Nemôžem povedať, že by tieto „oriešky“ patrili k mojim favoritom. Som zvyknutá na vlašské a lieskové orechy z našich končín a okrem iného v mnohých klasických receptoch kešu jednoducho nenájdete. Kešu mi však veľmi chutia v ázijských jedlách a najväčším chuťovým prekvapením je pre mňa práve vynikajúci a lahodný krém z kešu.
Jeho špecifická jemná chuť sa snúbi s vanilkou a sirupom. Samotný chutí ako dezert a zmrazený ako zmrzlina. Bude skvelý aj ako náplň do tort a cukroviniek. A prečo píšem „prebudené“ kešu? V namočených semenách sa totiž vďaka vode prebudí život. Takéto semená obsahujú enzýmy, ktoré organizmu uľahčia trávenie a využitie všetkých živín, ktoré sú v semienkach, orechoch, obilí a strukovinách bohato zastúpené. A čo sa týka „orieškov“, kešu vlastne medzi orechy nepatrí. Hovorí sa im tak iba pre zjednodušenie. Kešu sú totiž jedlé nažky nepravých plodov obličkovca západného, ktorému sa hovorí „kešu jablko“. Aspoň tak sa to píše vo Wikipédii. Ja som totiž žiadny nepravý plod s nažkami bohužiaľ nevidela. Ale čo nie je, môže byť, a čo neochutnáte, to vám nezachutí! S touto múdrosťou sa tentoraz lúčim a ešte aj s tým, že viem, že kešu krém vám určite bude chutiť!
P.S. P. S. A je aj raw a to teraz letí…
Suroviny
3 až 4 hrnčeky teplej vody
1 čajová lyžička soli
2 hrsti neochutených kešu orechov
1 polievková lyžica javorového sirupu stupňa A
zopár kvapiek vanilkovej esencie
Postup
V teplej vode rozpustíme soľ. Kešu zalejeme teplou vodou, aby orechy boli ponorené. Necháme močiť aspoň 2 hodiny. Potom vodu zlejeme a kešu prepláchneme. Do mixéra vsypeme „prebudené“ kešu a zalejeme 2 ‒ 3 polievkovými lyžicami vody. Rozmixujeme a pridáme sirup, vanilkovú esenciu, môžeme pridať aj štipku soli. Mixujeme do hladka. Ak chceme inú hustotu krému, pridávame, alebo naopak, vôbec neprilejeme vodu. Ihneď konzumujeme alebo uložíme do chladničky max. na 3 dni.