Práve čítate

Vyrobte sebe i deťom indiánsky lapač snov

3918  
Zdieľať: 

Vyrobte sebe i deťom indiánsky lapač snov

V niektorých indiánskych kultúrach mal lapač snov zaháňať nočné mory. Vyrábal sa z vŕbovej obruče, do ktorej bolo potrebné vpliesť tzv. pavúčiu sieť a ozdobiť ju posvätnými predmetmi. Zažeňte zlých nočných duchov i vy alebo si len vyrobte originálnu ozdobu do spálne s naším návodom.

5. 4. 2017 2 min. čítania Minty Finty
Vyrobte sebe i deťom indiánsky lapač snov

Indiánske matky vyrábali tieto „pavúčie siete“ ozdobené pierkami a korálkami pre svoje deti, aby sa v nich zachytávali a rozpúšťali všetky zlé sny. Popularita lapačov snov ho ale dostala aj do západných spální a dnes si taký čarovný amulet pre dobrý spánok môžete vyrobiť aj vy alebo vaše deti.

Spite vďaka lapaču snov lepšie

Lapač snov môžete vyrobiť aj tak, že zviažete tri vetvičky do trojuholníka, avšak tradičným tvarom je kruh. Ten totiž pre Indiánov predstavuje pohyb Slnka a Mesiaca po oblohe. Lapače snov sa tradične vyrábali z vŕbového prútia – stačí zviazať vetvičku do pevného kruhu. Jednoduchším variantom je ale použitie dreveného kruhu na vyšívanie.

DSCF5216

Lapač snov pre deti

Suroviny:
kruh na vyšívanie
zvyšok bavlniek
detské korálky
farebné alebo nafarbené pierka
washi pásky
lepiaca tavná pištoľ

Postup
Kruh na vyšívanie sme najprv dokola omotali farebnou páskou a sieť vytvorili prepletaním bavlnky v rovnakej farbe, pri detskom lapači nemusíme dodržiavať presný vzor. Nezabudnite na veselé korálky. Nakoniec sme si rozohriali taviacu pištoľ a pripevnili okolo kruhu niekoľko kúpených bambuliek. Prirobiť ale môžete aj tie ručne robené, farebné umelé kvetiny, pierka alebo akúkoľvek inú veselú ozdobu.
DSCF5173-2

Lapače snov do spálne

Suroviny:
kruh na vyšívanie
priadza na pletenie
bavlnka
ozdoby (korálky, pierka)

Postup
Kruh na vyšívanie môžete omotať silnejšou priadzou po celej dĺžke alebo vytvoriť vzor ako v našom prípade. Teraz náš čaká vnútorná sieť. Bavlnku uviažte na vnútornej strane kruhu pevnejšie pozdĺž celej dĺžky a v rovnakých rozostupoch. Až začnete druhý krát, prepleťte bavlnku stredom novovzniknutých trojuholníkov. Takto postupujte niekoľko opakovaní, až sa vám uprostred vytvorí prázdny kruh. Počas prepletania môžete občas navliecť drobnejšiu korálku, ktorú zaistite uzlíkom. Korálku navlečte aj na koniec bavlnky, ktorá môže visieť uprostred vytvoreného kruhu lapača.

To najdôležitejšie už máme, teraz príde na rad zdobenie. Použite zvyšok koráliek alebo ich kombinácie a nezabudnite na indiánske pierka, buď nájdené alebo kúpené v kreatívnych obchodoch, kde predávajú aj celú škálu tých farebných. Nadol uprostred kruhu uviažte bavlnku alebo kožičku a navlečte na ňu korálky (ktoré nezabudnite zabezpečiť uzlíkom) a úplne naspodku uviažte pevný uzlík, do ktorého vsuňte pierko. Táto časť by mala byť najdlhšia a najvýraznejšia. Ďalšie kožičky (spolu by mali tvoriť nepárny počet) uviažte po stranách v rovnakých rozostupoch a tiež ozdobte. Nakoniec vytvorte úplne hore uprostred očko a zaveste.

DSCF5182-2

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články