Práve čítate

Slovenská ryba nesmrdí! Pripravte sladkovodné ryby tak, že sa po nich zapráši

2007  
Zdieľať: 

Slovenská ryba nesmrdí! Pripravte sladkovodné ryby tak, že sa po nich zapráši

Tiež často od okolia počúvate, že naše ryby nie sú dobré? To je veľký omyl. Sú to tie najčerstvejšie, ktoré u nás môžeme zohnať a záleží len na nás, ako sa popasujeme s ich prípravou. Vyskúšajte naše tipy a pripravte si sladkovodnú rybu tak, že bude chutiť aj tým, čo vopred hlásajú, že majú radšej lososa.

25. 9. 2020 5 min. čítania Kitchen Story
Slovenská ryba nesmrdí! Pripravte sladkovodné ryby tak, že sa po nich zapráši

Rybacie mäso patrí od nepamäti do našej kuchyne a naše prababičky ich servírovali oveľa častejšie, ako to robíme dnes. Podľa odborníkov by mal dospelý človek skonzumovať okolo 17 kg rýb za rok a to sa nedeje ani zďaleka. Na Slovensku sa zje približne 5,5 kg rýb a z toho iba 1, 8 kg rýb sladkovodných. Skúste si sami spomenúť, kedy naposledy ste jedli slovenskú rybu. Budem dúfať, že vaša odpoveď nebude na Vianoce. :-)

My sa doma snažíme jesť ryby pravidelne, morské aj sladkovodné, ale či ich zvládneme zjesť odporúčané množstvo, to si úplne istá nie som. To, že slovenské ryby nepatria práve na vrchol našich jedálničkov tu asi veľmi rozoberať nemusím. Ale prečo je to tak? Poďme si povedať, aké výhody majú naše sladkovodné ryby.

Slovenskú rybu môžete mať na tanieri čerstvejšiu

My si občas po rybu radi zájdeme do rybárstva, alebo ju dostaneme od kamarátov rybárov. Z toho potom máme najväčšiu radosť, pretože taká ryba zaručuje najväčšiu čerstvosť. Ale nebojte sa, aj keď sa po rybu vydáte na trhy alebo do supermarketu, stačí sa držať pár pravidiel a nikdy nepochybíte.

  1. Pozrite sa rybe do očí, ak sú kalné a zapadnuté, niečo nie je v poriadku.
  2. Dotknite sa ryby prstom (môžete cez sáčok alebo rukavicu, aby ste sa nedotýkali mäsa na predaj) – mäso by sa malo rýchlo vracať do pôvodného tvaru a nemala by tam zostať preliačina.
  3. Koža čerstvej ryby by mala byť lesklá a pevne napnutá.
  4. Vyhnite sa rybám so šedými alebo bledými žiabrami. Tie musia byť ružové alebo do červena.

Zdravo sa najeme a podporíme slovenský trh

Veľkou výhodou domácich rýb je, že pochádzajú z kvalitného prostredia našich rybníkov. Doma sa totiž vo všeobecnosti snažíme preferovať to, čo pochádza z našej krajiny.

Veríme, že podpora slovenského trhu a regionálnych predajcov je v dnešnej dobe ešte dôležitejšia. Nielenže podporíte našich rybárov, ale zase sa vraciame k už spomínanej čerstvosti. Slovenská ryba na tanier jednoducho necestuje cez „pol zemegule“.

Ako filetovať rybu?

Okrem kapra a pstruha, teda rýb, ktoré sa u nás konzumujú najviac, sa nebojte skúsiť napríklad aj zubáča, amura alebo šťuku. Z okolia vieme, že veľa ľudí od konzumácie rýb odradia kosti a samotné spracovanie ryby. V pár krokoch vám poradíme, ako ju správne nafiletovať.

  1. Rybu osušte alebo použite utierku, aby ste ju mohli chytiť a nešmýkala sa vám pod rukami.
  2. Ak má šupiny, nožom smerom od seba rybu šupín zbavte. Dobre opláchnite.
  3. Použite ostrý filetovací nôž, aby vám filetovanie išlo od ruky.
  4. Rybu narežte šikmo tesne za hlavou až dole.
  5. Pokračujte pozdĺž chrbtice dlhými ťahmi cez rebrá až k chvostu. Nôž stále ľahko pritláčajte k chrbtici, aby na filete bolo čo najviac mäsa a vytvorte filet.
  6. Opakujte s druhou stranou.
  7. Odrežte plutve a pomocou pinzety vyberte všetky kosti.

filetování pstruha

Filety používame vždy s kožou – mäso zostane šťavnatejšie a lepšie počas úpravy drží pokope. Ak sa jej ale budete chcieť zbaviť, nožom zájdite tesne medzi kožu a mäso, pritláčajte nôž naplocho ku koži, kožu si priťahujte a potom odrežte.

