Práve čítate

Návod, ako pripraviť baby shower. Oslávte s kamarátkou jej tehotenstvo!

3520  
Zdieľať: 

Návod, ako pripraviť baby shower. Oslávte s kamarátkou jej tehotenstvo!

Pred svadbou je rozlúčka so slobodou, pred pôrodom baby shower! Nie je to sprcha pre deti, ako by sa podľa názvu mohlo zdať. Je to oslava tešenia sa na príchod bábätka, pri ktorej si budúca mamička ešte užije čas s kamarátkami, kým sa jej život na chvíľku premení na kolotoč plienok a kŕmenia.

28. 8. 2021 5 min. čítania Jana Duffková
Návod, ako pripraviť baby shower. Oslávte s kamarátkou jej tehotenstvo!

Baby shower si väčšinou nechystá sama tehotná. Býva pravidlom, že ho organizujú kamarátky. Môžu sa s ňou na tom vopred dohodnúť, ale podľa mňa je najlepšie, keď to zostane ako prekvapenie. Odporúčam ale najskôr nenápadne zistiť, aký má budúca mamička na vec názor, aby jej podobná pozornosť nebola nepríjemná.


Máte už deti? Nechajte ich na toto popoludnie oteckom alebo prarodičom, aby ste si spoločný čas mohli vychutnať naozaj v pokoji.

1. Zvolajte hostí

Kedy to usporiadať? Najlepšie počas tretieho trimestra, ale dostatočne dlho pred pôrodom, aby sa tehotná kamarátka ešte cítila, v rámci možností, komfortne.

Spíšte zoznam najbližších priateliek budúcej mamičky, môžete pozvať aj členov rodiny. Vyberte termín a čas (voľte skôr denné hodiny ako večerné) konania oslavy, prípadne medzi všetkých rozdeľte nejaké úlohy okolo príprav. Nezabudnite zdôrazniť, že je to tajná akcia! Hlavnej hviezde oslavy len povedzte, aby si na daný deň nič neplánovala a vymyslite si nejakú falošnú spoločnú aktivitu, ktorú „akože“ spolu budete robiť.


V dnešnej online dobe asi nebudete posielať pozvánky poštou, ale môžete ich rozoslať elektronicky. Ja ich vždy vyrábam v online editore Canva. Je tam veľa šablón a ľahko urobíte krásne pozvánky.

2. Vyberte miesto konania

Najradšej som, keď sa baby shower organizuje u niekoho doma, pretože to je najpohodlnejšie. Navyše sa tam kamarátka s bruškom môže na chvíľku natiahnuť, keby potrebovala. :-)

Druhá možnosť, keď počasie dovolí, je piknik. Myslite ale na dostupnosť zázemia, kam si budete môcť odskočiť (sama si spomínam na neustále hľadanie toaliet v tehotenstve) a tiež zhodnoťte, či budúcu mamičku napríklad nebolí chrbát a bude pre ňu vhodné posedávať na zemi. Môžete skúsiť aj rezerváciu v kaviarni alebo reštaurácii a zbaviť sa tak povinnosti chystať občerstvenie a umývať riady. :-) Ale zostať v pohodlí domova dáva priestor na oveľa väčšiu kreativitu.

3. Vyzdobte to!

Ak viete pohlavie bábätka, môžete túto informáciu využiť pri výbere dekorácií. Najčastejšie sa používajú pastelové farby alebo prírodné materiály. Tu je pár tipov na dekorácie:

  • Balóniky: Obyčajné alebo fóliové, nafúknuté vzduchom z vašich pľúc alebo héliom. Zoženiete aj špeciálne s tematikou baby shower –  väčšinou v každom obchode s party doplnkami.
  • Girlandy a rozety: Môžete ich kúpiť aj vyrobiť. Na girlandy sa hodia tvrdé papiere z umeleckých potrieb (majú aj vzorované a trblietavé), na rozety zase použite tenký papier, prípadne sa dajú vyrobiť z papierových desiatových vreciek.
  • Sweet bar: Občerstvenie využite ako súčasť dekorácie! Premýšľajte o ňom tak, aby sa aj farebne a štýlom hodilo. Viac o ňom píšem nižšie.
  • Vyladená atmosféra: Zostavte playlist pohodových pesničiek (napríklad na Spotify) a nechajte ich hrať ako podmaz. Ja atmosféru rada dolaďujem sviečkami a voňavým aróma difuzérom. Pri výbere vôní ale pozor, aby to tehotnej nebolo nepríjemné.

Ako vyrobiť rozetu z papierového vrecúška? Kúpte papierové sáčky na desiatu. Jeden k druhému postupne v zloženom stave prilepte lepidlom (ako keď ich štósujete) – mne na jednu väčšinou stačí asi 10 15 sáčkov. Lepidlo nanášajte iba do oblasti pozdĺž  dna sáčku a po stredu od dna k hornému okraju.

Keď sú sáčky zlepené do štósu, nastrihnite okraje (tam, kde sa sáčky otvárajú) do ľubovoľného tvaru a veľkosti, môžete ešte vystrihnúť dierky (okrúhle, špicaté, srdiečkové) aj na miestach, kde sú boky sáčkov. Potom ich otvorte ako vejár a prvý s posledným spojte dokopy. Ta-dá! Hotovo! Ak to potrebujete vidieť na videu, tu je návod.

4. Zabezpečte občerstvenie

Oslava sa nezaobíde bez dobrôt! Vychádzajte z toho, čo má „oslávenkyňa“ najradšej. Pozor na tehotenské (ne)chute! :-) O občerstvení premýšľam tak, aby bolo zároveň súčasťou dekorácií.

