Práve čítate

Maslo proti striám

3165  
Zdieľať: 

Maslo proti striám

Maslo možno používať nielen na nápravu vzniknutých škôd, ale aj ako prevenciu, najlepšie po horúcom relaxačnom kúpeli.

20. 4. 2017 2 min. čítania Redakce
Maslo proti striám

Pod pojmom strie sa ukrývajú malé jazvičky vznikajúce pri rýchlom náraste telesného objemu, s ktorým sa koža nedokáže vyrovnať. Dôležitú úlohu hrá rast, výkyvy hmotnosti a predovšetkým stres, pri ktorom naše telo produkuje kortizol, vďaka ktorému začne organizmus automaticky ukladať oveľa viac tuku, a tak dochádza k rýchlemu priberaniu na váhe.

Najčastejšie sa so striami stretávame v tehotenstve, najmä v ôsmom mesiaci, keď je koža napnutá na maximum. Nezriedka táto nepríjemnosť postihne aj mladé dievčatá, ktoré rastú tak rýchlo, že sa koža na niektorých miestach tela tomu nestihne dostatočne prispôsobiť. Najrizikovejšími časťami tela sú stehná, boky, brucho, prsia a ruky, avšak tieto jazvičky môžu vzniknúť kdekoľvek.

Prevenciou nič nepokazíte
Hoci sčasti môže ísť o dedičný alebo inak neovplyvniteľný úkaz, správnou prevenciou nič nepokazíme. Jedným z najdôležitejších faktorov je pitný režim a správne stravovanie bez zbytočných tukov a cukrov. Veľmi dôležité sú aj prekrvujúce masáže (napríklad pomocou jemnej kefky) a pravidelné natieranie náchylných partií krémom. Čo sa týka vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok, dôležitosť sa kladie predovšetkým na vitamín E a dostatok kolagénu, ktorý je dostupný v lekárni ako doplnok stravy. A v neposlednom rade sa treba zmieniť aj o pravidelnom pohybe, ktorý nielenže posilňuje svaly, ale aj spevňuje kožu a zvyšuje jej pružnosť a odolnosť.

Pripravili sme si pre vás jednoduchý recept na výrobu šľahaného masla proti striám, ktoré nielenže obsahuje množstvo výživných látok podporujúcich pružnosť pokožky, ale vďaka bambuckému maslu a olejom je zároveň dostatočne mastné, a dlhodobo tak zabraňuje vysušeniu pokožky. Jeho podstatnou súčasťou je gél z aloe vera, známy svojimi jedinečnými antioxidačnými, antibakteriálnymi a proimunitnými látkami a v kozmetike vo veľkom používaný pre jeho schopnosť regenerovať pokožku a posilniť krvný obeh.

3

Suroviny

50 g bambuckého masla
20 g makového oleja
5 g šípkového oleja
30 g gélu z aloe vera
5 kvapiek vitamínu E
2 kvapky levandule
5 kvapiek konzervantu Cosgard

1

Postup

Na miernom ohni rozpustíme bambucké maslo, ku ktorému pridáme oba oleje. Keď sa ingrediencie dokonale spoja, vypneme plameň a pridáme Cosgard, aby nám maslo dlhšie vydržalo, a levanduľový esenciálny olej pre príjemnú vôňu. Všetko necháme vychladnúť a odložíme cca na 10 minút do chladničky alebo za okno.

Keď obsah trochu stuhne, začneme ho pomaly a dôkladne šľahať kuchynským šľahačom. Po prvom vyšľahaní pridáme zvyšok ingrediencií a potom šľaháme tak dlho, až kým sa nevytvorí krásne nadýchané maslo. Ak má stále tekutejšiu konzistenciu, vrátime ho na pár minút do chladničky.

2

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články