Práve čítate

Tri návody na maľovanie na tričká nielen s deťmi

3221  
Zdieľať: 

Tri návody na maľovanie na tričká nielen s deťmi

Deti milujú maľovať na oblečenie, ktoré potom môžu nosiť alebo venovať ako darček. Vyskúšajte jeden z našich návodov. Veríme, že sa budú baviť nielen deti, ale aj vy, dospelí.

18. 12. 2020 5 min. čítania Denisa Charvátová
Tri návody na maľovanie na tričká nielen s deťmi

Ako ubúda denné svetlo, večery odhrýzajú z popoludnia stále väčší kus. Pre deti príchod zimy znamená, že hry sa skôr presúvajú za dvere domovov. Ak im chcete domácu zábavu aspoň trochu okoreniť, výroba trička je ideálna hneď z dvoch dôvodov. Jednak je to zábavná tvorivá činnosť, robená rukami, ktorá rozvíja fantáziu, a jednak na konci vznikne možno aj pekný vianočný darček pre kamarátov alebo príbuzných. Ako na to, si ukážeme hneď v troch variantoch. A nebojte sa, batikovať sa tentokrát nebude!

Tvorenie s najmenšími

Keďže najradšej tvoríme celá rodina spoločne, snažím sa vždy hľadať možnosti, ako zapojiť aj najmladších členov domácnosti. Prvý variant môžeme preto brať ako odrazový mostík v tvorbe tričiek a základ k ďalším postupom tvorenie.

Čo budete potrebovať:

  • Biele bavlnené tričko/plátennú tašku
  • Tvrdý kartón/dosku/plast
  • Fixky na textil
  • Fúkacie fixky na textil
  • Pečiatky na textil (príp. potreby na výrobu vlastných pečiatok)
  • Fantómovú fixku
  • Transferovú fixku
  • Lepidlo na textil
  • Nity a hotfix kamienky
  • Štrasové kamienky
  • Trblietky

Nezabudnite na pracovný odev

Počítajte s tým, že pri práci s farbami na textil je potrebné deti obliecť do starého oblečenia, na ktorom vás nebude mrzieť prípadná šmuha, čo už nepôjde vyprať. To už je ale riziko výroby.

Tričko, na ktoré budete maľovať, si vopred vyperte a pre ľahšie kreslenie aj vyžehlite. Potom doň vložte kus kartónu alebo plastovú doskou na krájanie, aby sa vám kresba neprepila na druhú stranu trička. Hlavne menšie deti majú tendenciu na fixky dosť tlačiť. Aby sa tričko nešmýkalo, upevnite kartón za ramená napríklad kancelárskymi sponkami.

Ako na to?

Naše deti veľmi rady pečiatkujú. Máme síce veľa kupovaných pečiatok, ale tvorenia nie je nikdy dosť, a tak sme sa rozhodli vyrobiť si aj pár vlastných. Všetci určite poznáte zemiakovú metódu, ale rovnako dobre sa dá použiť aj hubka alebo pečiatky vyrezané z gumy. Na prenos na tričko poslúžia fixky. Keď gumu dôkladne a rovnomerne nafarbíte, stačí rýchlo otlačiť a je to. S kupovanými pečiatkami je princíp rovnaký. Ak nechcete vytvárať koláže na ploche trička, môžete pečiatkami ozdobiť napríklad len lemovanie rukáva alebo pri krku. Na rukávy sa hodia aj fúkacie fixky.

Keď maľujeme samotnými fixkami, vždy je lepšie začať obrysom želaného obrázku, nechať farby zaschnúť a až potom sa pustiť do vyfarbovania, aby sa vám do seba farby zbytočne nevpíjali. Na predkreslenie motívu je skvelá fantómová fixka. Väčšinou totiž zmizne po 24 hodinách (niektoré typy po troch až štyroch dňoch) alebo po prvom vypraní a na tričku zostane len výsledný obraz.

Aj keď ste nedostali výtvarný talent do vienka, nezúfajte. Stačia vám tri kúzelné veci: transferová fixka, papier na pečenie a žehlička. Vyberte si motív, ktorý si prajete preniesť na tričko. Položte naň  papier na pečenie a obkreslite transferovou fixkou. Pokreslenú stranu následne priložte na tričko a prežehlite. Výsledok stačí len vyfarbiť.

A to najlepšie na záver. Ak aj vaše malé princezné milujú všetko, čo sa trbliece a blyští, môžete výsledný obrázok (alebo pečiatky) dozdobiť nažehľovacími nitmi alebo hotfix kamienkami, prípadne prilepiť štrasové kamienky lepidlom na textil. Trblietky jednoducho nasypte na nanesené lepidlo, opatrne vtlačte a prebytočné množstvo sklepnite. Princezná tak bude mať korunku s naozajstnými diamantmi a kúzelné šaty ako z rozprávky.

Ak  nechcete vyrábať len tričko, rovnako dobre sa dá s deťmi maľovať aj na plátenné tašky, ktoré urobia radosť napríklad babičkám.

