Práve čítate

Ako predchádzať na cestách mikrospánku

2109  
Zdieľať: 

Ako predchádzať na cestách mikrospánku

Podľa interných štatistík Polície Českej republiky je mikrospánok vinníkom  900 dopravných nehôd za rok. Avšak to sú len evidované nehody a skutočné číslo môže byť ešte o niečo vyššie. Prvé pravidlo je, že mikrospánku sa nemožno len tak vyhnúť. Existujú určité triky, ako ho oddialiť, ale majte na pamäti, že vždy nás doženie.

17. 8. 2015 2 min. čítania Redakce
Ako predchádzať na cestách mikrospánku

Dovolenka je za rohom, čaká aj nás a predpokladáme, že sa na ňu všetci tešíte. Vlastne jediné, čo nám na nej vždy trochu vadí, je dlhá cesta, než dorazíme do cieľa. Letecká doprava sa síce postupne zlacňuje, ale obzvlášť na rodinnú dovolenku sa hodí všetko zbaliť  do auta a mať ho potom k dispozícii na rôzne výlety a podobne.

Lenže každý rok si cesta za dovolenkou vyžiada mnoho obetí na životoch a nespočetné množstvo dokaličených plechov. Takže nie je od veci si pripomenúť zopár známych trikov, ako sa vyhnúť mikrospánku na dlhých cestách a nedostať sa do čiernej kroniky. Možno je trochu kruté vyjadriť sa takto, ale mikrospánok je jedna z najväčších hrozieb na dlhých cestách, preto je potrebné za každú cenu mu predchádzať.

_DSC5506

Napríklad sa veľakrát odporúča, aby si pri prvom návale únavy vodič otvoril okno alebo zvýšil hlasitosť rádia. Tieto rady síce krátkodobo pomôžu, ale dlhodobo únavu poraziť nedokážu. Preto sa odporúča zastaviť na najbližšej čerpacej stanici a odpočinúť si.

A ako sa vôbec vyhnúť týmto krajným možnostiam?

1. Odpočívajte

Než vyjdeme, presne si naplánujeme prestávky. Odporúčajú sa 15-minútové prestávky každé dve hodiny.

2. Jedzte správne

Dôležitou zložkou je strava. Pred dlhou jazdou by sme nemali konzumovať tučné jedlá, lebo vyvolávajú ospalosť a únavu.

3. Vyberte správny čas

Najväčší pozor si treba dávať medzi jednou až štvrtou hodinou popoludní. A nadránom medzi druhou a šiestou. Tieto hodiny sú najnebezpečnejšie z celého dňa.

4. Pite

Pravidelne treba dopĺňať tekutiny, ideálne je mať držiak na fľašu na palubnej doske. Ale nekonzumovať energetické nápoje. Tie totiž fungujú maximálne 30 minút a potom na nás padne ešte väčšia únava ako predtým.

5. Striedať sa za volantom

Treba sa dohodnúť so spolujazdcami, ako sa budú striedať pri navigovaní. Vo dvojici sa to vždy ťahá lepšie a cesta rýchlejšie uteká. Ak sú v aute len dvaja, je lepšie vziať si so sebou spacák, vankúšik a uprostred dlhej cesty si na pár hodín oddýchnuť.

_DSC5555

Na záver ponúkame trošku menej odborné rady. Kto už niekedy šoféroval auto cestou na dovolenku, vie, že počas cesty je najdôležitejšia zábava. Keď sa počas cesty nenudíme, únava nás len tak neporazí. Takže sa nehanbite za hranie takých hier, ako je slovný futbal, rôzne hádanky alebo hry na postreh.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články