Práve čítate

Kedy deti prvýkrát postaviť na lyže?

2359  
Zdieľať: 

Kedy deti prvýkrát postaviť na lyže?

Hoci v mestách to tak nevyzerá, na horách už napadli prvé vločky snehu. Pre mnohé rodiny je to signál, že sa blíži lyžiarska sezóna a začínajú sa tešiť na hory. Niektoré deti ešte dávajú prednosť saniam alebo bobom, iné však už bezpečne brázdia svahy na lyžiach. Ak patríte k tým rodičom, ktorí majú v pláne svoje deti postaviť tento rok prvýkrát na lyže, tak tento článok je pre vás ako stvorený.

25. 12. 2015 3 min. čítania Sexy Mamas
Kedy deti prvýkrát postaviť na lyže?

Rodičom začínajúcich lyžiarov napadá veľa otázok. Zvládneme to? Má dieťa na to už vek? Ako ho najlepšie obliecť? Keďže aj my riešime podobné otázky, vydali sme sa za bývalým inštruktorom lyžovania Ivom, ktorý má s učením detí lyžovať bohaté skúsenosti. Dnes Ivo Šmíd vlastní obchod s lyžami a lyžiarskou módou, a tak ho horská tematika sprevádza po celý rok.

Zišli sme sa v jeho obchode plnom nádherného farebného oblečenia na lyžovanie pre všetky vekové kategórie a v atmosfére aprés-ski vytvorenej pohárom Aperolu  sme sa ho začali vypytovať.

Ivo, kedy je najlepší vek prvýkrát postaviť dieťa na svah?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Je fajn postaviť dieťa prvýkrát na lyže, keď je na to dieťa pripravené fyzicky a rodičia psychicky , a  keď na to všetci zúčastnení majú chuť. Možno povedať, že optimálne je postaviť dieťa na lyže medzi 3. a 6. rokom. Pričom väčšinou platí, že čo sa dieťa naučí na lyžiach za dva roky medzi 3. a 5. rokom, je schopné po 5. roku dobehnúť za tri dni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Máme ako rodičia-lyžiari skúšať svoje deti učiť sami, alebo je lepšie využiť služby lyžiarskych škôl?

Každý rodič svoje dieťa pozná a vie, ako na neho reaguje vo chvíľach, keď ho niečo učí. Všetci, rodičia aj deti, môžu mať z tohto procesu príjemné i veľmi nepríjemné zážitky. Učiť svoje dieťa odporúčam iba rodičom, ktorí majú s výučbou lyžovania skúsenosti, alebo sú sami veľmi dobrí lyžiari. Ostatným odporúčam využiť skúsených profesionálov v kvalitných lyžiarskych školách.

Ako poznám, že ide o dobrú lyžiarsku školu?

Podľa prístupu samotných učiteľov. Najväčším bohatstvom každej lyžiarskej školy sú jej učitelia. Preto odporúčam sledovať zopár vyučovacích hodín, keď učitelia učia podobne zdatné deti, ako je to naše. Ak sa nám priebeh hodiny a správanie učiteľa páči, potom je to dobrá škola.

Je lepšie deti začať učiť na lyžiach alebo na snowboarde? Alebo je to jedno?

Z môjho pohľadu je lepšie začať s lyžami. Dieťa je schopné nechať sa rýchlejšie viesť a rýchlejšie získať cit pre sneh a zmysel pre sklz. Potom je aj výučba snowboardingu jednoduchšia.

IMG_6917

Má zmysel dieťa nútiť, keď ani v piatich rokoch nemá do lyžovania chuť a na kopci plače?

Rozhodne nie! Veď lyžovanie je zábava, a to nielen pre dieťa, ale aj pre rodičov. Preto je v tomto veku najdôležitejšie vybudovať u dieťaťa vzťah k horám, k prírode a až potom k takému krásnemu športu, akým je lyžovanie. Lepšie je zobrať to okľukou a dieťaťu pribrať na kopec kamarátov, najlepšie takých, ktorí už lyžujú. Potom môže byť všetko jednoduchšie a bez plaču.

Aké oblečenie je pre deti na svah najvhodnejšie? Asi nie je vhodné ich príliš zababušiť, lenže mamičky zasa môžu obavy, aby deti neprechladli.

Najvhodnejšie je deťom obliecť kvalitné lyžiarske oblečenie! To je vybavené kvalitnou membránou, ktorá vlhkosť neprepustí dovnútra,  naopak, , keď sa dieťa spotí, pustí ju von. Ďalej je dôležitý protisnehový pás v páse a v nohaviciach, aby sa sneh nedostal pod oblečenie. Dôležité sú samozrejme kvalitné rukavice a prilba, eventuálne kukla pod prilbu. Dieťa je tak v suchu celý deň, aj za zlého počasia.

Postačí teda rovnaký počet vrstiev oblečenia ako u dospelého. Pri štandardnom zimnom počasí teda odporúčam prvú funkčnú vrstvu, ktorá odvádza vlhkosť, druhú, hrejivú vrstvu a kvalitnú lyžiarsku bundu. Dnešní výrobcovia lyžiarskeho oblečenia produkujú kompletnú výbavu pre deti i dospelých.

IMG_0143

Tak čo? Čakajú tento rok aj vás prvé lyžiarske úspechy vašich detí? Prajeme vám veľa trpezlivosti, krásnych zážitkov a hlavne úspechov vašich najmenších.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články