Práve čítate

Lahodný kešu krém

2488  
Zdieľať: 

Lahodný kešu krém

Niektoré veci z ríše zvanej potraviny ma stále dokážu prekvapiť. Nemyslím tým novinky z ďalekých krajín, ktoré ani nevyzerajú jedlé, alebo ingrediencie, ktoré som ani nemala odvahu ochutnať. Myslím suroviny, čo chutia inak surové a inak varené, v tomto prípade „prebudené“ a rozmixované, napríklad s kvapkou sirupu. Napríklad také kešu.

3. 2. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Lahodný kešu krém

Nemôžem povedať, že by tieto „oriešky“ patrili k mojim favoritom. Som zvyknutá na vlašské a lieskové orechy z našich končín a okrem iného v mnohých klasických receptoch kešu jednoducho nenájdete. Kešu mi však veľmi chutia v ázijských jedlách a najväčším chuťovým prekvapením je pre mňa práve vynikajúci a lahodný krém z kešu.

Jeho špecifická jemná chuť sa snúbi s vanilkou a sirupom. Samotný chutí ako dezert a zmrazený ako zmrzlina. Bude skvelý aj ako náplň do tort a cukroviniek. A prečo píšem „prebudené“ kešu? V namočených semenách sa totiž vďaka vode prebudí život. Takéto semená obsahujú enzýmy, ktoré organizmu uľahčia trávenie a využitie všetkých živín, ktoré sú v semienkach, orechoch, obilí a strukovinách bohato zastúpené. A čo sa týka „orieškov“, kešu vlastne medzi orechy nepatrí. Hovorí sa im tak iba pre zjednodušenie. Kešu sú totiž jedlé nažky nepravých plodov obličkovca západného, ktorému sa hovorí „kešu jablko“. Aspoň tak sa to píše vo Wikipédii. Ja som totiž žiadny nepravý plod s nažkami bohužiaľ nevidela. Ale čo nie je, môže byť, a čo neochutnáte, to vám nezachutí! S touto múdrosťou sa tentoraz lúčim a ešte aj s tým, že viem, že kešu krém vám určite bude chutiť!

P.S. P. S. A je aj raw a to teraz letí…

20161211-kešu máslo_MG_6162

Suroviny

3 až 4 hrnčeky teplej vody
1 čajová lyžička soli
2 hrsti neochutených kešu orechov
1 polievková lyžica javorového sirupu stupňa A
zopár kvapiek vanilkovej esencie

20161211-kešu máslo_MG_6184

Postup

V teplej vode rozpustíme soľ. Kešu zalejeme teplou vodou, aby orechy boli ponorené. Necháme močiť aspoň 2 hodiny. Potom vodu zlejeme a kešu prepláchneme. Do mixéra vsypeme „prebudené“ kešu a zalejeme 2 ‒ 3 polievkovými lyžicami vody. Rozmixujeme a pridáme sirup, vanilkovú esenciu, môžeme pridať aj štipku soli. Mixujeme do hladka. Ak chceme inú hustotu krému, pridávame, alebo naopak, vôbec neprilejeme vodu. Ihneď konzumujeme alebo uložíme do chladničky max. na 3 dni.

20161211-kešu máslo _MG_7224

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články