Práve čítate

Návrat do práce? Mama je najlepší zamestnanec, len o tom často nevie

2543  
Zdieľať: 

Návrat do práce? Mama je najlepší zamestnanec, len o tom často nevie

Do práce sa čiastočne vraciam zase asi rok po pôrode. Pri prvom dieťati to bolo milé spestrenie dúhou zaliatych dní. Pri druhom skôr vykúpenie z väznice Shawshank. Pocit som mala ale v oboch prípadoch podobný: panebože, veď ja už nič neviem!

2. 8. 2021 3 min. čítania Anna Hrábková
Návrat do práce? Mama je najlepší zamestnanec, len o tom často nevie

Na začiatok je nutné povedať, že pracujem v marketingu, kde sa zamestnanci a trendy často menia s ročným obdobím. Alebo aspoň taký máte pocit, keď pozorujete z diaľky cez displej telefónu firemné Instagramy, kým na vás visí strapec detí a vaša mozgová kapacita stačí tak na stavbu osemdesiateho autíčka z lega alebo konverzáciu o krtkovi a pande.

Pre mňa osobne je možnosť kombinovať prácu a deti dôležitá. Zhruba po roku mi začne chýbať pracovné prostredie, mentálne výzvy a napríklad aj možnosť hlboko sa ponoriť do jednej jedinej činnosti. Skúsila som rôzne strihy, od drobnej práce raz za 14 dní, cez prácu počas víkendov a po večeroch, až som sa dopracovala k súčasnosti: s manželom máme prácu aj deti cirka napol. Tri dni pracuje on, dva dni ja. S deťmi nás to baví a z rôznych dôvodov zatiaľ veľmi nevyužívame stráženie ako škôlky, jasle alebo prarodičov. Bolo pre nás teda dôležité nájsť strih, v ktorom budeme spokojní všetci 4.

Šok č. 1: v práci sa až tak veľa nezmenilo

Najväčšie nervy boli prvý mesiac. Kým sa mi podarilo vychytať spokojnosť dvoch batoliat a pevnú predstavu, čo vlastne môžem zamestnávateľovi ponúknuť, bola to fuška. V práci všetko znelo novo – a reálne tam je aj veľa nových ľudí, ktorých stále nepoznám.

Ale viete čo? Je to fuk. Verím, že je jedno, či ste kvetinárka, majsterka alebo sklárka. Aj vaša práca bude dosť pravdepodobne ako jazda na bicykli – aj keď je ten bicykel možno už pekne zaprášený a možno aj iný, ako bolo zvykom… jednoducho sadnete a veziete sa. A za chvíľku budete možno pekne prekvapená, čo všetko zvládnete lepšie, rýchlejšie a istejšie ako kedykoľvek predtým.

Milá žena…

…ak teda náhodou tiež váhaš, či už je ten správny čas. Ak v tebe hlodá červíček pochybností, či zajtra predsa len nenapísať do práce a nepovedať si o pár hodín týždenne. Alebo ak ti už chýba len malé popostrčenie, aby si si vypýtala viac peňazí, lepšiu pozíciu alebo rovnako peknú kanceláriu, ako má niekto z kolegov… Dovoľ, aby som ti pripomenula tvoje superschopnosti:

FLEXIBILITA:

Prostredie a nálady, ktoré sa menia každú sekundu a je potrebné sa im prispôsobiť? Tak toto na rodičovskej trénujeme nonstop. Pre nás je už normálka, že je potrebné sa azda každý deň niečo nové naučiť. Vymenovať 30 dinosaurov? Upliesť štyri francúzske copy dvomi rukami? Rýchlo zistiť, čím sa živia pavúky, kým niekto začne zúfalo kričať!? Dokážeme! Prečo by sme nezvládli aj požiadavky dospelých ľudí s dovyvinutou amygdalou?

SCHOPNOSŤ NÁJSŤ KOMPROMIS:

Tu excelujú prevažne viacdetní rodičia. Kto vie, aké to je hľadať riešenie pre svorku híkajúcich opičiakov, z ktorých každý chce utekať iným smerom, jesť niečo iné alebo naopak všetci chcú rovnakú farbu figúrok v Človeče, nehnevaj sa… ten si môže byť istý, že bude skvelo fungovať ako otvorený a trpezlivý líder alebo skvelý tímový hráč!

SCHOPNOSŤ VYGENEROVAŤ KREATÍVNE RIEŠENIE:

Jedno dieťa stratilo topánku. Druhé má precikané nohavice. Tretie sa v polovici výletu rozhodlo, že neznáša farbu svojich rukavíc. V batohu máš len plienku, mandarínku a bager: 3, 2, 1, vyrieš to! Koľkokrát si niečo také zažila? V práci sa na 100 % ukáže, že to bolo na niečo dobré.

SCHOPNOSŤ BYŤ NA 3 MIESTACH ZÁROVEŇ:

Konflikt v kalendári? Mama naštartuje turbomotory & turbomozog a vyrieši to asi za desatinu času priemerného bezdetného človeka.

MULTITASKING:

Spomínaš si, ako často nadávaš na svoju roztržitosť? Priemerný človek starajúci sa o deti pri ceste bytom od práčky do kuchyne zvládne poupratovať oblečenie, pozametať odrobinky v chodbe, pozbierať rozsypané voskovky na zemi pred kúpeľňou a vyčistiť si zuby. Je na svete niekto iný ako rodič, kto má takú prípravu na zvládanie viacerých úloh naraz!?

EFEKTÍVNE VYUŽITIE ČASU:

Mama jednoznačne pozná hodnotu každej svojej minúty. Nemá čas na prázdne reči a prekecané stretnutia. Všetci moderní zamestnávatelia a hlavne zamestnávateľky teda už určite vedia, že ak chcú priviesť ľudí na stretnutí svižne k jadru veci, majú povolať jedinca, ktorý bol pár rokov doma s deťmi.

VÝKON:

Dajte nám kávu a tichú miestnosť a zistíte, čo všetko sa dá zvládnuť za dve hodiny.

Len pozor, nech zase nespadne klec

Všetko to odhodlanie a snaha dokázať sebe aj okoliu, že na to stále mám, nás ale tiež môže zaviesť do nového typu väzenia.

V krajine, kde na ženách, často bez ohľadu na ekonomické postavenie partnerov, stále leží väčšina domácich prác a možno aj starostlivosť o rodinné záležitosti (kto u vás doma myslí na to, kedy je potrebné zavolať babičke na narodeniny alebo kúpiť novú výbavu deťom na zimu?) sa môže ľahko stať, že sa v kolotoči práca-deti-vzťah-domácnosť stratíme. Je preto dobré vedieť sa aj na tomto obrovskom roztočenom kolotoči občas zastaviť a povedať si: som takto šťastná? A nebáť sa prípadne urobiť zmenu. Nech už bude akákoľvek.

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články