Práca so šablónami

Druhá metóda výroby trička využíva šablóny. Práca s nimi je jednoduchá a výsledok vás milo prekvapí.

malování na trička

Čo budete potrebovať:

  • Biele bavlnené tričko
  • Tvrdý kartón/dosku/plast
  • Fúkacie fixky na textil alebo farby na textil
  • Samolepiace tapety/etikety/lepenku
  • Nožnice
  • Hubku
  • Papier na pečenie
  • Žehličku

Ako na to?

Rozmyslite si, aký tvar by vaša šablóna mala mať, respektíve aký obrázok chcete na tričko preniesť. Pre menšie deti je lepší obrys bez väčších detailov, pretože o nejakej striedmosti v nanášaní farby u nich nemôže byť reč, takže by sa vám šablóna mohla ľahko zničiť alebo rozmočiť. Ponúkajú sa motívy žralokov, áut, dinosaurov, motýlikov, kvetín alebo aj jednorožcov.

Ako pracovať so šablónou?

Šablónu najľahšie vytvoríte z výkresu a prilepením na tričko. Pre lepšie upevnenie (a tým aj ľahšiu následnú prácu) sú ale dobré aj samolepiace tapety či etikety.

Na pripravenú šablónu si predkreslite obrázok. Majte na pamäti, že aj materiály, ktoré máte doma, môžu nájsť nové využitie. Nám napríklad z niekdajšej renovácie zostal kúsok samolepiacej tapety, ktorý skvelo poslúžil ako materiál na šablónu. Stred šablóny vystrihnite a celý zvyšok, teda obrys, následne nalepte na vybraté miesto na tričku.

Ďalší krok sa týka farieb na textil. Ako nástroj domácim umelcom bohato postačia prsty alebo kúsok hubky. Farby nanášajte ťapkaním (alebo fúkaním, ak pracujete s fúkacími fixkami), kým nebude vystrihnutá plocha šablóny celá zafarbená. Keď farby zaschnú, šablónu opatrne odstráňte. Výsledkom bude krásne melírovaný obrázok.

Metóda sa dá samozrejme aj otočiť, ak zo šablóny nalepíte na tričko iba vystrihnutý stredový obrázok a zafarbíte tričko okolo. Napríklad v odtieňoch dúhy.

Ak si na tričko rovnomerne nalepíte pásiky lepenky, môžete si takto ľahko vyrobiť aj pruhovaný vzor.

Pozor! Väčšina farieb potrebuje na záver zafixovať teplom, aby boli trvácnejšie pri praní. To spravíte buď jednoducho žehličkou cez papier na pečenie (ten je dôležitý, pretože ochráni žehličku pred natavením farieb). Niektoré druhy farieb je možné zapekať aj v rúre, ale v takom prípade odporúčam opatrnosť, aby sa pekná kratochvíľa s deťmi zrazu nezmenila na návštevu hasičov.

Tričko, ktoré svieti

Vedeli ste, že existujú aj farby na textil, ktoré svietia v tme? Tými zaručene urobíte radosť starším deťom.

Čo budete potrebovať:

  • Biele bavlnené tričko
  • Tvrdý kartón/dosku/plast
  • Farby na textil svietiace v tme
  • Hubku
  • Lepiacu pištoľ
  • Papier na pečenie
  • Žehličku

Ako na to?

Tričko poriadne napnite a lepiacou pištoľou naň namaľujte obrázok alebo nápis. Umiestnenie je na vás, bežne sa používa spodná hrana trička alebo doprostred na prsia. Po nanesení nechajte lepidlo poriadne vychladnúť. Následne zoberte farby na textil so svetelným efektom a celý obrázok alebo nápis aj jeho okolie poťapkajte pomocou hubky. Psychedelickým fantáziám farebných kombinácií sa medze nekladú. Farby môžete nanášať dostratena alebo z nich vytvoriť nejaký tvar, ale keď zaschnú, zlupnite lepidlo. Na jeho mieste vám vnikne biele miesto. Pomocou papiera na pečenie farby opäť zažehlite. Zostáva len počkať do tmy.

Tričko môžete ozvláštniť aj prestrihmi, buď z bokov alebo na chrbte. Radšej zvoľte len jeden variant, aby z trička niečo zostalo. Na bokoch môžete prestrihať pravidelné rebrovanie, pričom na chrbte si vymerajte štyri pruhy široké 1 cm. Tieto pruhy vystrihnite a potom ich rozstrihajte na kratšie časti, zhruba 5 cm dlhé. Zvyšné širšie pruhy, ktoré zostali na chrbte trička, uprostred obmotajte vystrihnutými tenkými prúžkami. Keď domotáte prúžok na koniec, prilepte ho k sebe lepidlom na textil. Vzniknú vám tak akési mašličky.

Pri všetkých troch spôsoboch, ktoré sme si ukázali, môžete podľa ľubovôle kombinovať či zamieňať jednotlivé techniky. Cez lepidlo sa dá fúkať aj fúkacími fixkami, šablóny môžete zdobiť kamienkami, svietiacimi farbami môžete pečiatkovať. Základom a stredobodom každého tvorenia je predovšetkým rozmanitosť.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, zábavu si s deťmi užijete zaručene. A či už tričko vyrobíte pre seba alebo niekomu ako darček, radosť budú mať nakoniec všetci.

Urobte radosť vašim najmenším

Urobte radosť vašim najmenším

Oblečenie, hračky aj doplnky do izbičky nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články