Práve čítate

Ľadové čaje alebo vitamínové vody

2403  
Zdieľať: 

Ľadové čaje alebo vitamínové vody

Keď sa povie ľadový čaj, vždy sa mi bohužiaľ vybaví obrázok plastovej fľaše s ochutenou cukrovou vodou. A vám zrejme tiež. A to chcem zmeniť. Je totiž toľko možností, ako si vychutnať tento nápoj bez éčok, zato s telu prospešnými látkami z byliniek a z čerstvého ovocia. Začnem bylinkami.

21. 8. 2015 2 min. čítania Kateřina Winterová
Ľadové čaje alebo vitamínové vody

Milujem bazu čiernu. Jej sušené kvety sa dajú ľahko spariť vodou a doplniť hluchavkou. Alebo stačí pokrájať ovocie s bylinkami a pridať ľad – tento nápoj sa ani nemusí variť. Ja tomuto ovocnému drinku hovorím nápoj víl. Stačí ho pár minút lúhovať a potom už len s elfmi popíjať slamkou.

No a môj súčasný studený favorit je matcha tea. Ide o druh zeleného čaju, ktorý má silnú tradíciu pitia hlavne v Japonsku. Kupujem si len originál z japonského dovozu a verte, stojí to za to. Nakopne vás teplý i studený (ten preferujem), prestanete s ním starnúť vďaka obsiahnutým antioxidantom a  možno aj schudnete. Takže na zdravie!

Bylinkový ľadový čaj 

_MG_8793

Suroviny:
sušené byliny podľa chuti
vriaca voda
bio citrón
čerstvá mäta a medovka
ľad alebo mrazené ovocie

Vriacou vodou zalejem bylinky, nechám vychladnúť a pridám na plátky pokrájaný citrón, vetvičky zelených byliniek a ľad.

 

Ovocný nápoj víl

_MG_8764

Suroviny:
čerstvé drobné ovocie (maliny, jahody, čučoriedky …)
voda
mrazené ovocie (rakytník, hrozno…)
čerstvé bylinky

Všetko ovocie pokrájame a necháme lúhovať spoločne s mrazeným ovocím a vetvičkami mäty a napríklad aj so sedmokráskami. Po pár minútach podávame.

 

Studený matcha tea 

_MG_8815

Suroviny:
na jeden pohár jedno vrecúško čaju
citrón alebo limetka pokrájané na mesiačiky alebo na plátky
ľad

Matchu najprv rozmiešame v malom množstve vody (je to totiž prášok), potom dolejem vodou a dobre premiešam, ochutím citrónom a napríklad aj mätou. Nakoniec ľadom vychladím.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články