Práve čítate

Krásne nohy dokonca aj v žabkách

2793  
Zdieľať: 

Krásne nohy dokonca aj v žabkách

Možno ste nad tým nikdy nepremýšľali, ale aj nohy potrebujú trochu inú starostlivosť v lete ako v zime, podobne ako je to so sezónnym obliekaním. Neudržiavané nohy nedbalo obuté do letných sandálov nevyvolajú taký vizuálny dojem, aký chcete docieliť.

14. 8. 2017 4 min. čítania Redakce
Krásne nohy dokonca aj v žabkách

Starostlivosť o nohy je komplexný proces, ktorý zahŕňa pravidelné zastrihávanie nechtov, ich leštenie, odstraňovanie zrohovatenej kože, ale aj ďalšiu starostlivosť, napríklad správnu výživu, ktorú dodávame svojmu telu a doplňovanie chýbajúcich vitamínov. Pre krásne nohy a nechty sa odporúča dopĺňať multivitamíny s obsahom železa, ale tým ich výpočet určite nekončí.

Základom je správna obuv

Podľa Českej podologickej společnosti je na prvom mieste starostlivosti o nohy voľba správnej obuvi. Nikdy nie je na škodu pripomenúť, že zimná a letná obuv sa odlišuje z praktického dôvodu, čím sa myslí napríklad priedušnosť alebo naopak, miera izolácie pre dané ročné obdobie. Záleží samozrejme aj na príležitosti, ku ktorej si topánky obúvame. Ak nohy dostatočne vetráme, vyhýbate sa ich zapareniu a následnému chyteniu plesne, ktoré je hrozbou pre nohy z dlhodobého hľadiska.

Domáca pedikúra

Na profesionálnu pedikúru by sa malo dochádzať zhruba raz za päť týždňov, než nechty stihnú príliš prerásť a koža stvrdnúť, pričom o základnú pedikúru sa treba postarať doma. Pred a počas pedikúry sa odporúča nohy namáčať vo vlažnej vode s mydlom a ošetrujúcimi vonnými olejmi, aby nechty zmäkli a ľahšie sa tvarovali. To isté platí pre pokožku nôh. Prebytočnú a príliš tvrdú kožu odstránime z namočených chodidiel pemzou. Radšej sa vyhneme ostrým nástrojom, ako sú kovové škrabky, ktoré môžu nečakane zasiahnuť hlbšie do pokožky a poraniť chodidlo. Pomôcť nám pritom môže zmäkčovací roztok.

Nechty upravíme dohladka pilníkom, bez lámania a štiepenia si dlhšie udržia tvar. Kožtičku okolo nechta sa však doma príliš upravovať neodporúča. Pri malých skúsenostiach s ošetrovaním nôh môže ľahko dôjsť k poraneniu a aj malá rana znamená ľahký vstup pre infekciu. Ak nohy vykazujú určité deformácie, napríklad zarastanie nechtov alebo prílišné tvrdnutie či praskanie kože na pätách, radšej ich ošetrenie zveríme profesionálom v kozmetickom salóne.

A0016342

Prírodný prístup

Pokiaľ možno, vždy vyberajte pomôcky a kozmetiku s prírodnými látkami, či už sa to týka pemzy alebo odlakovača. Obľúbenou, vyložene prírodnou babskou radou, ako skrášliť nechty a ich okolie, je citrón a olivový olej. Pre svoje všeobecne známe schopnosti vyčistiť a regenerovať ich možno používať pravidelne, iba s minimálnymi vedľajšími účinkami (ale pozor: ak nemáte alergiu na niektorú z týchto látok). V súčasnosti je veľmi populárna japonská metóda P-shine, ktorá využíva pastu z včelieho vosku, materskej kašičky, kremičité hlinky z japonského mora, glycerín a vitamíny. Do nechtového lôžka sa aplikuje raz za štrnásť dní a majú sa ňou docieliť hladké a lesklé nechty.

Pozor na slniečko

Mnohí zabúdajú, že na slnku si možno spáliť aj nohy. Bolestivé spáleniny na miestach, ktoré sa potom drú o topánky znemožňujú naplno si užiť letné výlety a ďalšie činnosti vyžadujúce pohyb. Mať v žabkách spálené nohy asi nebude hitom ani tohtoročného leta.

O poškodené nechty na nohách sa možno rýchlo postarať pomocou rôznych kapsúl, ktoré obsahujú vápnik, proteíny a vitamínovými oleje. Aplikujú sa nielen priamo na nechty, ale často aj a kožtičku okolo nechtov, preto nie je na škodu nakúpiť si ich podľa toho, aký účel majú splniť.

A0016503_

Hygiena

Leto je čas osviežujúcich antiperspirantov a gélov na chodidlá, bylinných púdrov, chladiacich vložiek do topánok a celkovo produktov navodzujúcich pocit ochladenia a sviežosti. Ak nezabúdate na dôkladné umývanie nôh, vrátane ich chodidiel vodou s mydlom, sprchovým gélom alebo olejom, nechávate ich doschnúť a dostatočne vetráte podľa predchádzajúceho odseku, nemali by byť ďalšie prípravky ani potreba. Nohy nemajú šancu sa toľko zaparovať.

Zdobenie

Ak odstraňujete starý lak, najlepšie je použiť odlakovač bez vysušujúceho formaldehydu, zato s vitamínom E, ktorý nechty posilní. Pred nanášaním novej vrstvy nechty odmastite od krémov a olejov najlepšie práve odlakovačom, lak tak bude lepšie držať. Nepodceňujte ani doplnkové prípravky ako spevňovač nechtov slúžiaci nielen na spevnenie, ale aj ako ochrana pred žltnutím a pigmentom z vrchného farebného laku. Oplatí sa investovať aj do priehľadného vyživujúceho podkladového laku zvaného base coat, pretože práve tento sa dotýka vašich nechtov.

A potom hurá k moru, na kúpalisko, do parku, na prechádzku… jednoducho kamkoľvek!

A0016642_

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články