Na stôl pred príchodom hostí naaranžujem jedlo, ktoré vydrží. Zvyšok nechávam v chladničke na neskôr. Na to sa skvelo hodia najrôznejšie bonbóny. Servírujem ich netradične – do rôznych pohárov, napichujem ich na špajle ako špízy alebo je napríklad vysypem zo zmrzlinového kornútika.

Vznikne vlastne taký sweet bar. Doplním ho o ďalšie sladkosti vo farbách oslavy – donuty, cupcaky, lízanky, makronky, zdobené sušienky, fantázii sa medze nekladú! Nikdy nesmie chýbať nejaké to ovocie. Len tak na tanieri, ako ovocný šalát vo vydlabanej polovici melóna alebo v podobe ovocných špízov.

Hlavne v prípade, ak je výzdoba v ružovej farbe a k tomu tona bonbónov, človek je už z pohľadu na to presladený. :-) Nezabúdajte na slané zobkanie! Nakrájajte zeleninu, pripravte hummus, slané domáce pečivo, olivy, popcorn, jednohubky… čokoľvek, čo hostia preferujú. Pozor na zrejúce syry, surové ryby a podobne. V tehotenstve sa to neodporúča konzumovať.

Donáška nie je neslušné slovo. Keď niečo nestíham, pokojne jedlo objednám! Na zobkanie je super aj sushi, existuje veľa variantov, ktoré neobsahujú surové mäso.

5. Prípitok na zdravie!

Nie sme na rozlúčke so slobodou, ale k oslave prípitok patrí! Aj keď bude nealko. :-)

Odporúčam držať s tehotnou kamarátkou a vyhnúť sa alkoholu kolektívne. Môžete ponúknuť nealkoholický sekt, dokonca sa už predáva aj nealko gin a Aperol. Alebo urobte festival domácich limonád! Hodia sa aj smoothies a najrôznejšie zdobené koktaily. Moju kamarátku potešilo, že som pre ňu kúpila aj bezkofeínovú kávu.

6. Darčeky pre všetkých, do ruky kvetinu

Pripravte malý darček pre hostí a spolu s nimi sa zložte aj na darček pre oslávenkyňu. Dajte na stôl kyticu, ktorú si pri odchode odnesie. Mám pre vás tipy, aké darčeky sa osvedčily u nás.

Darček pre tehotnú kamarátku: Poukaz na tehotenskú masáž, na fyzioterapiu po pôrode, pekné pyžamo alebo tričko na dojčenie, kredity na nákup audio kníh

Kreatívny darček skoro zadarmo


Vyrobte KPZ. Krabičku poslednej záchrany plnú poukazov od vás všetkých. Poukazov, ktoré vyrobíte a napíšete na ne, čo pre kamarátku urobíte. Môže tam byť napríklad poukaz na:

  • stráženie bábätka
  • donášku domácej večere
  • nonstop linka dôvery (a vaše telefónne číslo)
  • vyžehlenie koša bielizne

Darček pre bábätko: Kúpte drobnosť, ktorá sa bude hodiť už pre novorodenca. Populárne sú plienkové torty, ale mňa najviac potešilo, keď kamarátky pre syna nechali na bodynko vytlačiť prezývku, ktorou sme ho počas tehotenstva oslovovali. Zvyšok darčekov, zo skúsenosti, odporúčam vybrať na neskoršie využitie, keď bábätko trošku vyrastie. Pri narodení často dostane veľa vecí od členov rodiny a navyše už má pravdepodobne doma pripravenú výbavičku od rodičov.

Darček pre hostí: Ako prekvapenie dajte pri odchode každej zúčastnenej malú taštičku s miniatúrou sektu na prípitok, keď sa bábätko narodí. Môžete tiež pribaliť pohár na sekt a farbou na sklo naň napísať „Vitaj na svete!“ alebo „Na Aničku!“ (dosaďte meno očakávaného bábätka). Vtipné je pribaliť „hangover kit“, teda sáčok pre prípad potreby po oslavách. Môžete doň dať šumivé céčko, tabletky na bolesť hlavy, zázvorovú lízanku…

7. Postarajte sa o zábavu!

Baby shower môžete nechať plynúť len tak, ale je fajn pripraviť nejaké aktivity, ktoré spoločný čas oživia.

  1. Fotokútik: Vybavte ho malou tlačiarňou na fotky, alebo foťákom, ktorý to dokáže sám, foťte sa a lepte všetko s odkazmi do knižky, ktorú si kamarátka odnesie na pamiatku. Nezabudnite na rekvizity! Ak tlačiareň nemáte, foťte klasicky a knihu pripravte dodatočne, keď fotky vyvoláte. Môžete ju odovzdať, až keď sa bábätko narodí.
  2. Pleťte vence: Nakúpte drobné rezané kvetiny a eukalyptus, drôtik a všetky si uvite venček, ktorým si ozdobíte účes! Ak neviete, ako na to, na Youtube nájdete veľa návodov.
  3. Fľaša s odkazmi: Pripravte čistú prázdnu fľašu od vína a k nej zátku. Do fľaše všetky napíšte pre bábätko priania do života – mamička mu ich odovzdá, keď bude staršie. Budete ako sudičky. :-)
  4. Uzatvorte stávky: Stavte si na termín pôrodu, prípadne na pohlavie bábätka – ak zostáva tajné. Rozhodnite, čo bude výhra a po narodení bábätka vyhláste víťaza.

A rada na koniec? Určite odporúčam zariadiť pre tehotnú kamarátku odvoz, aby sa s darčekmi nemusela trmácať autobusom. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články