvanie tvrdých potravín, vhodná je napríklad kôrka od chleba, pevná zelenina alebo ovocie.
  • Od bolesti môže dieťaťu pomôcť konzumácia vychladených potravín – skvelý je melón a uhorka, väčšie deti môžu dostať tiež zmrzlinu alebo kúsok ľadu.
  • Dieťa často pri raste zubov vyžaduje viac tekutín, ktoré sú mu v ústočkách príjemné a sanie zároveň uľavuje od bolesti. Zvýšená potreba dojčenia, alebo umelého mlieka teda nie je výnimkou. Veľmi vhodný je tiež rumančekový alebo šalviový čaj.
  • Liekom na všetky detské boliestky je fyzický kontakt s mamičkou alebo inou blízkou osobou. Mojkanie, maznanie, alebo nosenie v šatke/nosítku je v zúbkovom období veľmi žiaduce.
  • Niektoré mamičky tiež dávajú deťom nosiť jantárové koráliky, ktoré majú zmierňovať bolesť pri raste zubov.

Každému dieťaťu zaberá trošku niečo iné. Ale práve skúsenosti iných mamičiek mi pomohli nájsť „ten náš“ najlepší spôsob. A tak ich posielam ďalšj.

„Pri raste zúbkov nám najviac pomohlo dojčiť, dojčiť a zase dojčiť.“

Zdroj: Facebook Tchibo Česká republika

Čo pomáha na zúbky u nás doma?

Veľmi skoro som zistila, že rast zubov sa u syna dá rozdeliť do dvoch fáz, z ktorých na každú zaberá niečo iné.

Prvá fáza je ešte pred samotným prerezaním zuba a tú okrem zhoršenej nálady spoznám podľa toho, že začne slintať, má červené líčka a zvýšenú teplotu. Keď sa mu potom pozriem do pusy, má ďasná veľmi červené a naběhlé. U nás doma sa v tejto chvíli najviac osvedčila masáž ďasien navlhčenou látkovou plienkou. Neviem prečo, ale práve ten materiál plienky je mu príjemný a nechá si ním ďasná ľahko postláčať. Na noc mu dávam trochu chladivého gélu na cumlík a pri vyššej teplote Nurofen.

„Mne poradila pediatrička dať žužľať veľký umytý kus kože zo slaniny.“

Zdroj: Facebook Tchibo Slovensko

Keď príde fáza číslo dva – samotné prerezávanie cez ďasná, tak si syn do pusy nechce nechať vôbec siahnuť a len vyčistiť mu zuby je nadľudský výkon. Pre tento prípad mám doma vždy vychladenú uhorku, ktorú môže obhrýzať a zároveň mu chladí ďasná. Niekedy ho bolesť prebudí v noci, to potom vyberiem z mrazničky cumlík, do ktorého som predtým napustila trochu vody.

„Chce to hlavne trpezlivosť, mali sme hnačky aj horúčky a ešte sa pamätám, že moje deti papali veľa syra a ovocia.“

Zdroj: Facebook Tchibo Slovensko 

No a keďže tipov, ako prežiť toto vyčerpávajúce obdobie nie je nikdy dosť a tiež sa v priebehu času mení, spýtala som sa na osvedčené rady mamičiek vo svojom okolí.

Aký je tvoj osvedčený tip, ako preklenúť „zúbkové obdobie“?

Radka

„Bude to znieť asi veľmi idylicky, ale naším liekom na zuby je zmrzlina. Robím ju domácu iba z ovocia, prípadne tvarohu, takže nemusím mať žiadne výčitky, že by som do malého zbytočne pchala cukor. Urobím ju do foriem na nanuky a keď je najhoršie, máme ich doma vždy po ruke. Niekedy stačí, že mu dám pár lyžičiek a ochladím mu to „peklo“, ktoré v ústočkách práve má.“

Romana

„Viem, že veľa ľudí si myslí, že je to blbosť, ale nám pomohli jantárové koráliky. Kúpila som ich Aničke s prvým zúbkom, ktorý strašne preplakala, a odvtedy sme mali obe kľud.“

Kristýna

„Keď u nás rastú zuby, tak musí byť neustále k dispozícii niečo na hryzenie: kúsok chleba, rožok, chrumky alebo mrkva, to je asi to najobľúbenejšie.“

Jarka

„Moja tajná záchrana pri raste zubov sú Fenistil kvapky, ktoré mi odporučil pediater, keď už som bola úplne zúfalá. Keď sa Maťko v noci budí  s revom každú pol hodinu, tak občas siahnem práve po Fenistile, ktorý ho upokojí a väčšinou po ňom vkuse spí niekoľko hodín.“

Dana

„Mne sa jednoznačne osvedčili homeopatiká. Keď rastú zuby, dávam Anežke čapíky Viburcol, ktoré sú čisto prírodné a je potom menej protivná a lepšie spí.“

Katka

„Mojím liekom je mojkanie a maznanie, to vždy zaberie a ukľudní z toho najhoršieho hysáku. A potom sa mi osvedčilo odviesť pozornosť dieťaťa niekam inam, prečítať knižku, kúpiť novú hračku, alebo spoločne prehľadať nejaký „bezpečný“ šuplík v kuchyni. Jednoducho ho zaujať natoľko, aby zabudlo, že ho niečo trápi.“

„Skvelú skúsenosť som mala s homeo kvapkami Chamodent druppels. Vôbec som o raste zubov nevedela.“

Zdroj: Facebook Tchibo Česká republika

Chce to pevné nervy a čas

Len čo sa skončí bábätkovské kŕmenie každé tri hodiny, bolesti bruška, nastupujú na scénu zuby, ktoré vám zase nedajú spať. Preto je obdobie rastu zubov náročné nielen pre dieťa, ale aj pre mamičku, ktorá to „pretrpí“ spolu s ním. Aj keď sa vám to bude zdať ako nekonečne dlhé obdobie (každý zub sa prerezáva zhruba 8 dní), väčšinou sa reakcia detí na rast zubov postupne zlepšuje tým, že si na to jednoducho zvyknú.

Hlavne  v batoľacom veku je ale dobré myslieť na to, že si dieťa nevymýšľa, nie je to len nejaký rozmar, ale naozaj prežíva niečo nepríjemné a bolestivé, hlavne v prípade rastu očných zubov a stoličiek. Vaše ratolesti tiež môžu byť v tomto období viac unavené a oslabené, takže pokiaľ to ide, je lepšie v tieto dni trochu ubrať z programu a mať kľudnejší režim. A pokiaľ sa vám pošťastí posunúť na chvíľu svoju ratolesť babičke, alebo oteckovi, naberte energiu a odpočiňte si, pretože vyspatá to budete zvládať oveľa lepšie. A raz to skončí, nebojte.

„Zaberali nám analgetiká a potom to, že zuby konečne vyrástli. Čize čas. Tak 2 roky. Nič iné nepomohlo.“

Zdroj: Facebook Tchibo Slovensko

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články