Práve čítate

Rozkvitnutá focaccia – jedlo, ktoré by ste zjedli pohľadom

7759  
Zdieľať: 

Rozkvitnutá focaccia – jedlo, ktoré by ste zjedli pohľadom

Veríme, že každý sa aspoň raz určite stretol s nízkym talianskym chlebom Focaccia, ktorý je v Taliansku naozaj na každom kroku. Základný recept vychádza z použitia minima surovín, a preto ho volajú aj „chlieb chudobných“. Poďme si ho tentoraz upiecť trochu netradične!

31. 8. 2020 4 min. čítania Kitchen Story
Rozkvitnutá focaccia – jedlo, ktoré by ste zjedli pohľadom

Hovorí sa, že foccaccia je ráno to prvé, čo si Taliani máčajú do cappuccina. Je taká obľúbená, že sa s ňou v talianskej gastronómii stretnete v priebehu celého dňa. Či už sú to rôzne variácie na desiaty v podobe sendvičov, všemožne ochutené a zdobené prílohy k obedu a večeri alebo napríklad aj v sladkom prevedení.

Presne preto sme si focacciu obľúbili aj my. Ešte teplú si ju užívame len s olivovým olejom a trochou balsamicového octu. Je to skvelá chuťovka aj na posedenie pri poháriku dobrého vína. A ak niečo zostane, na druhý deň ráno si ju rozrežeme na polovicu, naplníme šunkou, syrom, čerstvými alebo sušenými paradajkami a zapečieme ju.

Recept na tyčinky

Recept na tyčinky

Upečte si okrem focaccie aj chrumkavé talianske tyčinky

Prečítať článok

Čo najradšej vmiešavame do klasického cesta

Úplne základným receptom je Janovská focaccia, ktorá je bohato potretá olivovým olejom so štipkou hrubozrnnej soli. Vďaka použitiu najzákladnejších, lacných surovín a dlhej trvanlivosti, si ju mohol dovoliť naozaj každý.

Zo základného receptu potom vychádzajú rôzne variácie.

  • Focaccia s cibuľou – chutí úžasne, keď cibuľku nadrobno nakrájate a necháte ju upiecť do sklovita na masle. Takto ju zapracujte rovno do cesta. Počas pečenia do neho cibuľa pustí veľa chuti.
  • Focaccia s olivami alebo rozmarínom či syrom – snáď najrozšírenejší variant. Tieto ingrediencie môžete, podobne ako cibuľu, zapracovať rovno do cesta, alebo nimi môžete focacciu ozdobiť pred pečením. Olivy a rozmarín môžete do cesta zľahka zatlačiť a všetko posypať syrom.
  • Focaccia so sušenými paradajkami, ktoré nakrájate nadrobno a vmiešate do cesta, je naozaj veľmi chutná. Najlepšie je, že sušené paradajky môžete pridať aj do všetkých ďalších slaných variantov.
  • Focaccia s plátkami zemiakov je jednoduchou a naozaj sýtou večerou. Tenké plátky zemiakov vyskladáte pred pečením priamo na cesto a doplníte ich troškou byliniek, korením a soľou.

Vedeli ste, že tento biely chlieb môžete podávať aj nasladko? Stačí, keď do cesta pridáte cukor a trochu mlieka. Všetko môžete doplniť ešte napríklad čokoládou, čo je náš najobľúbenejší variant.

Tohtoročný hit – rozkvitnutá focaccia

Možno už na vás niekde na internete vykukla rozkvitnutá focaccia. Stala sa tento rok skutočným trendom a my sa vôbec nečudujeme, pretože ide  o naozaj efektnú záležitosť. Vždy, keď ju naservírujeme nejakej návšteve, hostia sú nadšení.

rozkvetlá focaccia

A čo to teda je? Jedná sa vlastne o klasickú focacciu, ktorú môžete piecť v hranatej podobe na plechu, guľatú zase v panvici s žiaruvzdornou rukoväťou alebo napríklad len v rukách, keď natiahnete cesto do podlhovastého oválu. Táto focaccia ale nie je zaujímavá tvarom cesta, ale hlavne tým, že ju ozdobíte tak, aby pripomínala rozkvitnutú lúku. Nejde len o estetickú záležitosť, ale aj o pridanie mnohých ďalších chutí.

Čím takú focacciu ozdobiť? Môžete si pomôcť napríklad jedlými kvetmi a najrôznejšími bylinkami. My radi zdobíme pomocou kvetov kapucínky, pretože je naozaj krásna, patrí medzi jedlé kvety a navyše nám rastie na záhradke. :-) Ak však žiadne jedlé kvety nemáte poruke, nezúfajte. Krásne „lúčne“ zdobenie vytvoríte aj pomocou zeleniny, ktorú určite máte doma. Veľmi pôsobivo vyzerajú plátky červenej cibule, špargľa, paprika, sladké zemiaky, paradajky, kúsky cesnaku, ale napríklad aj šampiňóny, cuketa či baklažán. Fantázii sa medze nekladú.

Kde berieme inšpiráciu na zdobenie?


Vy sa môžete inšpirovať našou focacciou, ale pokiaľ by ste radi vytvorili ešte farebnejší variant s použitím rôznych druhov zeleniny, môžete nakuknúť napríklad sem.

Recept na rozkvitnutú focacciu

Poďte sa pustiť do pečenia! Nie to veľa práce a „wow efekt“ bude zaručený! Z uvedených ingrediencií získate focacciu pre 4 – 6 stravníkov. Na prípravu si vyhraďte asi 20 minút, ale počítajte ešte s časom na kysnutie cesta (60 – 90 min) a pečenie.

Ingrediencie:

  • 630 g hladkej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 15 g soli
  • 10 g cukru
  • 400 ml vody
  • 56 g panenského olivového oleja na pokvapkanie
  • hrubozrnná soľ na posypanie
  • zmes byliniek alebo zeleniny na zdobenie (my sme použili kvety kapucínky a nechtíka lekárskeho, fenikel, tymián, rozmarín)

Postup:

  1. Do menšej misky nadrobte čerstvé droždie, pridajte štipku múky, cukru a zalejte vlažnou vodou. Nechajte vzísť kvások.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku, soľ, cukor. Pridajte vodu, olivový olej, kvások a dobre premiešajte.
  3. Vytvorené cesto dobre premieste, aspoň 10 minút. Robotom, alebo aj ručne.
  4. Prikryte cesto fóliou a nechajte na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť (alebo v chladničke cez noc).
  5. Rúru rozohrejte na 200 ° C, program teplý vzduch. Plech vyložte papierom na pečenie, ľahko pokvapkajte olivovým olejom a vykysnuté cesto na plech vyklopte.
  6. Roztiahnite alebo rozvaľkajte cesto na celý plech. Pokvapkajte olivovým olejom, navrch pridajte štipku hrubozrnnej soli a všetky bylinky položte na cesto. Ľahko ich zatlačte do cesta.
  7. Prstami vytvorte v ceste jamky. Dajte piecť do rúry na 30 minút do zlatista. Po vytiahnutí z rúry nechajte aspoň trochu vychladnúť.

Či už si focacciu vychutnáte hneď na raňajky namiesto chleba, alebo plnenú na slano v podobe sendviča, či cez obed ako prílohu k jedlu namiesto klasickej bagety, veríme, že si ju zamilujete rovnako ako celé Taliansko.

Výbava nielen na pečenie

Výbava nielen na pečenie

Vyberte si šikovných pomocníkov na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články