Práve čítate

Vyrobte s deťmi rastúce farby a maľujte obrazy, ktoré po zapečení vyrastú do 3D tvaru

11472  
Zdieľať: 

Vyrobte s deťmi rastúce farby a maľujte obrazy, ktoré po zapečení vyrastú do 3D tvaru

Aj keď moja dcéra by najradšej stále hrala počítačové hry, našťastie ju baví aj kreatívne tvorenie. Každú voľnú chvíľu niečo vyrába a hlavne často maľuje. Máme doma nespočetné množstvo druhov pasteliek, farieb a štetcov, a preto som sa rozhodla vyskúšať návod, na ktorý som nedávno narazila na internete. Maľovanie rastúcimi farbami dcéru naozaj prekvapilo a zatiaľ ju neomrzelo.

6. 1. 2021 3 min. čítania Marta Syczewska
Vyrobte s deťmi rastúce farby a maľujte obrazy, ktoré po zapečení vyrastú do 3D tvaru

Úprimne povedané – keď som nápad na výrobu rastúcich farieb videla prvýkrát, veľmi som tomu neverila. Hlavnou prísadou je totiž múka a z tej doma pečieme keď tak sušienky, chlieb alebo žemličky… ale že by s jej pomocou mohli deti tvoriť malé umelecké diela? O to vtipnejšie mi to znelo, keď som sa dočítala k bodu, kde sa výsledný obrázok dokonca zapeká v rúre, presne ako tie spomínané sušienky. Nedalo mi to a išli sme to skúsiť. Nakoniec to bola vážne zábava a keď som videla, ako veľmi toto múkové tvorenie dcéru bavilo, zaradila som rastúce farby do nášho stáleho umeleckého repertoáru. Rada sa s vami o návod podelím, skúste to tiež!

Vyrobiť rastúce farby je hračka!

Keď s dcérou niečo vyrábam, mám rada ľahký postup, pretože pri zdĺhavých procedúrach veľmi často nevydrží. To rastúce farby splnili na jednotku.

Budete potrebovať:

  • Potravinárske farby
  • Vodu
  • Múku
  • Soľ
  • Štetce
  • Výkres
  • Nôžnice

Postup:

  1. Múku, vodu a soľ zmiešajte v rovnakom pomere.
  2. Dobre premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky.
  3. Hmotu rozdeľte do niekoľkých malých mištičiek a každú zafarbite inou farbou.
  4. Výkres nastrihajte na menšie kusy, aby sa neskôr vošiel do mikrovlnnej rúry.

Máme farby, ideme maľovať!

Vyrobenou zmesou maľujte na papier všetko, čo vám napadne – kvetinky, srdiečka, bodky, zvieratká… fantázii sa medze nekladú!

Farbou nešetrite. Hotové umelecké dielo vložte do mikrovlnnej rúry a na vysoký výkon (na našej mikrovlnke je to stupeň 3) nechajte zapekať asi 2 minúty. Ak budete maľovať tenšou vrstvou hmoty, postačí na zapekanie kratší čas. Všetko vyskúšajte na prvom obrázku a potom si už čas zapekania sami prispôsobíte.

Pri našom tvorení sme bodky zapekali asi minútu, kým mačička potrebovala viac ako dve minúty. Zdá sa to ako krátka chvíľka, ale my sme pri prvom obrázku boli také zvedavé na výsledok, že nám čakanie pripadalo úplne nekonečné. :-) Ale oplatilo sa! Výsledok bol totiž naozaj kúzelný. Farby sa v mikrovlnnej rúre premenili na 3D vzory a z obyčajných obrázkov vznikli naozaj originálne kúsky.

Na týchto domácich farbách ma okrem ich kúzelného efektu a ľahkej prípravy z dostupných surovín baví hlavne to, že neobsahujú žiadnu chémiu a sú pre deti úplne bezpečné. A to šťastie v detských očiach je čerešničkou na torte.

obrazki 3D

Je to skvelá zábava pre malých aj veľkých

Menším deťom samozrejme vždy z bezpečnostných dôvodov asistujte, ale ak máte staršie deti, môžete ich pokojne nechať tvoriť na vlastnú päsť. Verte mi, že to zvládnu a bude ich to baviť. Moja sedemročná dcérka, starostlivo počúvajúca všetky povely :-), bez problémov farby vyrobí bez mojej pomoci. Ja pre prípad potreby zostávam nablízku, ale väčšinou ma ani nepotrebuje.

Keď nám farby zostanú, zatvoríme ich do krabičky a necháme v chladničke napríklad na ďalší deň. Tak veľa zábavy a krásnych obrázkov!

Doplnky a nábytok do izbičky

Doplnky a nábytok do izbičky

Vyberte vybavenie do detského kráľovstva na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články