Recept na pstruha s krémovou paradajkovou omáčkou

Už viete filetovať, tak si poďte pripraviť filety zo pstruha tak, ako ich máme najradšej my. Chutia skvelo, uvidíte! Príprava tohto receptu vám zaberie asi 30 minút a ingrediencie vystačia na dve porcie.

recept pstruh

Ingrediencie na omáčku:

  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica pretlaku
  • 250 g mix paradajok
  • 50 ml bieleho vína
  • 150 ml smotany
  • 100 g čerstvého špenátu
  • soľ, čierne korenie, cukor
  • šťava z citróna
  • 3 vetvičky tymianu
  • 1 lyžica slnečnicového oleja

Ingrediencie na pstruha:

  • 2 filety pstruha
  • 2 vetvičky tymianu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžice slnečnicového oleja
  • 2 lyžice masla
  • soľ

Postup:

  1. Rozohrejte stredne veľkú panvicu s 1 lyžicou oleja.
  2. Šalotku a cesnak zbavte šupky a nakrájajte na drobno. Na panvici najskôr orestujte šalotku, potom na chvíľu pridajte cesnak. Pridajte pretlak a ľahko orestujte.
  3. Paradajky umyte, rozkrojte na polovice, väčšie kúsky na štvrtky. Potom dajte na panvicu a zalejte bielym vínom. Keď sa vyparí všetok alkohol, stiahnite plameň na minimum.
  4. Pridajte smotanu, čerstvý špenát a nechajte zavädnúť.
  5. Dochuťte soľou, čiernym korením, štipkou cukru a zakvapnite trochou citróna. Nakoniec zbavte tymian stonky a pridajte do omáčky.
  6. Na inej panvici rozohrejte olej, pridajte tymian, ľahko roztlačené strúčiky cesnaku a nechajte olej prevoňať.
  7. Filety pstruha rozkrojte na polovicu a osoľte. Položte na rozohriatu panvicu kožou dole a ľahko filet rukou vždy pritlačte na panvicu, aby sa hneď neskrútil. Na miernom plameni opekajte dozlata.
  8. V polovici opekania pridajte maslo. Hneď ako sa rozohreje, lyžicou ho naberajte a polievajte ním rybu. Servírujte v hlbokom tanieri.

Rybu nie je treba na panvici otáčať. Polievaním horúcim maslom sa ryba dostatočne prepečie. Vďaka tomu nebude filet ryby suchý.

Naše tipy, ako pripraviť rybu čo najlepšie

Pri príprave rýb je potrebné brať ohľad na to, že majú veľmi jemné a krehké mäso, preto ho odporúčame dochutiť iba soľou, bylinkami a citrónom. Z byliniek sa najviac hodí kôpor, tymian, hladkolistý petržlen a estragón. Ryby by sa mali upravovať šetrne, a nie príliš dlhý čas, aby sa zachovala šťavnatosť a prirodzene jemná chuť mäsa.

  • Varenie – z rýb môžete pripraviť najrôznejšie polievky a napríklad aj guláš. Oproti iným druhom mäsa, ryba nepotrebuje dlhú prípravu.
  • Vyprážanie – rybu obaľte v trojobale a nebojte sa strúhanku dochutiť bylinkami. Vyprážajte ideálne na repkovom oleji, ktorý je tepelne stabilný.
  • Grilovanie – nikdy nepokladajte rybu priamo na gril. Ideálne si zadovážte špeciálny rošt na ryby, vďaka ktorému sa mäso nepripáli a ľahko sa obracia.
  • Pečenie – pri príprave na panvici ukladajte filet kožou nadol a vyhnite sa zbytočnému manipulovaniu. Rybu nie je potrebné otáčať a stačí na panvicu pridať maslo, ktorým potom rybu polievate. Tak ako v našom recepte. Ak budete chcieť piecť rybu v celku, odporúčame prípravu v rúre. Čas pečenia závisí od druhu a veľkosti ryby.
  • Prílohy – k rybám sa vo všeobecnosti hodia ľahké prílohy ako šaláty, grilovaná zelenina alebo dusený špenát. Namiesto zemiakovej kaše skúste pripraviť hráškovú.
Všetko, čo sa hodí v kuchyni

Všetko, čo sa hodí v kuchyni

Nájdite si šikovných pomocníkov na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články