Práve čítate

Ako káva ovplyvňuje športový výkon?

2177  
Zdieľať: 

Ako káva ovplyvňuje športový výkon?

Šálka ​​kávy pred cvičením? Je to dobrý nápad? Áno! Kofeín patrí k najrozšírenejším povzbudivým látkam, stimuluje centrálny nervový systém, oddiali únavu a niet divu, že má pozitívny vplyv aj na fyzický výkon. Okrem iného stimuluje aj uvoľňovanie adrenalínu, ktorý je nevyhnutný pri vysokej záťaži organizmu, a pomáha odbúravať zásoby tuku, lebo ich mení na zdroj energie.

28. 10. 2015 2 min. čítania Redakce
Ako káva ovplyvňuje športový výkon?

O tom, či by mal byť kofeín na zozname dopingových látok, sa vedú diskusie už dlhé desaťročia. V roku 2004 bol zo zoznamu vyradený, test moču vtedy nesmel prevyšovať 12 mg/liter, čo zodpovedá zhruba 8 šálkam kávy. Kofeín urýchľuje spaľovanie kalórií, čo potvrdzuje španielska štúdia uverejnená v Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, a zlepšuje vstrebávanie sacharidov v tenkom čreve až o 26 %.

Kedy piť kávu

Odborníci odporúčajú piť kávu 20 až 60 minút pred fyzickou záťažou a hodinu až dve po nej, pretože telo potrebuje čas na zavodnenie, teda vytvorenie prostredia pre prirodzenú rekonvalescenciu. Výskumníci z University of Illinois zistili, že dve šálky kávy zhruba pol hodiny pred telesnou aktivitou pomôžu zmierniť svalové bolesti. Niektorí dokonca tvrdia, že na uvoľnenie pred výkonom si postačí k šálke kávy len privoňať, lebo jej vôňa vyvolá zmenu proteínov v mozgu, ktoré zapríčiňujú stres.

Nezabudnite si dopriať aj dostatočné množstvo vody a ešte sa odporúča obmedziť mlieko a cukor, lebo telu dodajú ďalšie kalórie, ktoré treba spáliť.

Nič sa nemá preháňať

Užívanie kofeínu má aj určité obmedzenia, ktoré treba mať na pamäti. Kofeín zahrieva organizmus, pôsobí na cievny systém, zvyšuje krvný tlak. Maximálne množstvo, ktoré pomôže zlepšiť športový výkon, je stanovené na 6 miligramov na jeden kilogram. Ak teda vážite 80 kilogramov, nemali by ste požiť viac ako 480 mg, čo predstavujú asi tri šálky kávy denne.

Niektorí odborníci odporúčajú zasa kofeín 4 až 6 dní pred plánovaným športovým výkonom vysadiť, pretože pri jeho pravidelnej konzumácii si telo voči naň vytvára rezistenciu a  účinky kofeínu sa tak znižujú. Nezabudnite na nepriaznivý vplyv kombinácie kofeínu a alkoholu, ktorá môže znamenať pre športovcov riziko.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články