Práve čítate

Osem tipov na zábavu s plastelínou, pri ktorej sa aj deti niečo nové naučia

6373  
Zdieľať: 

Osem tipov na zábavu s plastelínou, pri ktorej sa aj deti niečo nové naučia

Tvorenie z plastelíny je hlavne zábava a využívame pri nej vlastnú fantáziu. Niekedy sa ale hodí mať v zálohe pár tipov, ktoré prinesú ešte väčšiu zábavu alebo nám zábavu premenia na školu hrou.

14. 11. 2020 4 min. čítania Lucie Zimová
Osem tipov na zábavu s plastelínou, pri ktorej sa aj deti niečo nové naučia

Úplne si vybavujem modelovaciu hmotu, ktorú sme mali doma, keď som bola malá. Bola taká tvrdá, že som ju musela poriadne prepracovať rukami aspoň 10 minút, aby vôbec bola tvárna a ani tak to nebolo úplne ono. Tiež si na to spomínate? :-) Dnes na trhu zoženieme rôzne druhy plastelíny, ktoré sú krásne mäkučké a dajú sa kúpiť aj hotové sety s príslušenstvom. Podľa mojich skúseností z nich však väčšinou nevyužijete všetko a pritom doma máte určite veľa vecí, ktoré urobia hru s plastelínou zábavnejšou.

Modelovanie zabaví, ale dokáže aj rozvíjať

Miesenie hmoty je veľmi uvoľňujúce a pomôže deťom zbaviť sa svalového napätia, čo môže mať neskôr vplyv aj na písanie. Navyše si pri miesení precvičia jemnú motoriku (tvarovanie, vytláčanie, pinzetový úchop) a popustia uzdu svojej fantázii.

Čo sa týka veku, tak prvé zoznámenie s plastelínou môže prebehnúť už okolo 18 mesiaca, ale je to samozrejme veľmi individuálne. Samotné tvorenie vyžaduje sústredenosť a predstavivosť, preto je vhodné, aby deti mali na hranie s plastelínou priestor a pokoj. Ja vždy deťom pripravím materiál a pomôcky a dám im voľnost v tvorení.

Modelovať bez plastelíny? Aj to vieme!

Keď sa chcete pustiť do tvorenia, ale nemáte práve plastelínu poruke, môžete seba aj deti zabaviť pomocou iných druhov hmoty.

Použiť môžete slané cesto, to si doma vytvoríte raz-dva skoro vždy. Staršie deti väčšinou dosť baví keramická hlina. U nás sa osvedčila tá samotvrdnúca, ktorá sa po čase premení napríklad na malú sošku. Deti z nej rady vyrábajú aj darčeky pre kamarátov alebo členov rodiny. Plastelínu si dokonca môžete vyrobiť aj doma – potrebujete na to len pár základných surovín, ktoré určite nájdete aj vo svojej kuchyni.

Prečítajte si návod na to, ako doma vyrobiť plastelínu za pár minút.

Osem tipov na zábavu s plastelínou

Na hru s plastelínou väčšinou netreba žiadne návody a stačí nechať pracovať fantáziu. Niekedy sa ale hodí mať v rukáve pár tipov pre prípad, že sa nápady minú. Tieto sú moje najobľúbenejšie:

1. Sušienky a muffiny z plastelíny

Najčastejšie vykrajujeme rôzne tvary, ktoré deťom pripomínajú pečenie medovníkov. Využívame formičky z kuchyne, ideálne tie plastové, ktoré nie sú v porovnaní s tými kovovými také ostré. Vykrojený tvar alebo muffin si vždy ozdobíme. Na zdobenie využívame väčšinou veci, ako sa hovorí, „čo dom dal“. Farebné kamienky, plastové oči, gombíky, chlpaté drôtiky, nastrihanú slamku, koráliky, prírodné dekorácie ulovené na prechádzkach (paličky, kamienky), flitre, cestoviny (neuvarené) apod.

2. Tréning motoriky pri navliekaní

jak na modelínu

Keď už som hovorila o cestovinách – špagety využívam aj na tréning jemnej motoriky. Jednu (neuvarenú) špagetu zapichnem do podstavca z plastelíny a nechám deti, aby na ňu navliekali napríklad cereálie v tvare malých prstienkov, krúžkov.

