Práve čítate

Domáca plastelína

5078  
Zdieľať: 

Domáca plastelína

Vymýšľať pre deti neustále nové, neopozerané hry a zábavu môže byť naozaj vyčerpávajúce. A pretože pre deti chceme len to najlepšie, tak sa zo všetkých síl snažíme pripravovať aktivity, ktoré by našich potomkov nielen bavili, ale zároveň rozvíjali ich motoriku, reakcie a kreatívne myslenie. Zaujať ich pozornosť na viac ako niekoľko minút býva často boj s veternými mlynmi ‒ o to vzácnejšie sú však potom okamihy, keď sa to bez väčšej námahy podarí. Jednou z obľúbených detských činností je modelovanie z plastelíny.

21. 3. 2017 2 min. čítania Redakce
Domáca plastelína

Kúpiť bezpečnú a kvalitnú plastelínu, ktorá by sa páčila aj deťom, však nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Súčasný trh s detskými hračkami síce poskytuje nemalý výber, avšak mnohé z týchto produktov obsahujú zdraviu škodlivé látky, predovšetkým zmäkčujúce ftaláty. Okrem toho sa plastelína často lepí, či naopak, len ťažko sa ňou dajú zlepiť menšie kúsky. Buď je príliš mäkká, alebo príliš tuhá, a niektorá dokonca farbí ruky či špiní podklad.

Dnes vám prinášame skvelý recept na domácu plastelínu, ktorá má úžasné vlastnosti a je vyrobená iba z ingrediencií, ktoré nájdete v každej bežnej domácnosti. Za desať minút vytvoríte plastelínu ideálnej konzistencie. Jednotlivé kúsky plastelíny si deti môžu zafarbiť podľa vlastného uváženia a vytvoriť si tak originálnu, čisto prírodnú plastelínu, a to len za pár korún.

_MG_7553

Suroviny

1 diel soli
2 diely hladkej múky
4 diely vody
1 lyžica oleja
2 lyžice octu
potravinárske farbivá

_MG_7667

Postup

Na panvicu najprv nalejte vodu, v ktorej postupne za stáleho miešania rozpustíte soľ. Potom do vody prilejte olej a ocot a miešaním všetko spojte. Dávajte si pozor, aby sa tekutina nezačala variť, preto ju len neustále prehrievajte. Nakoniec po menších dávkach za intenzívneho miešania prisypte hladkú múku. Miešajte a hneťte tak dlho, kým nevznikne celistvá hmota bez hrudiek. Ešte raz ju dôkladne prehrejte a potom odstavte z platne.

Keď hmota trocha vychladne, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte zhruba na pol hodiny stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ju rozdeľte na menšie bochníky (podľa toho, koľko farebných odtieňov chcete vytvoriť). Na každý kúsok nasypte trochu potravinárskeho farbiva a hneťte tak dlho, kým sa farba do hmoty rovnomerne nezapracuje. Sýtosť odtieňa doladíte postupným prisypávaním farbiva. Ak máte len základné farby, ich kombináciami môžete dosiahnuť ďalšie úžasné odtiene, ako je fialová, ružová, svetlozelená a ďalšie.

Po skončení hry stačí zvyšok plastelíny zabaliť do potravinárskej fólie a uložiť do chladničky, a tak ju mať pripravenú pre ďalšiu zábavnú hru.

_MG_7681

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články