Práve čítate

Využite kufre aj mimo turistickú sezónu

2228  
Zdieľať: 

Využite kufre aj mimo turistickú sezónu

Cestovanie je krásny koníček a nepochybne je s ním spojená aj otázka batožiny ‒ kufrov, aktoviek, tašiek. Kvalitná cestovná batožina je jednou z podmienok pohodovej dovolenky. Ako ju však vybrať správne? Podľa veľkosti, materiálu, spôsobu uzamykania či vnútornej organizácie batožiny, alebo ceny a vzhľadu?

31. 5. 2017 4 min. čítania Gabriela Nováková
Využite kufre aj mimo turistickú sezónu

Najdôležitejšou otázkou je určite veľkosť. Na každom kufri by táto informácia rozhodne nemala chýbať, a to nielen o celkovom objeme kufra, ale aj o rozmeroch vnútornej časti. Napríklad taká štvorčlenná rodina potrebuje zhruba tri typy batožiny: 1 veľký kufor s objemom 103 l, 1 stredný kufor s objemom 58 až 75 l a 1 príručnú batožinu s rozmermi cca 55 x40 x 20 cm. Verte, že hoci sa toho zdá priveľa, všetku túto batožinu na dovolenke využijete.

19 4747392864_82213e997b_o
Zdroj: Flickr.com

A pokiaľ ide o materiál, tak škrupinové (pevné) alebo textilné (mäkké) kufre? Každý z nich má svoje výhody. Škrupinové sú odolnejšie voči odreniu, ľahšie umývateľné, vhodné na prevážanie krehkých vecí a väčšinou majú veľmi dobre organizovaný vnútorný priestor. Na druhej strane sa v domácnosti horšie skladujú a zbytočne zaberajú priveľa úložného priestoru. Výhodou textilných kufrov je ich hmotnosť, sú totiž veľmi ľahké a okrem toho sa výborne prispôsobia veľkosti úložného priestoru.

Ak máte doma viac kufrov a neviete, kam s nimi, nechajte sa inšpirovať a mimo sezóny ich využite ako štýlovú dekoráciu.

11 6625298297_33d338e266_o
Zdroj: Flickr.com

Konferenčný stolík

Veľmi jednoduché a efektné riešenie pre veľké pevné kufre je využiť ich ako konferenčný stolík. K tomu vám postačia iba 4 nožičky a vrchná doska, pričom namiesto nožičiek môžete použiť staré knihy či malú drevenú stoličku, prípadne drevenú debničku, tenisové loptičky či iné tvrdé balóniky. Dôležitá je stabilita, ktorá závisí predovšetkým od veľkosti a hmotnosti použitého kufra. Ani pri výbere dosky sa neostýchajte, nechajte si u sklára odrezať sklo na mieru alebo u stolára masívnu dosku s hrúbkou 3 až 4 cm.

Z kufra možno vyrobiť aj iné kusy nábytku: nočný stolík, odkladací stolík, police do obývacej izby.

Na lanách

Ak máte doma prázdnu neozdobenú stenu, prečo nevyužiť kufre, ktoré práve necestujú? Na stenu pripevnite háčiky, na ktoré zavesíte na očko lano a naň potom môžete pokojne zavesiť kufre aj menšie tašky. Dôležitá je voľba správneho miesta, aby zavesený kufor nevadil v priechode, a zároveň dobre odhadnúť potrebnú nosnosť háčikov aj lana.

24 34445672412_d2e559342b_o
Zdroj: Flickr.com

Na neviditeľných policiach

Trochu tajomne budú pôsobiť kufre zavesené na neviditeľných policiach, ktoré veľkosťou aj farbou zodpovedajú skladovanej batožine. Toto využitie sa viac hodí pre malé kufre ‒ v prípade, že by ste takto umiestnili na stenu aj veľké kufre, dajte pri výbere políc pozor na ich dostatočnú hĺbku, aby na nej kufor dobre držal a nepadal. Neviditeľné police možno kúpiť hotové v príslušnom rozmere alebo si ich nechať vyrobiť na mieru v ľubovoľnej farbe.

Vo vzduchu

Snáď všetci poznáme lietajúceho Čestmíra, ale lietajúce kufre?! Prečo nie? Stačí len kufre zavesiť na silónové lanká visiace zo stropu a kufor začne levitovať. A čo na to potrebujete? Silné silónové lano, háčik vhodný do stropu vrátane hmoždiniek podľa typu stropu (SDK alebo tehla, betón, panel). Podľa veľkosti kufra a výšky stropu, v ktorej by mal kufor levitovať, zmerajte potrebnú dĺžku a túto dĺžku vynásobte štyrmi až šiestimi, aby kufre boli prichytené z viacerých strán. Množstvu silónových úchytov zodpovedá potrebné množstvo háčikov. Háčiky aj lanká kúpite v každom obchode pre domácich majstrov alebo železiarstve. Na montáž si pripravte aj rebrík alebo schodíky, aby ste navŕtali dieru do stropu a zároveň hneď zavesili lanko.

Lavice

Väčšie kufre môžete využiť aj ako lavicu na sedenie. Stačí len ušiť jednoduchý obal alebo sedadlo, ktoré vám jeho používanie urobí pohodlnejším a krásne dotvorí domácu atmosféru. Ak chcete použiť mäkké kufre, naplňte ich nepotrebnými knihami či časopismi, aby sa kufor sedením nezničil. Ideálnym riešením je preto kufor škrupinový, ktorý je pevný a niečo vydrží. Látku na sedadlo vyberajte podľa vlastnej fantázie či štýlu danej miestnosti. Ak sa necítite na domáce šitie, kufor zmerajte a požiadajte krajčírku vo vašom okolí, ktorá sedadlo vyrobí raz-dva.

 

20 8641270197_2f76fcf34a_o
Zdroj: Flickr.com

Sedenie v tráve
Na kufri si môžete posedieť nielen doma, ale aj na záhradných slávnostiach a domácich grilovačkách. Pri tomto variante odporúčame kufor zakryť hrubším nepremokavým materiálom, ktorý ho ochráni pred zodretím a premoknutím.

A nezabudnite na to, aby sa obal dal v prípade potreby z kufra jednoducho sňať, aby ste si kufor mohli zobrať, ak sa vydáte na cestu.

8 15074846260_f697d69cb3_o
Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články