Práve čítate

Jeseň je tu! Čo s kvetmi na balkónoch aj vnútri?

1952  
Zdieľať: 

Jeseň je tu! Čo s kvetmi na balkónoch aj vnútri?

Keď sa vonku oteplí, rada svojim izbovým kvetom doprajem letnenie na balkóne. Krásne mi počas leta povyrastú, načerpajú oveľa viac svetla ako vnútri a zocelia sa vďaka výkyvom teplôt a vzdušnej vlhkosti. Aby sa im ale darilo aj po tom, ako ich prenesiem naspäť domov, musím ich na sťahovanie pripraviť.

22. 9. 2023 4 min. čítania Helena Suchá
Jeseň je tu! Čo s kvetmi na balkónoch aj vnútri?

Hurá domov

Vo všeobecnosti platí, že keď v noci klesne teplota vzduchu pod 10 stupňov, je čas nanosiť rastliny naspäť na parapety. Kým im ale nájdem to správne stanovište, doprajem im dôkladnú vlažnú sprchu a preventívny postrek proti škodcom. Tí mali predsa len k rastlinám o dosť ľahší prístup. A aj keď ich nemusíte na prvý pohľad zbadať, doma by narobili veľa škody aj na okolitých rastlinách.

sprchování kytek
Pozor, karanténa!

K preventívnemu postreku zaraďujem aj povinnú, minimálne dvojtýždennú karanténu v oddelenej miestnosti, alebo aspoň na polici dostatočne ďaleko od ostatných kvetov. Pretože istota je istota a škodcov v bytoch nechceme!

karanténa pro kytky

Do úvahy beriem aj šok v podobe zmeny teplôt. Po dôkladnej sprche umiestnim rastliny na miesto, kde je cca 20 stupňov, a minimálne týždeň až dva nepolievam. Rastliny teraz totiž vôbec neodparujú toľko vody ako vonku počas leta. A prebytočná voda ľahko udusí oslabené korene.

Karanténa skončila, čo ďalej?

Teploty klesajú, slniečka ubúda, a aj keď tohtoročné babie leto doprialo nám aj rastlinám, jeseň už je tu. Pre mňa bolo toto obdobie v mojich pestovateľských začiatkoch symbolom paniky – rastlinám sa prestávalo dariť, nerástli tak rýchlo ako v lete, sem-tam zožltli listy a veľakrát som nejaké nebohé kvety doslova utopila prílišnou zálievkou.

S jeseňou sa ale musíme zmieriť a rovnako ako rastliny sa jej jednoducho podvoliť. Ja som sa napríklad naučila odolávať nutkaniu polievať každý druhý deň až s dostatočným množstvom rastlín v byte – kým ich bolo pár, stále som okolo nich skákala. Teraz sa ich počet blíži k stovke, takže ich polievať doslova nestíham. A tým pádom ani prelievať. :-) K prehnanej starostlivosti na jeseň patrí aj hnojenie – rastliny prirodzene rastú pomalšie a nepotrebujú toľko prípadných živín. Takže postupne uberám, až úplne prestanem, a šetrím hnojivo na jar, bude sa hodiť.

Množenie = jar!

Na jeseň tiež prestávam presádzať a množiť. Alebo to aspoň obmedzujem. Jasné, keď nejaké kvety chradnú, presadenie s vidinou záchrany je na mieste. Ak ale chcem robiť odrezky, počkám radšej na jar, kedy sa sadenice ľahšie uchytia. A keď mi to nedá, nájdem svoju šikovnú škatuľku, ktorá mi takéto množenie v zimných mesiacoch dosť uľahčí.

Jak zazimovat kytky
Môžem vôbec niečo?

No jasné! Určite sa oplatí napríklad nájsť rastlinám vhodné stanovište – dostatočne svetlé, bez prievanu, tak akurát ďaleko od kúrenia, aby nedošlo k presúšaniu vzduchu okolo rastlín. Úplne žlté listy ostrihám, z nich už si rastlina nič moc nezoberie a ja naopak čiastočne predídem množeniu škodcov. A keď sem-tam objavím pleseň v kvetináči, postupujem tak, ako som nedávno popísala tu. co s plísní na kytkách

  1. S príchodom jesene prestávam nakupovať rastliny, hlavne vo veľkoobchodoch. Môžu byť poškodené, často majú nahnité korene a jari sa nedočkajú.
  2. Lepšie nedoliať ako preliať. Ľahšie sa zachraňujú kvietky ľahko zvädnuté, zabudnuté, ako prehnane preliate.
  3. Aj majster tesár… Však to poznáte.

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Spestrite si jeseň návštevou kamenného obchodu Tchibo a urobte si radosť čímkoľvek, čo sa vám bude páčiť. Šálkou dobrej kávy alebo praktickými pomocníkmi do vašej domácnosti.

Nájsť najbližší obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články