Práve čítate

Neobvyklá torta? U nás frčí tá machová so zeleným prekvapením

14590  
Zdieľať: 

Neobvyklá torta? U nás frčí tá machová so zeleným prekvapením

Aj vy už ste niekde na internete narazili na machovú tortu a jej zelená farba vás vydesila? Nie je dôvod báť sa. Nie je jedovatá. :-) Skúste si ju upiecť podľa môjho receptu a uvidíte, že to bude láska na prvé ochutnanie.

9. 9. 2020 2 min. čítania Barbora Gorecká
Neobvyklá torta? U nás frčí tá machová so zeleným prekvapením

„Tá torta je zo špenátu? To nemôže byť dobré.“ Počula som, keď som sa ju chystala prvýkrát upiecť. Po zverejnení machovej torty na mojom Instagrame sa z nej stala mega bomba a na moje veľké prekvapenie ju piekol skoro každý. Preto som rada, že sa o recept môžem podeliť aj tu s vami.

Machová torta nielen dobre vyzerá, ale ona aj skvelo chutí. Ja ju pečiem veľmi rada, pretože kedykoľvek ju položím na stôl, tak každého hneď zaujme jej typická zelená farba. To malé tajomstvo tej zelenej farby si pre seba nechávam dovtedy, kým každý ochutná. Je super vidieť prekvapené výrazy, keď im poviem, že torta je zo špenátu.

Je špenátová chuť v torte cítiť?

Ako už viete, jej typicky zelená farba je vďaka špenátu. Nemusíte sa ale báť, v korpuse jeho chuť vôbec nie je cítiť, a aj pre nemilovníkov špenátu bude torta milým prekvapením. Korpus na machovú tortu nie je nadýchaný ako piškótový korpus, takže sa nezľaknite, keď tak nevybehne. Je trochu hutnejší, ale na jeho chuti mu to v skutočnosti neuberie. Na machovú tortu najradšej používam krém z mascarpone a tvarohu, ktorý je nadýchaný a „nezalepí“ vás ako maslové krémy.

Pre vzhľad machu zrežem hornú časť korpusu, z ktorej si po vychladnutí urobím mrveničku a nasypem ju na krém, nakoniec ho ozdobím čerstvým ovocím alebo jedlými kvetmi, aby bola torta oku lahodiaca.

Na machovej torte je super, že sa do nej môžete pustiť hneď, ako ju dokončíte. Nečaká Vás niekoľkohodinové tuhnutie v chladničke. Samozrejme, ak ju pripravujete deň vopred, je nutné ju v chladničke skladovať. Ak ju upečiete raz, verte, že ju rovnako ako ja zaradíte medzi vaše obľúbené dezerty.

Recept na machovú tortu

Príprava machovej torty vám zaberie aj s chladením asi 3 hodiny vášho času. Odmena je potom viac ako sladká.

Ingrediencie na korpus:

  • 320 g hladkej múky
  • 5 g jedlej sódy
  • Štipka soli
  • 2 vajcia
  • 250 ml cmaru
  • 200 g cukru krupica
  • 100 g baby špenátu
  • 100 g repkového oleja

Ingrediencie na krém:

  • 100 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 10 g vanilkového cukru
  • 35 g práškového cukru
  • 125 g tučného tvarohu vo vaničke

Postup – cesto:

  1. Do nádoby od mixéra alebo do vyššieho pohára si dajte olej a postupne pridávajte špenát, ktorý vždy poriadne rozmixujte.
  2. Vo väčšej mise si zmiešajte vajcia, cmar, cukor a prilejte špenát rozmixovaný s olejom. Nakoniec preosejte múku zmiešanú s jedlou sódou a soľou. Všetko pekne dohladka premiešajte.
  3. Cesto prelejte do 20 cm okrúhlej formy, ktorej dno vyložte papierom na pečenie a pečte na 175 stupňov, 45 – 50 minút (vyskúšajte špajľou, či je korpus upečený).

Postup – dokončenie:

  1. Korpus nechajte vychladnúť, vršok zrežte a odložte na neskôr.
  2. Na vychladnutý korpus si pripravte krém. Šľahačku si vyšľahajte s mascarpone, vanilkovým a práškovým cukrom. Najskôr pomaly (cca 1 minútu) a potom na najvyššie otáčky (cca 2 minúty). Mixér zase spomaľte a po lyžiciach zašľahajte tučný tvaroh. Krém dajte na pripravený korpus.
  3. Z odrezaného vršku, ktorý máte odložený, si urobte “mrveničku”, ktorou posypte pripravený krém. Ozdobte ovocím podľa chuti.
Všetko, čo sa hodí nielen na pečenie

Všetko, čo sa hodí nielen na pečenie

Šikovní pomocníci a doplnky do kuchyne nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články