3. Ploché odtlačky a plastelínové maľovanie

Ďalšou obľúbenou činnosťou s plastelínou je u nás otláčanie rôznych vecí do plastelíny. Z tej si najskôr pomocou valčeka urobíme placku a potom môže začať zábava. My využívame aj valček na sušienky, v ktorom sa dajú vymieňať nástavce a tak získame vždy iný vzor. Do plastelíny otláčame aj stopy zvieratiek (môžete využiť napríklad figúrky dinosaurov), tvarov/čísel/písmen z vkladačiek, magnetky alebo pečiatky. Do plastelíny môžete tiež kresliť – pomocou špáradla alebo vidličky.

4. Plastelínové „špagetky“

Náš Samko úplne zbožňuje výrobu „špagetiek“,  ako on hovorí. Na ich výrobu potrebujete len lis na cesnak a šikovné ručičky. Nenaplňujte lis plastelínou úplne doplna a pred každou ďalšou várkou z neho vždy vyberte všetky zvyšky plastelíny, inak vám to pôjde veľmi ťažko. Keď chcete výtvory ďalej využiť, môžete z nich robiť vlasy panáčikom alebo napríklad pichliače pre ježkov.

5. Precvičovanie krájania a strihania

Na plastelíne si môžu deti skvelo precvičiť krájanie a strihanie – stačí urobiť z plastelíny „hada“ a môžete začať. Táto aktivita sa dá spojiť aj s učením počtov. Deti si môžu vymodelovať čísla a k nim potom priradiť príslušný počet nakrájaných kúskov. Plastelína sa strihá veľmi ľahko, takže to pôjde aj tým úplne najmenším a postačia im detské plastové nožničky.

6. Učenie farieb, písmen a tvarov

jak na modelínu

Plastelína sa dá využiť aj na učenie farieb, písmen, čísel alebo tvarov. Na učenie farieb stačí použiť samotné krabičky od plastelíny, ktoré majú väčšinou farebné viečko, takže deti sa tak môžu pri jej upratovaní učiť párovanie farieb. Tvary môžu deti vykrajovať a ukladať ich na učiace podložky (viď nižšie) alebo ich samy tvoriť.

My doma máme magnetky v tvare písmen (použiť môžete aj písmená z vkladačky), ktoré otláčame do plastelíny a tvoríme tak rôzne slová. Písmená môžu ale deti z plastelíny tvoriť podobne ako aj čísla. Na tieto účely nájdete veľa predlôh aj na Pintereste – tie si môžete zalaminovať alebo dať do priehľadnej fólie a poslúžia vám opakovane ako skvelá pomôcka. Prípadne môžete, ako ja, využiť stránku z pracovného zošita pre deti.

7. Rozpoznávanie emócií

jak na modelínu

A ako sa dajú pomocou plastelíny učiť emócie? Jednoducho vytvárajte z plastelíny rôzne tváre: veselé, naštvané aj smutné a rozprávajte sa s deťmi, čo ich dokáže rozveseliť alebo naštvať a ako sa pritom tvária.

8. Plastelínová výzva

jak na modelínu

Ak chcete namotivovať do hry s plastelínou aj staršie deti, tak sa pusťte do nejakej výzvy. My sme so Samkom skúšali postaviť čo najvyššiu hradbu z plastelíny a sklenených guľôčok, veľmi nás to bavilo a navyše je hotový výtvor krásnou dekoráciou. Videla som aj vežu postavenú z plastelíny a gombíkov, do tej sa určite pustíme nabudúce.

Ako si poradiť s plastelínou, ktorá stvrdla?

Niektoré druhy plastelíny na vzduchu tvrdnú. Ak tiež takú máte doma, určite sa vám to, rovnako ako našim deťom, niekedy tiež stalo. Stačí, keď krabička zostane zle zatvorená a je „vymaľované“.

Zatvrdnutú plastelínu nemusíte hneď vyhadzovať. Mám pre vás jednoduchý trik, ako ju znovu vrátiť do hry. Urobte z plastelíny placku a tú vložte medzi navlhčené (vytlačte z nich prebytočnú vodu) papierové utierky (môžete použiť aj vreckovku, ale tá má tendenciu sa na plastelínu prilepiť). Takto zabalenú plastelínu potom vložte do uzatvárateľného sáčku.

Počas nasledujúcich 2 3 hodín absorbuje plastelína vodu a bude znovu mäkká a tvárna. Po vybratí sa vám plastelína možno bude zdať trošku „osliznutá“, ale stačí ju chvíľku miesiť a bude zase ako nová.

Dúfam, že sme vás navnadili stráviť pekné popoludnie s plastelínou a prajeme vám príjemnú zábavu. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články