Práve čítate

Ktoré ovocie a zelenina nepatrí do chladničky

24611  
Zdieľať: 

Ktoré ovocie a zelenina nepatrí do chladničky

Väčší nákup potravín sa nezaobíde bez ich následného skladovania. Hoci sa za ideálne miesto na skladovanie čerstvých potravín považuje chladnička, v niektorých prípadoch uskladnenie v nízkych teplotách môže potravinám uškodiť. Síce sa nestanú jedovaté alebo inak škodlivé pre ľudské zdravie, ale účinky nízkych teplôt sa môžu prejaviť na ich chuti alebo štruktúre.

13. 6. 2017 4 min. čítania Redakce
Ktoré ovocie a zelenina nepatrí do chladničky

Nízke teploty dokážu predĺžiť trvanlivosť potravín, avšak u niektorých druhov ovocia a zeleniny môže zastaviť proces zrenia a v niektorých prípadoch dokonca spôsobiť zmúčnatenie ovocia. Oba tieto procesy sa v konečnom dôsledku podpíšu na chuti ovocia, ktoré už potom nebude sladké, pevné ani lahodné.

A0014655

Nasledujúci zoznam ovocia a zeleniny, ktoré nepatria do chladničky, platí len pre celé kusy – či už rozkrojené, alebo ak prišlo o svoju ochrannú bariéru v momente, keď bol jeho povrch porušený, napríklad nahryznutím. Tieto už „necelé“ kusy treba skladovať v chladničke. To isté platí aj pre plody, ktoré sú poškodené, či už z trhu alebo obchodu, a hrozí im rýchlejšia skaza.

Ovocie a zelenina, ktoré nepatria do chladničky

Avokádo

Avokádo je v slovenských nákupných košíkoch stále častejším artiklom. U nás ho kupujeme, keď ešte nie je celkom dozreté – k tomuto poslednému kroku, ktorý stojí za dokonalou chuťou, stačí nechať avokádo dozrieť pri izbovej teplote. Ak sa bojíte, že avokádo mimo chladničky prezreje a vy ho budete musieť vyhodiť, nemusíte zúfať ‒ urobíte si z neho guacamole alebo smoothie.

Dajte pozor aj na avokádo s poškodeným povrchom, ktorý mohol vzniknúť napríklad počas prepravy. Môže to mať za následok jeho rýchlu skazu, a to aj v chladničke.

Banány

Rovnako nedozreté môžeme v obchodoch kúpiť aj banány. Tie v zime nedozrejú a nízke teploty môžu spôsobiť ich sčernenie. Preto by sa mali skladovať pri izbovej teplote.

A0014583_2

Bazalka

Pri nízkych teplotách trpí aj bazalka, na listoch ktorej sa v zime objavujú čierne bodky. Bazalka sa skladuje pri izbovej teplote, pričom stonky má ponorené do vody.

Hrušky a jablká

Ďalšie ovocie, ktorému sa dobre darí aj mimo chladničky, sú hrušky a jablká. Dobre vyzerať aj chutiť budú aj pri skladovaní mimo chladničky, avšak na dostatočne vetranom mieste s optimálnou vlhkosťou, ktoré zabráni vysušeniu a následnému scvrkávaniu plodov. Ak chcete jablká a hrušky skladovať niekoľko mesiacov, nemala by teplota v miestnosti prekročiť 12 °C.

A0014722_1

Zemiaky

Zemiaky sú na teplotné rozdiely pomerne chúlostivé. Pri nízkych teplotách v chladničke môžu zosladnúť, pri vysokých teplotách zase zmäknúť a vyklíčiť. Ideálne miesto na skladovanie zemiakov je v pivnici alebo na balkóne ‒ na tmavom, dobre vetranom mieste s teplotou do 8 °C, kde nie je vysoká vlhkosť.

Tekvica

Ani tekvicu netreba skladovať v chladničke, bohato postačí nechať ju na studenom, dobre vetranom a tmavom mieste. Na priamom slniečku by mohla stratiť farbu, pri vyšších teplotách by sa mohla rýchlejšie pokaziť. Vďaka skladovaniu na tmavom a chladnom mieste tekvica vydrží aj tri mesiace.

Papriky

Uskladnenie papriky v chladničke ukončí proces jej zrenia, paprika preto stráca svoju chuť. Ideálnym miestom na uskladnenie papriky je suché vetrané miesto, kde paprika môže dozrieť do svojej sladkej (alebo štipľavej) chuti.

A0014908

Cibule, cesnak, šalotky

Cibuľa, cesnak a šalotka, ktoré jedlám dodávajú typickú chuť, v chladničke zgumovatejú, zmäknú a okrem toho môžu na ostatné potraviny preniesť svoj pach, prípadne cesnak môže začať v chladničke klíčiť.

Na tmavom, chladnom a dobre vetranom mieste vydrží cibuľa čerstvá aj 30 dní, cesnak dokonca 2 mesiace. Cibuľa by sa nemala uschovávať v igelitovom vrecúšku.

Pomaranče, grepy, citróny a limetky

Aj tieto plody vydržia niekoľko týždňov mimo chladničky bez toho, aby sa to negatívnym spôsobom prejavilo na ich chuti alebo čerstvosti. Pre ešte dlhšiu čerstvosť ovocie uschovávajte na suchom a dobre vetranom mieste.

Paradajky

Ďalšie potraviny, ktorým nesvedčí pobyt v chladničke, sú paradajky. Tie pri nízkych teplotách múčnatejú a hlavne sa mení ich chuť. Pre zachovanie chuti skladujte paradajky pri izbovej teplote, kde vydržia čerstvé zhruba jeden týždeň.

A0014799_1

Vajcia

Posledné na zozname sú vajíčka. Čerstvé vajcia mimo chladničky vydržia aj dva týždne, dokonca im pred varením prospeje, ak sa nechajú pri izbovej teplote, pretože sa budú lepšie lúpať. To však neplatí pre prasknutá vajíčka a vajcia, ktoré sú už v chladničke uložené – tie tam už nechajte, kým ich nespotrebujete.

A0015304_3

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články